Αντιμέτωποι με τον αυξανόμενο αριθμό εγκαυμάτων, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε κατάστασης κώματος, τα οποία παρατηρούνται σε γάτες και σκύλους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υψίστης υγειονομικής προφύλαξης λόγω του κορωνοϊού, οι κτηνίατροι προειδοποιούν:
Παρά την επιδημία COVID-19, δεν πρέπει να απολυμαίνετε το κατοικίδιο ζώο σας με αντισηπτικά προϊόντα, καθώς είναι επικίνδυνο για την υγεία του!
Μια από τις σπάνιες εξόδους που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της απομόνωσης που όλοι βιώνουμε είναι η βόλτα του σκύλου μας.
Ωστόσο, οι κτηνίατροι προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να απολυμαίνουμε τα πόδια του ζώου στην επιστροφή στο σπίτι.
– Απολύμανση από κορωνοϊό – Κίνδυνος εγκαυμάτων και δηλητηρίασης
Ο φόβος για την είσοδο του κορωνοϊού στο σπίτι, οδηγεί ορισμένους ιδιοκτήτες να καθαρίζουν τα πόδια των σκυλιών τους με χλωρίνη, υδροαλκοολικό τζέλ ή οποιοδήποτε άλλο απολυμαντικό. Είναι μια πολύ κακή ιδέα!
Οι κτηνίατροι εξηγούν ότι αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά προβληματικό για τον σκύλο, είτε επειδή καίει το δέρμα, είτε γιατί αφού το γλείψει, μπορεί να κάψει το στόμα, τη γλώσσα, τα χείλη, κ.λπ…
Και θα είστε υποχρεωμένος να πάτε στον κτηνίατρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για κάτι τέτοιο!
Οι γάτες που πιο συχνά βολτάρουν μόνες τους και χωρίς περιορισμούς, δεν εντάσσονται συνήθως σε μια τέτοια διαδικασία, παρόλο που μερικοί ιδιοκτήτες προσπαθούν να τις πλένουν με υδροαλκοολικό τζέλ για παράδειγμα.
Ωστόσο, εκτός από τα εγκαύματα, έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν ένα κώμα αιθυλικής αλκοόλης λόγω του μικρού τους μεγέθους.
– Πλύσιμο μόνο με σαπούνι
Οι κτηνίατροι υπενθυμίζουν ότι είναι άχρηστο να καθαρίζετε το σκυλί ή τη γάτα σας αφού επιστρέψετε από μια βόλτα.
Ωστόσο, εάν θέλετε να πλύνετε τα πόδια τους, χρησιμοποιήστε νερό, λίγο σαμπουάν για σκύλους και ξεπλύνετε προσεκτικά.
– Καμία περίπτωση μετάδοσης από κατοικίδια ζώα σε ανθρώπους
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι απίθανο τα κατοικίδια ζώα να αποτελούν φορέα του Covid-19.
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρχει επιστημονική απόδειξη για τον κίνδυνο μόλυνσης των ανθρώπων από τον ιό από τα κατοικίδια ζώα, ούτε του κινδύνου μόλυνσης του ιού ενός κατοικίδιου ζώου με τα εκκρίματα από έναν ασθενή που έχει Covid-19.
Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι κίνδυνοι αυτοί δεν μπορούν να αποκλειστούν για τους ακόλουθους λόγους:
Ο ιός που είναι υπεύθυνος για το Covid-19 βρίσκεται κοντά στο SARS-CoV το οποίο ήταν υπεύθυνο για την επιδημία SARS το 2003.
Το Sars-CoV έχει απομονωθεί από διάφορα είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων ρακούν, των γατών ή από πειραματικά μολυσμένα κουνάβια και τρωκτικά (ινδικά χοιρίδια και χάμστερ), συνήθως χωρίς κλινικά συμπτώματα.
Επιπλέον, δύο σκυλιά, των οποίων ο ιδιοκτήτης είχε Covid-19, βρέθηκαν θετικά για το SARS Cov2.
Ωστόσο, ποτέ δεν έδειξαν σημάδια της νόσου και δεν βρέθηκαν ίχνη του ιού στα περιττώματά τους.
Η μεμονωμένη περίπτωση θετικής γάτας μετά από στενή επαφή μεταξύ του ζώου και του (μολυσμένου) ανθρώπου, παρατηρήθηκε στη Λιέγη (Βέλγιο).
Κατά συνέπεια, το Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί σε σκύλους από τον μολυσμένο ιδιοκτήτη.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα σκυλιά μπορούν με τη σειρά τους να μολύνουν τους μη μολυσμένους ανθρώπους με το σάλιο τους.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επιδημίας:
– Είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας όταν φροντίζετε το ζώο (τα περιττώματα και τα ούρα του, τη βόλτα, την τροφή κ.λπ.).
Δεν πρέπει να αφήνετε άλλους να τα χαϊδεύουν, ούτε να αφήνετε το ζώο να γλείφει άλλα ξένα άτομα.
– Απομονώστε τον ιδιοκτήτη που έχει μολυνθεί από Covid-19 από το κατοικίδιο ζώο του κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό.
Στο μέτρο του δυνατού, θα πρέπει να δημιουργηθεί καραντίνα για τον περιορισμό της στενής επαφής του ζώου με άλλα μέλη της οικογένειας (για παράδειγμα ζώο στο δωμάτιο).
Αυτές οι συστάσεις δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε, ειδικά κατά τη διάρκεια του περιορισμού, ότι το κατοικίδιο ζώο μας είναι πολύ περισσότερο ένας φίλος, μια συντροφιά μας, παρά ένας κίνδυνος.