Το χρέος του καθενός από εμάς αυτές τις ημέρες είναι, εκτός από τoν αυτοπεριορισμό ως μέτρο κατά της εξάπλωσης του ιού, η συνεισφορά με όποιο τρόπο μπορούμε, στην ομαλότερη και πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Μαγική συνταγή δυστυχώς δεν υπάρχει και κάτι που «δουλεύει» για τον έναν, μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα στον άλλον.
Δείτε παρακάτω 2 κρίσιμες «συμβουλές» από τομείς της φιλοσοφίας, της αυτοβελτίωσης και της διαχείρισης κρίσεων που μπορεί να σας οπλίσουν με δύναμη και κουράγιο, και ίσως σας δώσουν και μια άλλη οπτική αντιμετώπισης για το δύσκολο διάστημα που διανύουμε.
– Συνειδητοποιήστε το πώς λειτουργεί το μυαλό μας
Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος μεταξύ των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αντιδράσεών μας.
Και το να πούμε «να σκέφτομαι θετικά» δεν δουλεύει πάντα, ούτε από την άλλη το να κλείσω τα μάτια και να πω «δεν είναι τίποτα, θα περάσει!».
Δεν μπορώ να σταματήσω μια σκέψη, ούτε ένα συναίσθημα.
Αυτό που μπορώ όμως να κάνω είναι να αφήσω τις σκέψεις να περάσουν και να αποφασίσω εγώ ποιες θα κρατήσω, σε ποιες θα δώσω σημασία και ποιες θα αντιμετωπίσω.
Μπορώ επίσης να καθορίσω αν το συναίσθημα που νιώθω, π.χ. φόβος, θα το αφήσω να γιγαντωθεί μέσω μίας χιονοστιβάδας σκέψεων που θα κατακλύσουν το μυαλό μου ή θα το διαχειριστώ εν τη γενέσει του πριν με καταβάλει.
Δεν λέω ότι είναι εύκολο, γιατί δεν έχουμε μάθει να πειθαρχούμε το μυαλό.
Η πειθαρχία του μυαλού θέλει ενέργεια και λειτουργούμε υπό το νόμο της φυσικής για ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας…
Δεν θέλουμε να «κουραζόμαστε».
Το μυαλό μας είναι «τεμπέλικο» και θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην «δουλέψει» και καταναλώσει επιπλέον ενέργεια.
Όταν όμως συνειδητοποιήσουμε το πώς λειτουργεί και όταν με ένα βήμα τη φορά καταφέρουμε να μην παρασυρθούμε στη χιονοστιβαδα σκέψεων και επακόλουθων συναισθημάτων, θα συνειδητοποιήσουμε το πόσο καθοριστικό ρόλο έχει στο πώς βιώνουμε τελικά την καθημερινότητά μας.
«Οι σκέψεις μας διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας», αναφέρουν οι φιλόσοφοι, και δεν λέω ότι αυτά που ζούμε είναι φαντασία, το πώς τα βιώνουμε όμως θα καθορίσει τις περαιτέρω αποφάσεις και πράξεις μας.
«Ταράττει τους ανθρώπους ου τα πράγματα, αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα.» (Οι άνθρωποι ταράζονται όχι απ’ αυτά που συμβαίνουν, αλλά από την άποψή τους γι’ αυτά που συμβαίνουν). Επίκτητος, 50 μ.Χ.-120 μ.Χ.
Το μυαλό μας είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να δίνει λύσεις και να βρίσκει τελικά διεξόδους σε υπαρκτά προβλήματα και όχι σε καταστροφικά σενάρια φαντασίας.
Μέσα μας υπάρχει «ΣΟΦΙΑ», την οποία πρέπει να μάθουμε και να ακούμε, αλλά κυρίως να εμπιστευόμαστε.
Δεν πιστεύουμε σε εμάς και συνήθως κάνουμε «πολύ θόρυβο» ή σκορπιζόμαστε σε πολλά και δεν μένει χρόνος για ενδοσκόπηση…
– Μάθετε να διαχωρίζετε τι ελέγχουμε και τι όχι
Δεν είναι στο χέρι μου αν θα κολλήσω ή όχι τον ιό (δεν εννοώ το αν θα φερθώ απερίσκεπτα).
Δεν είναι στο χέρι μου αν θα χάσω κάποιον κοντινό μου από την πανδημία αυτή, αν θα πληγεί οικονομικά η δουλειά μου, αν όλοι θα πειθαρχήσουν και θα σεβαστούν όλοι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.
Στο χέρι μου όμως είναι το πώς θα αντιδράσω σε όλα αυτά!
Αν πανικοβληθώ ή όχι, αν θα αφήσω τον φόβο να με κυριεύσει, αν θα τρέξω στο σουπερμάρκετ να πάρω για τον εαυτό μου όσες προμήθειες μπορώ, αδιαφορώντας για τους άλλους, αν θα πάρω όσα αντισηπτικά έχουν μείνει στο ράφι, προκειμένου να εξασφαλιστώ εγώ και οι δικοί μου.
Στο χέρι μου είναι αν θα αρχίσω να αναπαράγω σενάρια πανικού, αν θα διαβάζω αποκλειστικά σενάρια καταστροφής, αν θα είμαι κολλημένος όλη μέρα στις ειδήσεις, αν θα αναλωθώ στο να κάνω πικρόχολα σχόλια και να επιρρίπτω ευθύνες σε ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών ή θρησκευτικών παρατάξεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο χέρι μου είναι αν θα σταθώ στην οικογένειά μου, αν θα σταθώ στους φίλους μου έστω και από μακριά, αν θα κάνω μια υπέρβαση ή μια παραχώρηση χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα.
Όπως και στο χέρι μου είναι αν όταν περάσει όλο αυτό, να γυρίσω στις παλιές μου συνήθειες σαν να μην συνέβη τίποτα ή να θα μπω σε διαδικασία να αναθεωρήσω πολλά από όσα έκρινα μέχρι τώρα σημαντικά, αν θα συνειδητοποιήσω οτι μπορώ και με πολύ λιγότερα να είμαι καλά, αν θα γίνω πιο αυστηρός απέναντι σε αυτούς που έχω ως πρότυπα, αν θα αρχίσω να δουλεύω περισσότερο με τον εαυτό μου… και λιγότερο με την «εικόνα» μου.
Η θεωρία φυσικά δύσκολα γίνεται πράξη!
Θέλει επιμονή και προσπάθεια.
Το αποτέλεσμα όμως μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε, να το ξεπεράσουμε και να εμπνεύσουμε και άλλους!
Αφυπνίστε τις θετικές δυνάμεις που έχετε μέσα σας!
Το πρωί αφιερώστε 5 λεπτά να βρείτε λόγους για τους οποίους είστε ευγνώμονες.
Μην κολλάτε στο τί θα γίνει αύριο, κανείς δεν ξέρει.
Επικεντρωθείτε στο τι κάνετε τώρα.
Κλείνω, με μια φράση του φιλόσοφου ΣΕΝΕΚΑ «αν θες να ξεφύγεις από αυτά που σε ταράζουν, δεν χρειάζεται να βρεθείς σε άλλο μέρος,αλλά να γίνεις άλλος άνθρωπος!».
Εύα Αθανασοπούλου, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
www.y-o.gr