Η νέκρωση του δέρματος είναι μία αλλοίωση ισχαιμικής αιτίας, η οποία προκαλείται λόγω πίεσης των μαλακών ιστών μεταξύ μίας σκληρής επιφάνειας και των οστών.
Την περιγράφουμε σαν μία πληγή κατάκλισης που αναπτύσσεται από το εσωτερικό προς το εξωτερικό και η βάση της είναι βαθιά.
Έτσι οι αλλοιώσεις που είναι ορατές στο δέρμα μπορεί να φαίνονται όχι τόσο σοβαρές, σε αντίθεση με τη σημαντική καταστροφή των ιστών που βρίσκονται σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Αυτή η χρόνια διάβρωση που συνήθως εξελίσσεται πολύ γρήγορα, προκαλεί σημαντική επίδραση στον ψυχισμό του ατόμου, διότι συνήθως εκκρίνονται και δύσοσμα υγρά.
Παράλληλα, συχνά προκαλεί πόνο.
Λόγω της αιτιολογίας τους, αυτές οι νεκρώσεις εμφανίζονται συχνότερα στο επίπεδο της ισχιακής περιοχής, στην περιοχή του ιερού οστού και στις φτέρνες.
Τo 17-50% των ασθενών που βρίσκονται σε μακρόχρονη κατάκλιση παρουσιάζουν νεκρώσεις στο δέρμα, αλλά η σοβαρότητα τους ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή.
Όσο πιο ηλικιωμένος είναι ο ασθενής, τόσο πιο εύκολο είναι να εμφανιστεί μια νέκρωση εκτεταμένη και σοβαρή.
Αυτό συμβαίνει γιατί σε ηλικιωμένους ασθενείς το δέρμα εμφανίζεται ιδιαίτερα λεπτό και πιο εύθραυστο και γιατί τα μαλακά μόρια του παρουσιάζουν ανεπαρκή θρέψη, λόγω παθολογικών παραγόντων όπως καρδιαγγειακές διαταραχές, υπόταση ή υπερθερμία.
Η νέκρωση του δέρματος αφορά κατά κύριο λόγο ασθενείς που είναι σε παρατεταμένη κατάκλιση.
Πρόκειται για μία πληγή τοπική, της οποίας η φροντίδα είναι ανάλογη με την υπάρχουσα πάθηση.
Σε κάθε περίπτωση η νέκρωση δεν επουλώνεται αυτόματα χωρίς ειδική τοπική φροντίδα.
Ορισμένες βασικές ενέργειες είναι οι εξής:
• Σε όλες τις περιπτώσεις απαγορεύεται να γίνεται μασάζ, εφαρμογή πάγου, ζεστού αέρα και αλκοολούχων προϊόντων που ξηραίνουν το δέρμα.
Το ιδανικό είναι να καθαρίζουμε το δέρμα μόνο με φυσιολογικό ορό ή να εφαρμόζουμε κομπρέσες ιαματικού νερού.
• Αν η νέκρωση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν έχει προχωρήσει, οπότε εμφανίζεται απλά μια ερυθρότητα στην περιοχή, θα πρέπει να φροντίζουμε να αποτρέπεται η επαφή του δέρματος με το σκληρό υπόστρωμα, χρησιμοποιώντας ένα φιλμ υδροκολλοειδές ή ημιδιαπερατό που να επιτρέπει την οξυγόνωση της περιοχής.
Επίσης, πρέπει να φροντίζουμε να αλλάζει θέση ο ασθενής κάθε 2 με 3 ώρες.
• Σε περίπτωση που υπάρχει φλύκταινα, θα πρέπει να αφαιρέσουμε το υγρό μέσα από τη φλύκταινα και καλύπτουμε την πληγή με ένα επίθεμα υδροκολλοειδές.
• Σε περίπτωση που η νέκρωση έχει εξελιχθεί, η θεραπεία συνίσταται με ειδικά επιθέματα, που ευνοούν την ανάπλαση της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα αποτρέπουν την επιμόλυνση.
Οι κυριότερες ιδιότητες τέτοιου είδους επιθεμάτων είναι, πέρα από το να ευνοούν την επούλωση σε ένα περιβάλλον υγρό και ζεστό, να μην προκαλούν πόνο στην αλλαγή, να μην διαπερνώνται από μικροοργανισμούς και να μην κολλάνε πάνω στην πληγή.
Παράλληλα, τα επιθέματα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι άνετα και άσηπτα και να εφαρμόζουν σωστά στο σημείο της νέκρωσης.
Κάθε Τύπος Πληγής Απαιτεί Ένα Ιδιαίτερο Επίθεμα
• Όταν η πληγή εμφανίζεται ξηρή (νεκρωτική) απαιτείται η χρήση ειδικού υδροζέλ, που ενυδατώνει την πληγή.
• Όταν η πληγή ορορροεί, απαιτείται η χρήση υδροκυτταρικού επιθέματος ή ακόμη και αλγινικού επιθέματος που έχει την ικανότητα να απορροφά τις εκκρίσεις.
• Όταν η πληγή παρουσιάζει δυσοσμία, απαιτείται ένα επίθεμα με άνθρακα.
• Όταν η πληγή έχει επιμολυνθεί, απαιτείται επίθεμα που περιέχει άνθρακα και άργυρο ή αλγινικά άλατα.
Στο Φαρμακείο θα βρείτε διάφορους εξειδικευμένους τύπους επιθεμάτων για όλους τους τύπους αλλοιώσεων που θα σας συστήσει ο φαρμακοποιός σας.
Φυσικά, εκτός από τα επιθέματα, χρειάζεται και συστηματική φροντίδα, όπως παυσίπονα σε περίπτωση πόνου, ή αντιβιοτικά σε περίπτωση μόλυνσης που θα σας συστήσει ο Ιατρός.
Χειρουργική επέμβαση συνιστάται σε σοβαρές νεκρώσεις, όταν πρέπει να προστατεύσουμε τους γύρω ιστούς.
Τέλος, χρειάζεται να επισημάνουμε ότι τέτοιες αλλοιώσεις με την κατάλληλη φροντίδα προφύλαξης και πρόληψης μπορούμε να τις αποτρέψουμε σε ένα βαθμό.
Αυτό γίνεται με την τήρηση σωστής διατροφής και σωστής στάσης σώματος του ασθενούς, με τη σωστή φροντίδα του ερεθισμένου-ερυθρού σημείου προτού εξελιχθεί σε έλκος, με τη χρήση ειδικού στρώματος σε κατακλιμένους ασθενείς και με τη συχνή αλλαγή της θέσης του σώματός τους (κάθε 2-3 ώρες).
Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr