Το πόσο αργά μπορεί να τρώει κάποιος που θέλει να διατηρεί ένα υγιές βάρος είναι αμφιλεγόμενο θέμα.
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι αυτό μπορεί να προσθέτει κιλά και άλλες πως όχι.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει να αποφεύγουμε το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ.
Αυτό είναι κάτι που ακούμε συχνά.
Όχι φαγητό μετά τις 8 το βράδυ – Κατά πόσο ισχύει;
Όσοι τρώνε αργά το βραδινό τους, έχουν κατά μέσο όρο 5 εκατοστά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από ό,τι οι συνομήλικοί τους που δειπνούν νωρίς.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που έγινε από ερευνητές της Χιλής.
Για τις γυναίκες, η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε μέγεθος ρούχων δύο νούμερα μεγαλύτερο.
Το φαινόμενο οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος είναι εγγενώς «ρυθμισμένος» να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) την ημέρα.
Μετά τη δύση του ηλίου ο μεταβολισμός επιβραδύνεται διότι ο οργανισμός ετοιμάζεται για ύπνο.
Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων, ότι ελαττώνεται ο ρυθμός επεξεργασίας των τροφίμων.
Έτσι όσοι κάνουν μεγάλα γεύματα το βράδυ, δεν ξοδεύουν τις θερμίδες, με αποτέλεσμα να παχαίνουν.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περίπου 5.500 άτομα.
Όσα συνήθιζαν να τρώνε το τελευταίο κύριο γεύμα της ημέρας μετά τις 8 το βράδυ είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υψηλότερο κατά 0,5 βαθμούς, κατά μέσο όρο.
Για μια γυναίκα ύψους 1,60 μέτρα η διαφορά αυτή αντιστοιχεί σε σχεδόν 1,5 κιλό.
Αυτό συμβαίνει διότι το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού παράγει στη διάρκεια της ημέρας τα υψηλότερα επίπεδα ενζύμων και ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη.
Η καλύτερη συμβουλή σε όποιον θέλει να αδυνατίσει ή να διατηρήσει το βάρος του είναι να τρώει ένα πολύ καλό πρωινό και μεσημεριανό.
Το απόγευμα μπορεί να τρώει μόνο ένα σνακ.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι έχει σημασία και η ώρα που τρώμε, ανεξάρτητα από την ποσότητα.
Το μόνο που έχει σημασία για το σωματικό βάρος είναι η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τέλος, δεν είναι τυχαίο που μοντέλα διατροφής, όπως η διαλειμματική νηστεία, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.
Κι αυτό επειδή τέτοια μοντέλα, δίνουν βάση στην ώρα που καταναλώνεται ένα τρόφιμο παρά στην ποσότητά του.