Υγεία & Ομορφιά
ΔερματολογίαΥγεία

Πώς Διαρκούν Τόσο Πολύ τα Τατουάζ στο Δέρμα;

Πράγματι, τα τατουάζ στο δέρμα διαρκούν δεκαετίες χωρίς να εξασθενούν. Πώς γίνεται αυτό;
Η απάντηση… βρίσκεται στα ανοσοκύτταρά μας…

Πώς Διαρκούν Τόσο Πολύ τα Τατουάζ στο Δέρμα;

Οι άνθρωποι που έχουν τατουάζ στο σώμα τους είναι χιλιάδες στη χώρα μας! Όμως, το ερώτημα σχετικά με την ανθεκτικότητα και τη διάρκεια των τατουάζ στο δέρμα παραμένει για αρκετούς που έχουν τατουάζ ένα μυστήριο.

Πώς αυτές οι χρωστικές ουσίες που εγχέονται κάτω από το δέρμα καταφέρνουν να παραμείνουν εκεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ξεθωριάζουν;

Πολύ απλά, με το τατουάζ χρωματίζονται τα κύτταρα του δέρματος (ινοβλάστες) ή το μελάνι εγκαθίσταται στα ανοσοκύτταρα (μακροφάγοι).

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το ιριδίζον κύτταρο ζει για πάντα. Αυτό όμως δεν ισχύει!

Για να καταλήξουν οι ερευνητές σε αυτό το πόρισμα, χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της μελέτης ποντίκια με τατουάζ στην ουρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρωκτικά τροποποιήθηκαν γενετικά, έτσι ώστε οι μακροφάγοι να καταστραφούν γρήγορα.

Η δυναμική του συστήματος

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ανοσοκύτταρα που είχαν εμποτιστεί με χρωστική ουσία καταστράφηκαν κατά την παρακολούθηση και αντικαταστάθηκαν από ολοκαίνουργια μακροφάγα. Αλλά το τατουάζ, παρέμεινε άθικτο!

Οι επιστήμονες, επομένως, λανθασμένα πίστευαν ότι τα χρωματισμένα κύτταρα των τατουάζ είναι αθάνατα. Ουσιαστικά, αποδεικνύεται ότι τα μακροφάγα φιλοξενούν με ζήλο χρωστικές ουσίες, μέχρι τη στιγμή του θανάτου τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν τα μακροφάγα που φέρουν χρωστική ουσία τατουάζ πεθαίνουν στην ενηλικίωσή τους, άλλα περιβάλλοντα μακροφάγα ανακτούν τις απελευθερωμένες χρωστικές ουσίες τους, διασφαλίζοντας έτσι δυναμικά τη σταθερή εμφάνιση και τη μακροχρόνια νεότητα των τατουάζ.

Η πράσινη χρωστική ουσία στο τατουάζ απορροφάται από μακροφάγα. Απελευθερώνεται όταν αυτά τα κύτταρα θανατώνονται και 90 ημέρες αργότερα, η χρωστική ουσία απορροφάται ξανά στα νέα μακροφάγα (δεξιά).

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, εκτός από το θεωρητικό τους ενδιαφέρον, θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τους ειδικούς που ασχολούνται με την τεχνική της αφαίρεσης των τατουάζ.

Η καλύτερη τεχνική σήμερα βασίζεται στο λέιζερ. Αυτό προκαλεί τον θάνατο των κυττάρων του δέρματος, διαλύοντας τις χρωστικές ουσίες που στη συνέχεια εκκενώνονται από το λεμφικό σύστημα. Αλλά η αφαίρεση ενός τατουάζ δεν προσφέρει πάντα τέλεια αποτελέσματα και πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για υπολείμματα στο δέρμα τους που μοιάζουν με σκιές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εάν τοποθετηθούν τα μακροφάγα στο μικροσκόπιο και εάν αναλυθεί λεπτομερώς η λειτουργία τους και η αντίδρασή τους σε σχέση με τα τατουάζ, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα, συγκριτικά με τις τρέχουσες μεθόδους.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιματοκρίτης, Φυσιολογικές Τιμές και Συμπτώματα μιας Χαμηλής Τιμής

Editor6 pharma

Συμπληρώματα Διατροφής και Καρδιαγγειακό

Αιτίες και Συμπτώματα της Οδυνοφαγίας

Editor6 pharma

Προβλήματα στα Πόδια – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Πώς η Τηλεόραση Επιδρά στην Υγεία;

Evi Makavelou

Κρυολόγημα -Τρόποι για να το Αποτρέψετε

Evi Makavelou

Κύστη Κόκκυγος – Συμπτώματα και Θεραπεία

Evi Makavelou

Χολοκυστίτιδα – Συμπτώματα και Αιτίες

Evi Makavelou

6 Επιδράσεις της Κορτιζόνης στο Δέρμα

Ο Ψευδάργυρος και τα Οφέλη του

Λάδι Ρίγανης για Μαλλιά, Δέρμα και Υγεία

Evi Makavelou

Γαστρίτιδα και Συμπτώματα

Editor6 pharma