Η καντιντίαση είναι μια γνωστή λοίμωξη που προκαλείται από ένα είδος του μύκητα candida.
Μπορεί να γνωρίζετε ότι η καντιντίαση ενδέχεται να εκδηλωθεί σε διάφορα σημεία του σώματος άσχετα μεταξύ τους με συμπτώματα που ποικίλουν.
Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πάνω από είκοσι είδη μύκητα candida.
Για τον λόγο αυτό η καντιντίαση μπορεί να εκδηλωθεί σε διαφορετικά σημεία του σώματος.
Πάντως το πιο συνηθισμένο είδος είναι η Candida Albicans.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο μύκητας candida εντοπίζεται στον ανθρώπινο οργανισμό σε σημεία όπου υπάρχουν βλεννογόνοι, όπως ο λαιμός, το στόμα, το έντερο, ο γυναικείος κόλπος και το δέρμα χωρίς να προκαλεί προβλήματα.
Μάλιστα εκτιμάται ότι το ένα πέμπτο των γυναικών έχουν candida στον κόλπο τους χωρίς να έχουν συμπτώματα.
Αιτίες
Ο μύκητας candida μπορεί να πολλαπλασιαστεί προκαλώντας προβλήματα υγείας, αν το περιβάλλον αλλάξει με τρόπο που ευνοεί την ανάπτυξή του.
Αυτό συνήθως μπορεί να συμβεί εξαιτίας ορμονικών αλλαγών, λήψης φαρμάκων ή άλλων αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η υπερανάπτυξη του μύκητα διαταράσσει την ισορροπία του οργανισμού και οδηγεί σε φλεγμονή, κολπίτιδα ή στοματίτιδα, ενώ μπορεί να επιδεινώσει γαστρεντερικές παθήσεις που ήδη υπάρχουν, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn.
Περισσότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη του μύκητα candida είναι οι έγκυες, γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή όσοι παίρνουν αντιβιοτικά.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της καντιντίασης ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή του σώματος που έχει μολυνθεί.
Τα πιο συχνά είδη της είναι η κολπική και η στοματική καντιντίαση.
Στην κολπική καντιντίαση τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο κνησμός ή ο πόνος στον κόλπο, ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ και η δυσφορία κατά την ούρηση.
Τα συμπτώματα της κολπικής καντιντίασης είναι συνήθως ήπια, αλλά κάποιες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν και πιο σοβαρές λοιμώξεις.
Στη στοματική καντιντίαση τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πόνος, η ερυθρότητα και η αίσθηση καύσου στο στόμα ή τη γλώσσα, η δυσφαγία, η εμφάνιση λευκών στιγμάτων και η γωνιακή χειλίτιδα.
Αντιμετώπιση
Η αντιμυκητισιακή αγωγή είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της καντιντίασης, ενώ υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού και να επιταχύνουν την ανάρρωση.
Για παράδειγμα, συμπληρώματα διατροφής με μεγάλες δόσεις προβιοτικών βοηθούν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του οργανισμού, ενισχύοντας την άμυνά του.
Επίσης το σκόρδο που περιέχει αλισίνη και διάφορες θειούχες ενώσεις που προέρχονται από την αλισίνη, συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από μύκητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ακόμα, η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Τέλος, το εκχύλισμα από γκρέιπφρουτ έχει κι αυτό ισχυρή αντιμυκητιασική δράση.