Υγεία & Ομορφιά
Η συμβολή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στις συνιστώμενες διατροφικές προσλήψεις δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα!
Η συμβολή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στις συνιστώμενες διατροφικές προσλήψεις δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα!
Διατροφή

Γάλα και Υγεία: Φήμες και Αλήθειες

Παρά το γεγονός ότι το γάλα αποτελεί ένα αναντικατάστατο προϊόν στην τροφική αλυσίδα, ωστόσο, έχει τους επικριτές του και κυκλοφορούν πολλές φήμες.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το γάλα είναι «κακό» για την υγεία μας;

Μήπως πρέπει να εξετάσουμε τη μερική ή ολική απομάκρυνση του από τη διατροφή μας;

Η συμβολή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στις συνιστώμενες διατροφικές προσλήψεις δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα!

 

Εκτός από την πρόσληψη ασβεστίου, τα γαλακτοκομικά είναι μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και άλλων μετάλλων, ιχνοστοιχείων, λακτόζης, λιπαρών οξέων …

Εάν εξαφανίζαμε από την καθημερινότητά μας τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι βέβαιο ότι θα διαταράσσαμε τη διατροφή μας.

Πέρα από τις θρεπτικές και πολυλειτουργικές πτυχές του γάλακτος, μένει τώρα να δούμε ποια είναι τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων και, αντιθέτως, τι επικρίνεται.

Πρέπει να αποκλείσουμε το γάλα από την παιδική ηλικία;

Δεν υπάρχει ζήτημα απαγόρευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων σε παιδιά, όπως προτείνεται από μερικούς οι οποίοι στρέφονται ενάντια στις θρεπτικές ιδιότητες του γάλακτος και αμφισβητούν  τα οφέλη της πρόσληψης ασβεστίου κατά την εφηβεία.

Αυτές οι αδιανόητες και ζωτικής σημασίας δηλώσεις είναι απειλητικές για τη διατροφή των βρεφών.

Στα μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών, ο αποκλεισμός του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (που συχνά αντικαθιστάται από φυτικά ψευτο-γαλακτοκομικά προϊόντα εντελώς ακατάλληλη για βρέφη) προκαλεί σοβαρό υποσιτισμό όπως kwashiorkor (μορφή σοβαρού υποσιτισμού πρωτεϊνών) ή ραχίτιδα.

Αργότερα, η διακοπή κατανάλωσης του γάλακτος μεταβάλλει την περιεκτικότητα των οστών σε μεταλλικά στοιχεία με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Παθολογίες που πρέπει να συζητηθούν:

Η δυσανεξία στη λακτόζη, μια εξαιρετικά σπάνια κληρονομική μεταβολική ασθένεια, απαιτεί τον οριστικό αποκλεισμό του γάλακτος (συμπεριλαμβανομένου του μητρικού γάλακτος από τη γέννηση).

Η αλλεργία στις πρωτεΐνης του αγελαδινού γάλακτος επηρεάζει το 1 έως 3% των βρεφών και απαιτεί τον αποκλεισμό του αγελαδινού γάλακτος και των βρεφικών γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή τους… για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη, τέλος, αφορά περίπου το 10% των παιδιών.

Επομένως, το γάλα μπορεί στη συνέχεια να αντικατασταθεί από γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Η δυσανεξία στη λακτόζη, μια εξαιρετικά σπάνια κληρονομική μεταβολική ασθένεια, απαιτεί τον οριστικό αποκλεισμό του γάλακτος

Οι κατηγορίες ενάντια στο γάλα

Ακούγεται ότι το γάλα προκαλεί όγκους ή προωθεί την ανάπτυξη καρκίνου.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αξιόπιστη επιστημονική απόδειξη που να τεκμηριώνει την αμφισβήτηση των γαλακτοκομικών προϊόντων ως αιτίες ανάπτυξης καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη κατά την ενηλικίωση.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν εμπεριέχουν καρκινογόνες ουσίες, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

Αντίθετα, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και βοηθάει στην πρόληψη της επίδρασης του θηλασμού ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Το ίδιο ισχύει και για άλλους κινδύνους για τους οποίους κατηγορούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα: μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά επεισόδια.

Ορισμένοι μάλιστα κατηγορούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως υπαίτια για την ωτίτιδα και την ακμή στα παιδιά.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμπλέκει το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως αιτίες διαφόρων παθολογιών για τις οποίες δεν υπάρχει αιτιολογία, αλλά ούτε και εμπλέκονται  σε θεραπευτικές αγωγές , όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος του Parkinson, αυτισμός.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, ενώ τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ήδη και εγγράφως τεκμηριωμένα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, του μεταβολικού συνδρόμου και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο ρόλος των γαλακτοκομικών προϊόντων υποστηρίζεται ολοένα και περισσότερο ως πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της οστεοπόρωσης και της μυϊκής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία (σαρκοπενία).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Τροφές που Εμπλουτίζουν τον Οργανισμό με Βιταμίνη D

Τελικά γιατί Παχαίνουμε;

yoadmin

Μπάρες Δημητριακών: Είναι Όλες Ίδιες;

Vasiliki Tsantila

Λευκό Ρύζι vs Καστανό – Τι να Επιλέξετε

Evi Makavelou

Πώς θα Καταλάβετε ότι Τρώτε Λιγότερο από Όσο Πρέπει;

Evi Makavelou

Σεροτονίνη – Ποιες Τροφές Αυξάνουν την Ορμόνη της Χαράς;

a.alefragkis

Καφές – Πώς Ωφελεί την Υγεία;

Evi Makavelou

Φέτος στις Διακοπές δεν θα Πάρω Ούτε Γραμμάριο!

yoadmin

Η Σοκολάτα και η Κολπική Μαρμαρυγή

yoadmin

Γιατί να Τρώτε Δημητριακά Ολικής Άλεσης;

yoadmin

Φρούτα – Τα Οφέλη τους Κατά την Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

5 Τρόφιμα που Περιέχουν Φυσικά Προβιοτικά

yoadmin