Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η φυσική και νοητική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει αποτελεσματικά την εμφάνιση και την εξέλιξη της μετωποκροταφικής άνοιας.
Ένας δραστήριος, τόσο σωματικά, όσο και νοητικά, τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ασθενείς που έχουν γενετική προδιάθεση για τη συγκεκριμένη μορφή νευροεκφύλισης.
Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας “Alzheimer’s and Dementia”.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κέιτλιν Καζαλέτο, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μελέτησαν 105 άτομα με ήπια μορφή μετωποκροταφικής άνοιας και τον τρόπο που η σωματική και η νοητική δραστηριότητα επηρεάζουν την εκδήλωση και εξέλιξη της νόσου.
«Πρόκειται για μια ολέθρια πάθηση χωρίς καλές ιατρικές θεραπείες, όμως τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ακόμη και οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για μετωποκροταφική άνοια μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες για να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να ζήσουν μια μακρά και παραγωγική ζωή» τόνισε η Dr Καζαλέτο.
Η μετωποκροταφική άνοια εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 45 και 65 ετών και μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα του ασθενούς, στην ικανότητα λήψης αποφάσεων, στην ομιλία του και στις κινητικές ικανότητες του.
Πρόκειται, δε, για την πιο συχνή μορφή άνοιας πριν την τρίτη ηλικία και αφορά το 5% έως 15% των συνολικών περιστατικών άνοιας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη μετωποκροταφική άνοια η ολοένα μεγαλύτερη νευροεκφύλιση του εγκεφάλου οδηγεί στο θάνατο σε διάστημα έως και δέκα ετών από τη διάγνωση, ενώ πρός το παρόν δεν έχει βρεθεί κάποια αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία.