Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι μια σπάνια ασθένεια, αφορά μόλις το 1% των καρκίνων του μαστού που διαγιγνώσκονται στις γυναίκες.
Ο μέσος όρος της ηλικίας εμφάνισης του είναι τα 70 έτη, ενώ υψηλή επίπτωση του παρατηρείται στους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη.
Όπως παρατηρείται και στις γυναίκες, οι ορμονικές μεταβολές και στους άντρες συντελούν στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.
Κλινικά ευρήματα
Η πρώτη ενόχληση συνήθως είναι η ύπαρξη μιας ανώδυνης μάζας, που προκαλεί συχνά έκριμμα από την θηλή, εισολκή, οίδημα ή εξέλκωση της.
Η κλινική εξέταση συνήθως αποκαλύπτει μια σκληρή, ανώμαλα περιγεγραμμένη, ανώδυνη μάζα κάτωθεν της θηλή ή της θηλαίας άλω.
Η γυναικομαστία στους άνδρες συχνά προηγείται ή εμφανίζεται ταυτόχρονα με τη νόσο.
Το έκκριμα από την θηλή αποτελεί σπάνιο εύρημα στους άνδρες, ωστόσο είναι ένα δυσοίωνο κλινικό εύρημα και ανευρίσκεται στο 75% των περιπτώσεων.
Θεραπεία
Η χειρουργική θεραπεία σε ασθενείς με εξαιρέσιμους όγκους περιλαμβάνει τη διενέργεια τροποποιημένης ριζικής μαστεκτομής, ενώ η επιλογή των ασθενών αυτών πρέπει να γίνεται ακριβώς με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και για τις γυναίκες ασθενείς.
Η χειρουργική αντιμετώπιση διατήρησης του μαστού πραγματοποιείται σπάνια.
Η ακτινοβολία αποτελεί το πρώτο βήμα αντιμετώπισης εντοπισμένων μεταστάσεων στο δέρμα, στους λεμφαδένες ή στα οστά, που προκαλούν συμπτώματα.
Επειδή ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες αποτελεί συχνά μια νόσο που διασπείρεται, η ενδοκρινική θεραπεία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της.
Η χορήγηση χημειοθεραπείας πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ίδιες ενδείξεις και τα ίδια δοσολογικά σχήματα, όπως και στις γυναίκες με μεταστατική νόσο ή για επικουρική θεραπεία.
Μαριόλης Σαψάκος Θεόδωρος, Γενικός Χειρουργός
www.drmariolis.gr
www.y-o.gr