Το κολύμπι είναι μία δραστηριότητα που δεν λείπει από τις καλοκαιρινές μας διακοπές.
Παρότι οι βουτιές στη δροσερή θάλασσα είναι ένα αγαπημένο σπορ, ενδέχεται να κρύβει και κινδύνους για την υγεία μας.
Στην συνέχεια απαντούμε σε συχνές ερωτήσεις για ένα ασφαλές κολύμπι στη θάλασσα, για να χαρείτε το καλοκαίρι χωρίς κινδύνους.
Πότε δεν πρέπει να κολυμπήσετε;
Δεν πρέπει να μπείτε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει δυόμισι με τρεις ώρες από τη στιγμή που φάγατε καθώς επίσης και σε περίπτωση που είστε κουρασμένοι ή αδιάθετοι.
Tο γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο, γιατί η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλέψει εντατικά, τόσο για να συνεχίσει την πέψη όσο και για να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης.
Τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αν συμβεί στη θάλασσα, αφού ισοδυναμεί με σοβαρό ενδεχόμενο πνιγμού.
Είναι ασφαλές να κολυμπήσει κάποιος που έχει καρδιακό πρόβλημα;
Συνήθως το κολύμπι κάνει καλό σε όλες τις παθήσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Aν πάσχετε από καρδιοπάθεια, θα πρέπει να κολυμπάτε πάντα με παρέα, να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του.
Προτιμάτε να κολυμπάτε σε παραλίες που έχουν ναυαγοσώστη, τον οποίο καλό είναι να ενημερώνετε σχετικά με το πρόβλημα, ώστε να σας προσέχει ιδιαίτερα.
Είναι ασφαλές να μπαίνουμε απότομα στη θάλασσα;
Γενικά καλό είναι να αποφεύγουμε να μπαίνουμε τρέχοντας στην παγωμένη θάλασσα, ιδίως μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, γιατί η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας κουράζει την καρδιά, ταλαιπωρεί τον οργανισμό και μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία.
Στο νερό πρέπει να μπαίνουμε σταδιακά, με αργές κινήσεις, για να προσαρμοστεί το σώμα στη χαμηλότερη θερμοκρασία.
Πόση ώρα πρέπει να καθόμαστε μέσα στη θάλασσα;
Δεν υπάρχει κάποια στάνταρ ώρα που πρέπει να μένουμε μέσα στην θάλασσα.
Bέβαια δεν πρέπει να το παρακάνουμε, γιατί η παρατεταμένη παραμονή μας στο νερό (πάνω από 3 ώρες) μπορεί να προκαλέσει μούλιασμα των άκρων, τρέμουλο και μελάνιασμα στα χείλη.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τις βουτιές;
Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κλπ.
Aν πηδήξει κάποιος από ψηλά και δεν βλέπει το βυθό, κινδυνεύει να χτυπήσει σε βράχο.
Aν βουτήξει και πάει βαθιά, αυτό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ρήξη τυμπάνου.
Ακόμη, καλό είναι όταν κάνετε κατάδυση, να φυσάτε από τη μύτη, ώστε να ανοίγουν τα τύμπανα και η πίεση που έχετε μέσα σας να εξισορροπείται από την πίεση που δέχεστε από το νερό.