Τι είναι η ευερεθιστότητα;
Ως ευερεθιστότητα εννοείται το έντονο αίσθημα νευρικότητας που μπορεί να έχει κανείς και που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όταν ένα άτομο λέμε ότι είναι ευερέθιστο σημαίνει ότι τείνει να στεναχωριέται και να αναστατώνεται με το παραμικρό.
Η ευερεθιστότητα έχει τις ρίζες της συνήθως σε μια κατάσταση που προκαλεί έντονο
άγχος.
Παρόλα αυτά η ευερεθιστότητα δεν εμφανίζεται πάντα μεμονωμένα, αλλά μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας ψυχικής ή σωματικής ασθένειας.
Αιτίες
Η ευερεθιστότητα μπορεί να προέρχεται από διάφορες ψυχολογικές ή σωματικές αιτίες.
Στις ψυχολογικές αιτίες περιλαμβάνονται το άγχος, η κατάθλιψη, ο αυτισμός, η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια.
Στις σωματικές αιτίες περιλαμβάνονται η έλλειψη ύπνου, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι λοιμώξεις των αυτιών, οι διαταραχές του αναπνευστικού, ακόμα και το κοινό κρυολόγημα.
Η ορμονική ανισορροπία επίσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον οποίο μπορεί να αποδοθεί η ευερεθιστότητα.
Καταστάσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες είναι η εμμηνόπαυση, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο υπερθυρεοειδισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Τέλος, καταχρήσεις όπως η χρήση ναρκωτικών, ο αλκοολισμός ή η στέρηση νικοτίνης ή καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν ευερεθιστότητα σε ένα άτομο.
Συμπτώματα
Δεν είναι αφύσικο κάποιες φορές να αισθάνεται κανείς περισσότερο ευερέθιστος από ό,τι συνήθως, ιδιαίτερα αν δεν έχει κοιμηθεί καλά ή καθόλου.
Όταν όμως η ευερεθιστότητα αρχίζει και γίνεται εμπόδιο στην καθημερινότητα του ατόμου, τότε καλό θα ήταν να εντοπιστεί η αιτία της με τη βοήθεια ενός ειδικού.
Τα κύρια συμπτώματα της έντονης ευερεθιστότητας είναι η εφίδρωση, η επιτάχυνση της αναπνοής, το αίσθημα σύγχυσης, ο έντονος θυμός και η ταχυκαρδία.
Αν η ευερεθιστότητα προέρχεται εξαιτίας κάποιας ορμονικής ανισορροπίας, τότε είναι πιθανό να συνοδεύεται από πυρετό, πονοκέφαλο, τριχόπτωση, διαταραχές στην περίοδο για τις γυναίκες, μειωμένη λίμπιντο και εξάψεις.
Αντιμετώπιση
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ευερεθιστότητα είναι να εντοπιστεί η αιτία που την προκαλεί.
Αν ο γιατρός διαγνώσει ότι οφείλεται σε κάποια ψυχική ασθένεια, θα προτείνει στον ασθενή να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας, ο οποίος πέρα από τις συνεδρίες, μπορεί να χορηγήσει και κάποια φαρμακευτική αγωγή που να μπορεί να ρυθμίσει πιο εύκολα και άμεσα τη ψυχική διάθεση.
Αν η αιτία της ευερεθιστότητας είναι κάποια λοίμωξη ή άλλη πάθηση, ο γιατρός θα χορηγήσει κάποια αντιβίωση για την αντιμετώπιση της πάθησης.
Γενικά, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί η λοίμωξη, τόσο πιο γρήγορα θα υποχωρήσει και η ευερεθιστότητα.
Για τον έλεγχο της διάθεσης γενικά, μπορεί κανείς να δοκιμάσει να βελτιώσει τη διατροφή του, να γυμνάζεται συστηματικά, να κοιμάται αρκετά και να ελέγχει το άγχος του με τη βοήθεια διάφορων τεχνικών, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι σωστές αναπνοές.