«Το μωρό μου έχει κάτι κόκκινες πλάκες στο πρόσωπο σαν έκζεμα»
Η συμβουλή
Επισκεφτείτε ένα παιδίατρο ή ειδικό δερματολόγο που θα σας γράψει μια κρέμα με κορτιζόνη που αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία σε περιόδους έξαρσης του εκζέματος.
Αλλά προσοχή, καθώς αυτές οι καταστάσεις έχουν εξάρσεις και υφέσεις.
Επειδή το έκζεμα μπορεί να επανέλθει, ενδιάμεσα από τη φαρμακευτική κρέμα καθημερινά, να χρησιμοποιείτε μια δερμοκαλλυντική μαλακτική και αντιφλογιστική φροντίδα, ειδική για τέτοιες καταστάσεις.
Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα, είναι μια χρόνια δερματοπάθεια με ερυθηματώδεις και ορώδεις πλάκες στο πρόσωπο, τα γόνατα, τους αγκώνες…
Η ατοπική δερματίτιδα είναι η δερματική εκδήλωση του συνδρόμου της ατοπίας, μίας παθολογίας που εκδηλώνεται επιπλέον και σαν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και τροφική αλλεργία.
Η κλινική της εικόνα ποικίλει ανάλογα με την ηλικία
– Κατά τους πρώτους μήνες του βρέφους: οι βλάβες εκδηλώνονται στα κυρτά μέρη του προσώπου (μάγουλα…) και των άκρων (γάμπες, γόνατα..).
Η ξηρότητα και ο έντονος κνησμός συνοδεύεται από διαταραχές ύπνου.
– Μετά τα 2 χρόνια: οι βλάβες εντοπίζονται στις πτυχές (λαιμός, αγκώνες, γόνατα ) και στα άκρα.
Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται:
Γενετικοί: πάνω από το μισό των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα έχουν γονείς με ατοπία.
Επιδερμικοί: υπάρχει στα άτομα αυτά μια διαταραχή της δομής της επιδερμίδας που οφείλεται σε έλλειψη λιπιδίων στις μεσοκυττάριες λιπιδικές ζώνες, η οποία ευνοεί την απώλεια νερού και τη μειωμένη προστασία του φράγματος της κεράτινης στοιβάδας και κατ’ επέκταση τη διείσδυση αλλεργιογόνων.
Ανοσολογικοί: Στο πλαίσιο της ατοπικής δερματίτιδας, το έκζεμα αντιπροσωπεύει μία μορφή καθυστερημένης αντίδρασης υπερευαισθησίας, εμπλέκοντας λεμφοκύτταρα και αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα.
Ψυχικοί: το στρες επιδεινώνει την κατάσταση.
Η εξέλιξη
Η πάθηση εξελίσσεται με εξάρσεις και υφέσεις καταλήγοντας, σε μια από τις δύο περιπτώσεις, σε ίαση στα δύο χρόνια του βρέφους.
Στο 80% των περιπτώσεων η ατοπική δερματίτιδα εξαφανίζεται με την εφηβεία.
Εάν δεν γίνει σωστά η θεραπεία, οι βλάβες συχνά επιμολύνονται (με τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο συνήθως) και εμφανίζονται φλυκταινώδεις βλάβες.
Επίσης τα ατοπικά παιδιά είναι εκτεθειμένα σε έκζεμα εξ’ επαφής (αρώματα, λανολίνη, αντισηπτικά…).
Η θεραπεία στην έξαρση
Τα τοπικά κορτικοειδή
Η θεραπεία εκλογής είναι τα τοπικά κορτικοειδή της τάξης ΙΙ (μέτριας δράσης) που εφαρμόζονται στις πτυχές και στις γεννητικές περιοχές.
– Εφαρμόστε την κρέμα κορτιζόνης σε λεπτό φιλμ πάνω στη πάσχουσα περιοχή μια φορά τη μέρα κατά προτίμηση το βράδι (η χρήση 2 φορές την ημέρα δεν έδειξε κανένα επί πλέον όφελος).
– Διακόψτε τη χρήση της μόλις οι βλάβες είναι σε ύφεση και συνεχίστε με ένα μαλακτικό δερμοκαλλυντικό.
– Εάν δεν υπάρχει βελτίωση μην αυξήστε τη δοσολογία αλλά επισκεφτείτε τον γιατρό.
Το tacrolimus
Σε παιδιά πάνω από 2 ετών, οι αναστολείς της καλσινευρίνης (Tacrolimus Protopic), χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις αποτυχίας των κορτικοειδών.
– Εφαρμόστε δύο φορές την ημέρα σε λεπτό φιλμ πάνω στην πάσχουσα περιοχή και αποφύγετε την έκθεσή της επιδερμίδας στον ήλιο.
– Σταματήστε τη θεραπεία σε περίπτωση που δεν έχετε αποτέλεσμα μέσα σε 2 εβδομάδες.
Σε περίπτωση ηπίων εξάρσεων
Εδώ δεν χρειάζεται η χρήση κορτικοειδών. Μια κρέμα με βάση το χαλκό και τον ψευδάργυρο ή μια εξειδικευμένη κρέμα για την ατοπική δερματίτιδα που αναδομεί τον επιδερμιδικό φραγμό και ανακουφίζει τους ερεθισμούς, αρκεί για να διατηρηθεί υπό έλεγχο μια ήπια ατοπική δερματίτιδα.
Επιπλέον ο ψεκασμός με ιαματικό νερό βοηθά στην ανακούφιση του κνησμού.
Πώς να περιορίστε τη συχνότητα των εξάρσεων της ατοπικής δερματίτιδας
– Προσοχή στα καλλυντικά! Προτείνετε προϊόντα χωρίς άρωμα, χωρίς parabens, χωρίς λανολίνη και παράγωγα σιλικόνης, με στόχο τον περιορισμό των αλλεργικών αντιδράσεων.
Προτείνετε προϊόντα καθαρισμού χωρίς σάπωνα…
– Το μπάνιο να είναι χλιαρό όχι πάνω από 35ο C.
Η προσθήκη αμύλου ή ελαίων μπάνιου μειώνει τη ξηρότητα του δέρματος.
Σκουπίστε το δέρμα απαλά χωρίς τρίψιμο.
– Τα ρούχα και κυρίως τα εσώρουχα να είναι βαμβακερά ή και από μετάξι.
Αποφύγετε τα μάλλινα και κυρίως αυτά που «τσιμπάνε».
Η χρήση ενός μαλακτικού ρούχων ενδείκνυται, αρκεί όλα τα προϊόντα της πλύσης να μην είναι πολύ αρωματισμένα.
– Απομακρύνετε κάθε επίφοβο παράγοντα: το στρες, τα ακάρεα και τη σκόνη (συχνός αερισμός και τίναγμα των κλινοσκεπασμάτων, των στρωμάτων και των χαλιών) καθώς και τα κατοικίδια ζώα.
– Φροντίστε για ένα υγειές και καθαρό περιβάλλον στο σπίτι: αποφυγή καπνίσματος, σχολαστική καθαριότητα, όχι αρωματικά sprays.
Η ενυδάτωση της επιδερμίδας
Η καθημερινή χρήση μαλακτικών τοπικών καλλυντικών μετά την περίοδο έξαρσης είναι βασική, με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση του φράγματος προστασίας της επιδερμίδας και την αποφυγή της έντονης απώλειας νερού, προσφέροντας τα απαραίτητα λιπίδια για την αποκατάσταση της δομής της κεράτινης στοιβάδας.
Προσοχή, τα προϊόντα να είναι υποαλλλεργικά, χωρίς άρωμα, parabens και phenoxyethanol.
Τα κυριότερα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι:
Ενυδατικά: μανιτόλη, γλυκερίνη, έλαιο παραφίνης, γαλακτικό οξύ…
Φιλμογενή ενυδατικά: κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ…
Δομικά λιπίδια: κεραμίδια, φωσφολοπίδια, βούτυρο Karite, ωμέγα-6…
Απαλυντικά, καταπραϋντικά: εκχύλισμα βρώμης, ιαματικό νερό, γλυκόκολλα…
Συμβουλές:
– Χρησιμοποιήστε τακτικά το μαλακτικό καλλυντικό, 1-2 φορές την ημέρα πάνω στις βλάβες ή και σε όλο το σώμα, μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής.
– Μην το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της έξαρση,ς γιατί υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει αίσθημα καύσου κατά την επαφή με τις ατοπικές βλάβες.