Σύμφωνα με μελέτη της 6ης Νοεμβρίου 2019 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αναδεικνύεται η σχέση του ύπνου με την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών και εγκεφαλικού.
Στην έρευνα συμμετείχαν 487.200 άτομα από την Κίνα με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη και δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου.
Τα ως άνω άτομα ρωτήθηκαν αν είχαν κάποιο από τα πιο κάτω τρία συμπτώματα αϋπνίας την περίοδο των τελευταίων τριών εβδομάδων:
1. Δυσκολία στην έλευση και τη διατήρηση του ύπνου,
2. Πρώιμη πρωινή αφύπνιση και
3. Δυσκολία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω ελλιπούς ύπνου.
Το 11% των ατόμων ανέφεραν δυσκολίες στην έλευση και τη διατήρηση του ύπνου, το 10% είχαν πρώιμη πρωινή αφύπνιση και το 2% των ατόμων δεν μπορούσε να διατηρήσει τη συγκέντρωσή του λόγω έλλειψης ύπνου.
Συνολικά, σε όλη τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν 130.032 περιστατικά εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής και άλλων παρόμοιων ασθενειών.
Αυτοί που είχαν και τα τρία συμπτώματα της αϋπνίας ήταν 18% πιθανότερο να εμφανίσουν αυτές τις νόσους από τους ανθρώπους που δεν είχαν κανένα από τα συμπτώματα.
Εκείνοι που είχαν δυσκολία αποκλειστικά στην έλευση και τη διατήρηση του ύπνου ήταν 9% πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό ή να εμφανίσουν καρδιακή νόσο από αυτούς που δεν είχαν αυτό το πρόβλημα.
Από τα 55.127 άτομα που είχαν αυτό το σύμπτωμα, τα 17.650 (32%) υπέστησαν εγκεφαλικό ή διαγνώστηκαν με κάποια καρδιακή νόσο, συγκριτικά με τους 112.382 (26%) των 432.073 που δεν είχαν αυτό το σύμπτωμα της αϋπνίας.
Όσοι ανέφεραν πρώιμη πρωινή αφύπνιση και ότι δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν μετά από αυτή διέτρεχαν 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν προβλήματα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν αυτό το πρόβλημα.
Τα άτομα που ανέφεραν ότι είχαν πρόβλημα στο να μένουν συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν 13% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικών και καρδιακών νοσημάτων συγκριτικά με αυτά που δεν είχαν συμπτώματα.