Υγεία & Ομορφιά
Η Επίπτωση του SARS-CoV-2 στην Ανδρική Γονιμότητα
Επικαιρότητα

Η Επίπτωση του SARS-CoV-2 στην Ανδρική Γονιμότητα

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια), Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των Yuanzi Xie και συνεργατών στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of Assisted Reproduction and Genetics.”

Η Επίπτωση του SARS-CoV-2 στην Ανδρική Γονιμότητα.Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση, η οποία συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα γύρω από την επίδραση του SARS-CoV-2 στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και στη γονιμότητα κατά τη διάρκεια της νόσησης από COVID-19.

Συνολικά συμπεριλήφθηκαν τα δεδομένα από 12 μελέτες από τις οποίες οι 7 ήταν προοπτικές μελέτες κοορτής και οι 5 ήταν αναδρομικές μελέτες.

Τα αποτελέσματα και των δύο ειδών μελετών ήταν παρόμοια.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι οι διαφορετικές παράμετροι του σπέρματος συμπεριλαμβανομένου του όγκου του σπέρματος, της συγκέντρωσης του σπέρματος, του αριθμού των σπερματοζωαρίων, της κινητικότητας του σπέρματος καθώς και της προοδευτικής κινητικότητα του σπέρματος επηρεάστηκαν αρνητικά από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Όλες οι διαφορές στις ανωτέρω παραμέτρους ήταν στατιστικά σημαντικές.

Ωστόσο, η συγκέντρωση του σπέρματος καθώς και η προοδευτική κινητικότητά του δεν φάνηκαν να επηρεάζονται σημαντικά από τον SARS-CoV-2 στο υποσύνολο των μελετών ασθενών-μαρτύρων.

Συμπερασματικά, στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε η ευαλωτότητα της ποιότητας του σπέρματος από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2, καθώς τα δεδομένα δείχνουν την ισχυρή συσχέτιση των διαφορετικών παραμέτρων του σπέρματος με την COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους ασθενείς που νόσησαν από SARS-CoV-2 φάνηκε να επηρεάζεται αρνητικά η γονιμότητα τους για μικρό χρονικό διάστημα μετά τη νόσηση, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστώσουμε την πραγματική επίπτωση της λοίμωξης στην αντρική γονιμότητα μακροπρόθεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 60,1% των Γονιών Δηλώνουν Πρόθυμοι να Εμβολιάσουν τα Παιδιά τους Κατά της Covid-19

Κορωνοϊός – Η Μετάλλαξη του Ιού Αυξάνει τις Πιθανότητες Μόλυνσης

yoadmin

Οι Πλήρως Εμβολιασμένοι Έχουν Πολύ Μικρότερες Πιθανότητες να Μεταδώσουν τον Κορωνοϊό

Κορωνοϊός: 1 στα 4 Βίντεο Αποτελούν Παραπληροφόρηση

yoadmin

Οδηγίες Προστασίας σε Νοσοκομεία, Κομμωτήρια, Κέντρα Αισθητικής και Μικρά Καταστήματα

yoadmin

Ποιοι Άνθρωποι Ρέπουν πιο Συχνά στην Ιατρική Παραπληροφόρηση για τα Εμβόλια

Evi Makavelou

Εμβολιασμοί Παιδιών και Εφήβων – Διαδικτυακή Διάλεξη από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Ερεθισμοί λόγω Μάσκας και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Μέχρι το Τέλος Μαρτίου θα Μπορούμε να Έχουμε Εμβολιάσει Ολόκληρη την Ηλικιακή Ομάδα από 70 έως 75 Ετών αλλά και τα Άτομα πολύ Υψηλού Κινδύνου

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Ανίχνευση των Κρουσμάτων στον Εργασιακό Χώρο Μέσω Τσιπ Bluetooth

yoadmin

Ζουν Περισσότερα Χρόνια Όσοι Περπατάνε

yoadmin

Τα Νεότερα Δεδομένα Σχετικά με τη Δυνατότητα των Εμβολίων να Προλαμβάνουν τη Μετάδοση του SARS-CoV-2