Ακόμη και αν βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας, μερικές φορές είναι δύσκολο να διατηρήσετε τη λάμψη τους και το κατάλευκο χρώμα τους.
Τα δόντια μας έχουν φυσιολογικά μία ελαφριά κίτρινη ή γκρι χρώση, λόγω κληρονομικότητας. Αυτή η χρώση βρίσκεται στο στρώμα της οδοντίνης, και αντανακλάται μέσω του σμάλτου. Η διάβρωση του σμάλτου με την ηλικία εξηγεί γιατί τα δόντια μας σταδιακά χρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου.
Επιπλέον, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων (σπανάκι, παντζάρια, καρότα) και ποτών (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί), η λήψη κάποιων φαρμάκων, καθώς φυσικά και το κάπνισμα, είναι επίσης παράγοντες που ευθύνονται για τη χρώση. Σίγουρα πολλοί από εσάς ονειρεύεστε ένα λευκό χαμόγελο.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές λεύκανσης δοντιών, εκ των οποίων όλες εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες:
Κάν’ το στο σπίτι ή άσε τον οδοντίατρο να το κάνει. Φυσικά, η δεύτερη λύση είναι πιο αποτελεσματική και μπορεί να επιτευχθεί με μία μόνο συνεδρία, ενώ παράλληλα το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο.
Ωστόσο, υπάρχει ένα φυσικό προϊόν που μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τη λεύκανση των δοντιών σας. Ποιο είναι αυτό; Η μαγειρική σόδα!
Πρόκειται αν μη τι άλλο για μια ενδιαφέρουσα φυσική εναλλακτική λύση στις «επιθέσεις» που δέχονται τα δόντια σας, λευκαίνει και καθαρίζει τα δόντια σας σε βάθος!
Η μαγειρική σόδα αποτελείται από πολύ μικρά σωματίδια με λειαντικές ιδιότητες και έχει την τάση να φωτίζει τον φυσικό χρωματισμό των δοντιών.
Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε ένα «λευκό χαμόγελο» χρησιμοποιώντας τη μαγειρική σόδα.
Η πρώτη μέθοδος είναι απλά να προσθέσετε λίγη μαγειρική σόδα απευθείας στην οδοντόβουρτσά σας και να βουρτσίσετε κλασικά τα δόντια σας.
Η δεύτερη μέθοδος είναι να κάνετε ακριβώς την ίδια διαδικασία, δηλαδή να προσθέσετε λίγη μαγειρική σόδα απευθείας στην οδοντόβουρτσά σας και να βουρτσίσετε κλασικά τα δόντια σας, αλλά να το κάνετε μετά το κλασικό βούρτσισμα των δοντιών σας με την οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε.
Η τρίτη μέθοδος είναι για τους πιο τολμηρούς που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους οδοντόκρεμα! Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αναμίξετε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας με νερό ώστε να δημιουργήσετε μια πάστα που θα λειτουργήσει ως οδοντόκρεμα.
Η τελευταία μέθοδος έχει να κάνει και με τη φροντίδα των δοντιών σας. Χρησιμοποιήστε την πάστα που είδαμε πιο πάνω εφαρμόζοντάς την επάνω στα δόντια σας.
Στη συνέχεια αφήστε την να δράσει για περίπου δέκα λεπτά και μετά ξεπλύνετε το στόμα σας. Ακολούθως, βουρτσίστε κανονικά τα δόντια σας με την οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε.
Η μαγειρική σόδα και οι κίνδυνοι για τα δόντια σας
Η μαγειρική σόδα είναι ένας ήπιος λειαντικός παράγοντας της επιφάνειας των δοντιών σας. Βοηθά στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και της πέτρας. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά, καθώς έτσι διαβρώνετε το σμάλτο των δοντιών σας. Με λίγα λόγια, η μαγειρική σόδα λειτουργεί σαν «απογυμνωτής» και οδηγεί στην αποβολή του σμάλτου με τρόπο ανεπανόρθωτο.
Συνιστάται λοιπόν να χρησιμοποιείτε τη μαγειρική σόδα για τα δόντια σας μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Προσοχή! Η χρήση της μαγειρικής σόδας για τη λεύκανση των δοντιών δεν συστήνεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών και σε έγκυες γυναίκες.