Τα οφέλη από τα φύλλα δάφνης ξεπερνούν το άρωμα και τη γεύση.
Τα αρωματικά φύλλα δάφνης προέρχονται από τη Μεσόγειο και είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά.
Γενικά, χρησιμοποιούνται ως συστατικά για μαγειρικούς σκοπούς ή αφαιρούνται από μαγειρεμένο φαγητό πριν από το φαγητό.
Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα φύλλα έχουν αντικαρκινικές, αντιβακτηριδιακές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα φύλλα θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις, να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
Βοηθάνε στη θεραπεία του διαβήτη
Μελέτες δείχνουν ότι τα φύλλα δάφνης μπορούν να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Εκτός από το ότι προσδίδουν γεύση στα τρόφιμα, τα φύλλα δάφνης βρέθηκαν επίσης να παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης.
Τα φύλλα δάφνης μείωσαν επίσης τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης κι αύξησαν τα επίπεδα της HDL (η καλή χοληστερόλη) σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή
Σε μια αυστραλιανή μελέτη, το φύλλο δάφνης, μεταξύ μερικών άλλων φύλλων, βρέθηκε ότι αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου COX-21.
Η COX-21 είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή.
Το φύλλο δάφνης περιέχει σεσκιτερπενικές λακτόνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή αναστέλλοντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου.
Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
Μια μελέτη που διεξήχθη σε ανθρώπινες καρκινικές κυτταρικές σειρές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα δάφνης έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα ως αντικαρκινικός παράγοντας.
Η κινεόλη, η κύρια ένωση στα φύλλα δάφνης, βρέθηκε ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυτταρικών γραμμών λευχαιμίας.
Το φύλλο δάφνης βρέθηκε επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα φύλλων προκάλεσε κυτταρικό θάνατο σε κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού.
Μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των μυκητιασικών λοιμώξεων
Μελέτες αναδεικνύουν τις αντιμυκητιακές ιδιότητες του φύλλου δάφνης, ιδιαίτερα κατά της λοίμωξης από Candida.
Το φύλλο μπορεί να εμποδίσει την προσκόλληση του Candida στα κυτταρικά τοιχώματα, εμποδίζοντάς το έτσι να διεισδύσει στη μεμβράνη.