Ο ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός που παρακολουθεί το ορμονικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του.
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο κύριος αδένας που παράγει τις απαραίτητες ορμόνες για πολλές από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού.
Όταν ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα είναι σημαντικό να εντοπιστεί έγκαιρα και να ακολουθηθεί η απαραίτητη θεραπεία.
Παρακάτω θα διαβάσετε τις ενδείξεις που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.
Ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζεται από ορισμένες παθήσεις.
Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι οι παθήσεις που προκαλούν την αναστολή της λειτουργίας του ή την υπερλειτουργία του, καθώς και βλάβες στη δομή του.
Η διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ή αύξηση της παραγωγής των ορμονών, προκαλώντας υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό αντίστοιχα.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η δυσκοιλιότητα και η ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους, η σωματική και πνευματική νωθρότητα, η ευαισθησία στο κρύο, η ξηροδερμία, η βραδυκαρδία και σε προχωρημένα στάδια το πρήξιμο των κάτω άκρων, η δυσκολία στην κατάποση και μερικά ακόμα.
Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι η γρήγορη και ανεξέλεγκτη απώλεια βάρους, η ευερεθιστότητα, η ταχυκαρδία, το άγχος, το τρέμουλο στα χέρια, οι εξάψεις και οι αϋπνίες, η μυϊκή αδυναμία, η δυσφορία στη ζέστη και η καρδιακή αρρυθμία στους ηλικιωμένους.
Κάποιες διαταραχές στη δομή του θυρεοειδούς αδένα συχνά προκαλούν προβλήματα και αλλαγές στο μέγεθός του ή την εμφάνιση όζων.
Οι όζοι αυτοί είναι συχνοί και ψηλαφίζονται από τον ίδιο τον ασθενή ή από τον γιατρό του.
Αν ψηλαφίσει κανείς διογκώσεις ή όζους στην περιοχή του θυρεοειδούς αδένα θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ενδοκρινολόγο, καθώς είναι ο γιατρός που ασχολείται με τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των παθήσεων των ενδοκρινών αδένων, μεταξύ των οποίων και ο θυρεοειδής αδένας.
Άλλοι ενδοκρινείς αδένες είναι οι ωοθήκες και οι όρχεις, το πάγκρεας, ο υποθάλαμος, η υπόφυση, οι παραθυρεοειδείς αδένες και τα επινεφρίδια.
Ενδείξεις
Όπως ειπώθηκε, η επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο κρίνεται απαραίτητη για τον έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα, όταν υπάρχουν σημάδια διαταραχής της λειτουργίας του, του μεγέθους του καθώς και η υποψία όζων.
Επίσης, οι προληπτικές επισκέψεις χρειάζονται όταν στο παρελθόν έχει κάνει κανείς ακτινοβολίες στην περιοχή του θυρεοειδούς αδένα.
Καλό είναι επίσης να επισκέπτεται μια γυναίκα τον ενδοκρινολόγο πριν μείνει έγκυος, ιδιαίτερα αν έχει στο ιστορικό της κάποια παθολογία του θυρεοειδούς αδένα ή κάποιος συγγενής της έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα του.
Ακόμα και τα παιδιά ίσως χρειαστούν ενδοκρινολόγο, κυρίως σε περιπτώσεις αργής σωματικής ανάπτυξης ή υπερκινητικότητας.
Ακόμα, οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν αρρυθμίες χρειάζεται να επισκεφθούν τον ενδοκρινολόγο για να αποκλειστεί κάποια διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα για άλλες παθήσεις που έχουν στη σύνθεσή τους ιώδιο.
Επίσης σε ενδοκρινολόγο πρέπει να απευθύνονται άτομα που πάσχουν από καρδιακή αρρυθμία που οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, όσοι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, οι ασθενείς με νεφρολιθίαση ή σακχαρώδη διαβήτη που έχει απορρυθμιστεί, καθώς και άτομα με οστεοπόρωση και ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.
Ένας ενδοκρινολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει τις διαταραχές της περιόδου, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διάφορα προβλήματα υπογονιμότητας ή αποβολών, τον διαβήτη κύησης, ζητήματα εμμηνόπαυσης και προβλήματα υπετρίχωσης ή ακμής σε νεαρή ηλικία σε συνεργασία με το δερματολόγο.