Η βιταμίνη D είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό για τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη και συντήρηση των οστών και στην πρόληψη της ραχίτιδας, μια πάθηση που οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης D.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, οι μελέτες έχουν αυξηθεί κατά πολύ, γεγονός που δηλώνει τον ρόλο που ίσως έχει η βιταμίνη D σε πλήθος ασθενειών.
Η βιταμίνη D έχει μια ορμονική δραστηριότητα στους περισσότερους ιστούς και στα κύτταρα του σώματος.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη D;
Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου.
Πρόκειται για τη μόνη βιταμίνη που συνθέτει ο ίδιος ο οργανισμός, ενώ οι υπόλοιπες λαμβάνονται αποκλειστικά με φαγητό.
Συντίθεται στο δέρμα μας, από ένα παράγωγο της χοληστερόλης, υπό την επίδραση της UVB.
Με άλλα λόγια, αν δεν υπάρχει ήλιος, δεν υπάρχει βιταμίνη D, και έτσι εξηγείται γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης, κυρίως τον χειμώνα ή όσοι ζουν σε πόλεις με ελάχιστες ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο.
Ορμονική δραστηριότητα: μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, αποθηκεύεται σε μύες και λίπος και μετασχηματίζεται από το ήπαρ και τα νεφρά σε βιταμίνη D, η οποία είναι επίσης γνωστή ως την πιο δραστική μορφή, την καλσιτριόλη, η οποία ενεργεί ως μια ορμόνη στα όργανα και τα κύτταρα, συμμετέχοντας κυρίως στη σύνθεση πολλών πρωτεϊνών μέσω της διέγερσης γονιδίων.
Οι κύριοι ρόλοι της βιταμίνης D
Απαραίτητη για τα οστά
Θυμηθείτε ότι η βιταμίνη D έχει ανακαλυφθεί λόγω της ραχίτιδας, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την παραμόρφωση των οστών λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D προάγει την εντερική απορρόφηση των απαραίτητων μετάλλων για τα οστά: ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο.
Με την τόνωση της παραγωγής πρωτεϊνών, η βιταμίνη D ρυθμίζει επίσης τη σταθεροποίησή τους στα οστά.
Πέρα από το ασβέστιο, είναι και αυτή απαραίτητη για την κατασκευή του σκελετού και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Αντικαρκινική δύναμη
Υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την ανεπάρκεια της βιταμίνης D και την εμφάνιση ή την ένταση του καρκίνου, ή αντιστρόφως τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου στις ηλιόλουστες περιοχές.
Αυτή η σχέση μεταξύ της χαμηλής κατάστασης των βιταμινών και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, έχει μελετηθεί περισσότερο αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Η αιτία και το αποτέλεσμα εξακολουθούν να είναι αντικείμενο μελετών και μένει να αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου ή της θνησιμότητας.
Αντιμολυσματική δύναμη
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που καθιστά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού υπεύθυνα για τη θανάτωση των βακτηριδίων και των ιών.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η γρίπη, το συνάχι και άλλες λοιμώξεις είναι πιο συχνές σε άτομα με χαμηλό ποσοστό βιταμίνης D.
Πρόληψη αυτοάνοσων νοσημάτων
Μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη D ρυθμίζει τη φλεγμονή, παράγοντας αντιφλεγμονώδεις ανοσολογικές ουσίες.
Αυτή η βιταμίνη παρεμβαίνει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών που ονομάζονται αυτοάνοσες: διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ατοπικό έκζεμα, ψωρίαση, νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, AIDS.
Σύμφωνα με μελέτες, ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των αυτοάνοσων ασθενειών είναι αυξημένος σε ανθρώπους με ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, που ζουν σε ηλιόλουστες χώρες ή αντίστροφα λίγο χαμηλότερος σε άτομα με υψηλό ποσοστό βιταμίνης D.
Αντικαταθλιπτικό
Η βιταμίνη D εμπλέκεται στην εποχιακή κατάθλιψη, η οποία συμβαίνει τον χειμώνα που η ημέρα διαρκεί λιγότερο.
Επίσης, η βιταμίνη D δρα επίσης μέσω των υποδοχέων στον εγκέφαλο, με αλληλεπιδράσεις με τους νευροδιαβιβαστές και την παραγωγή τους.
Έχει αποδειχθεί ότι η συμπλήρωση της βιταμίνης D βελτιώνει τη διάθεση.
Πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων
Τα κύτταρα της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων έχουν υποδοχείς για τη βιταμίνη D.
Η βιταμίνη εμπλέκεται στην παραγωγή της ρενίνης, μια ορμόνη που επηρεάζει την πίεση του αίματος, προωθεί τη συστολή των καρδιακών κυττάρων και μειώνει την αθηροσκλήρωση.
Προστατευτικός ρόλος στα νεφρά και στο συκώτι
Έχει επίσης προστατευτική επίδραση στα νεφρά, τα οποία λειτουργούν καλύτερα τον ρόλο τους, καθαρίζοντας τα τοξικά προϊόντα.
Γονιμότητα
Η βιταμίνη D εμπλέκεται στην αναπαραγωγή: οι υποδοχείς υπάρχουν στα σπερματοζωάρια και στον πλακούντα στις έγκυες γυναίκες.
Ένα ικανοποιητικό επίπεδο βιταμίνης D έχει γενικά συνδεθεί με λιγότερες διαταραχές κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και λιγότερους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επίσης…
• Η βιταμίνη D εμπλέκεται στην κυτταρική διαφοροποίηση του εμβρυϊκού εγκεφάλου (μελέτες στα ζώα).
• Τα άτομα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Parkinson, τον διαβήτη τύπου 2 ή την παχυσαρκία, συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
• Αυτή η βιταμίνη έχει επίσης επιπτώσεις στον αυτισμό και αποτρέπει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD).
Εξασφαλίστε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D
Συμπερασματικά, υπάρχουν υποδοχείς βιταμίνης D σε όλο το σώμα, υποδεικνύοντας ότι αυτή η βιταμίνη μπορεί ενδεχομένως να δράσει σε οποιοδήποτε όργανο και λειτουργία.
Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι έχετε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας.
Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εκτείθεστε στον ήλιο καθημερινά για περίπου 15’, με αντηλιακή προστασία για να αποφεύγετε τα εγκαύματα.
Πρέπει να χορηγείται βιταμίνη D;
Μια εξέταση αίματος θα δείξει αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνη D.
Οι υγειονομικές αρχές έχουν καταλήξει ότι ελάχιστες καταστάσεις απαιτούν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βιταμίνης D, για την πρόληψη, την παρακολούθηση ή τη θεραπεία σχετικών ασθενειών.
Με άλλα λόγια, η χορήγηση της βιταμίνης D δεν είναι χρήσιμη στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• γνωστικές ή λειτουργικές διαταραχές απόδοσης,
• καρκίνο του παχέος εντέρου,
• καρκίνο του μαστού,
• καρκίνο του προστάτη,
• υψηλή αρτηριακή πίεση,
• αλλεργία,
• αυτοάνοσες ασθένειες,
• διαβήτη τύπου 2,
• χρόνια νεφρική νόσο,
• την εγκυμοσύνη και στις
• μολυσματικές ασθένειες!