Τα προβλήματα ακράτειας επηρεάζουν πολλές γυναίκες και όχι μόνο τις ηλικιωμένες.
Αυτή η αδυναμία να ελέγχουν τα ούρα τους, δεν αφήνει ανεπηρέαστες και πολλές νέες γυναίκες.
Δεν είναι θέμα ταμπού, αλλά σίγουρα φέρνει σε δύσκολη θέση τις πάσχουσες.
Ας γνωρίσουμε τα συμπτώματα και τις αιτίες της ακράτειας.
Συμπτώματα
Ο σφιγκτήρας στην περιοχή του κόλπου παίζει τον ρόλο του κλεισίματος/ανοίγματος για τη συγκράτηση των ούρων.
Πρόκειται για έναν μυ: Ανοίγει για να επιτρέψει στα ούρα που βρίσκονται στην ουροδόχο κύστη να φύγουν μέσω της ουρήθρας και κλείνει για να εμποδίσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ούρηση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αδυνατεί πλέον να έχει τον ρόλο του, καθώς χάνει τη δύναμή του.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης ή μετά από ένα φτέρνισμα, οι γυναίκες μπορούν να χάσουν την ικανότητά τους να συγκρατήσουν τον σφιγκτήρα κλειστό και έτσι συμβαίνει η διαρροή ούρων.
Επίσης, υπάρχει και η έντονη ανάγκη για ούρηση κατά την ακράτεια, όπου μετά από αδικαιολόγητες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης, η γυναίκα αισθάνεται μια ανεπιθύμητη και επείγουσα ώθηση να ουρήσει, ακόμη και μόνο μερικές σταγόνες.
Αιτίες
Οι αιτίες της ακράτειας ποικίλλουν.
Η εγκυμοσύνη, ο κολπικός τοκετός ή μια μαιευτική επέμβαση είναι οι πιο συνήθεις αιτίες.
Το βάρος του μωρού προς τα γεννητικά όργανα, η πίεση προς την πύελο, οι ορμονικές διακυμάνσεις που προκαλεί η εγκυμοσύνη, αλλά και το τέντωμα των μυών για τη διέλευση του μωρού κατά τη γέννηση, προκαλούν τραύμα στους σφιγκτήρες και στο περίνεο.
Μια άλλη αιτία είναι η παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος και η πίεση που δημιουργείται στην ουροδόχο κύστη προάγει τη διαρροή ούρων.
Επίσης, το ενεργό ή το παθητικό κάπνισμα είναι μια αιτία ακράτειας.
Η δυσκοιλιότητα, η πίεση στην κοιλιακή χώρα και στο πυελικό επίπεδο ώστε να επέλθει η αφόδευση, μπορεί να προκαλέσει ακράτεια.
Μια ακόμη αιτία της ακράτειας είναι η εμμηνόπαυση, καθώς οι ορμονικές διακυμάνσεις και ιδιαίτερα η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων αλλάζει τους ιστούς της πυελικής περιοχής και μειώνει την ευαισθησία των σφιγκτήρων.
Τέλος, η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης που μοιάζει με κυστίτιδα, καθώς και νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταβάλλουν το νευρικό έλεγχο της ουροδόχου κύστης και του σφιγκτήρα και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την ακράτεια.