Οι μύθοι γύρω από το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης, το οποίο είναι ευρέως γνωστό και ως το «χάπι της επόμενης ημέρας» έχουν δημιουργήσει έναν γενικευμένο πανικό.
Το χάπι αυτό έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για μία σωρεία προβλημάτων υγείας, από μόνιμη διαταραχή του έμμηνου κύκλου μέχρι και στειρότητα και έχει οδηγήσει πολλές γυναίκες σε λανθασμένες αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον τους.
Η ενημέρωση γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και οι εκτρώσεις, που αποτελούν συχνά φαινόμενα ακόμα και στη σύγχρονη εποχή.
Τι είναι όμως το «χάπι της επόμενης ημέρας»;
Πρόκειται για έναν τρόπο επείγουσας αντισύλληψης που έχει ως σκοπό να εμποδίσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μετά από επαφή χωρίς η με αποτυχημένη προφύλαξη.
Οι συνηθέστεροι μύθοι που περιβάλλουν το «δαιμονοποιημένο» αυτό χάπι είναι οι ακόλουθοι:
Μύθος 1: Δεν επιτρέπεται να πάρετε το «χάπι της επόμενης ημέρας» περισσότερες από μία φορά στη ζωή σας.
Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει περιορισμός στις φορές που μπορεί μια γυναίκα να πάρει το χάπι της επόμενης μέρας, είτε γενικά στη ζωή της είτε μέσα σε έναν κύκλο.
Σε κάθε περίπτωση, η λήψη του θα πρέπει να γίνεται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την τακτική μέθοδο αντισύλληψης.
Μύθος 2: Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης προκαλεί έκτρωση.
Πραγματικότητα: Πρόκειται για έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με το χάπι αυτό.
Το «χάπι της επόμενης ημέρας» διαφέρει από το χάπι της άμβλωσης, καθώς επιτελούν δύο διαφορετικές λειτουργίες.
Συγκεκριμένα, το χάπι επείγουσας αντισύλληψης αναστέλλει ή καθυστερεί την ωορρηξία, ώστε να μην απελευθερωθεί το ωάριο και να μην γίνει η γονιμοποίηση του που θα οδηγήσει σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Συνεπώς, δρα πριν προκληθεί η εγκυμοσύνη, ενώ αν μία γυναίκα είναι ήδη έγκυος δεν διακόπτει την κύηση, προκαλώντας έκτρωση.
Μύθος 3: Το «χάπι της επόμενης ημέρας» πρέπει να ληφθεί μέσα σε 24 ώρες.
Πραγματικότητα: Το ότι ονομάζεται έτσι δεν σημαίνει ότι πρέπει αποκλειστικά να λαμβάνεται σε διάστημα 24 ωρών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.
Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να λαμβάνεται όσο το δυνατό γρηγορότερα, όμως ο χρόνος είναι διαφορετικός για τα χάπια που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Ειδικότερα, υπάρχουν χάπια που μπορούν να ληφθούν μέσα σε 72 ώρες από την επαφή και άλλα που μπορούν να ληφθούν μέχρι και 120 ώρες αργότερα.
Μύθος 4: Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας.
Πραγματικότητα: Η επείγουσα αντισύλληψη δεν έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα.
Το «χάπι της επόμενης ημέρας» είναι ασφαλές και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από πολλές γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δρα άπαξ και από τη στιγμή που θα το λάβετε, αποτρέποντας μία πιθανή εγκυμοσύνη.
Στη συνέχεια, προκειμένου να μην συλλάβετε πρέπει να φροντίσετε να επιλέξετε άλλες αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης.
Μύθος 5: Το «χάπι της επόμενης ημέρας» διαταράσσει μόνιμα τον κύκλο μιας γυναίκας.
Πραγματικότητα: Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης δεν διαταράσσει μόνιμα τον κύκλο σας.
Το μόνο που ενδέχεται να συμβεί, είναι να επηρεάσει την επερχόμενη περίοδό σας, η οποία μπορεί να έρθει μερικές ημέρες νωρίτερα ή αργότερα καθώς και τη ροή η οποία ενδεχομένως είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη.
Μύθος 6: Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κανονική μέθοδος αντισύλληψης.
Πραγματικότητα: Η επείγουσα αντισύλληψη, είναι ακριβώς όπως λέει και το όνομά της ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ.
Το «χάπι της επόμενης ημέρας» δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συνήθεις μεθόδους αντισύλληψης.
Πρόκειται για μία λύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης όπως μετά από μία ερωτική χωρίς προφυλάξεις ή κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκειά της.
Επιπλέον, δεν είναι 100% αποτελεσματική μέθοδος γιατί μπορεί να έχει προηγηθεί ωορρηξία λίγο πριν τη λήψη του δισκίου επείγουσας αντισύλληψης.
Τέλος, δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Μύθος 7: Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι ασφαλές.
Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης είναι ασφαλές, ενώ υπάρχουν τεκμηριωμένα και μακροχρόνια δεδομένα ασφάλειας.
Έχει σχεδιαστεί ως μία επιλογή για τις γυναίκες που χρειάζονται επείγουσα αντισύλληψη, καθώς μπορεί να είχαν ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή να μην χρησιμοποίησαν προφυλάξεις.
Είναι πολύ πιθανό να έχει ορισμένες παρενέργειες όπως αδιαθεσία, κούραση, πόνος στην κοιλιά, ναυτία, πονοκέφαλος ή μικρή αιμορραγία, όμως είναι παροδικές και δεν πρέπει να σας ανησυχούν.
Τα συμπτώματα αυτά ωστόσο δεν παρατηρούνται σε όλες τις γυναίκες.
Σε κάθε περίπτωση, η λήψη του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης.