Το μηλόξυδο είναι ένα κοινό συστατικό κουζίνας που έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Αυτό είναι εμφανές από τη μακρά ιστορία χρήσης του στη λαϊκή ιατρική και σε θεραπείες για πολλές παθήσεις.
Τα οφέλη για τις γυναίκες
Το μηλόξυδο περιέχει προβιοτικά, οξικό οξύ και γαλλικό οξύ, τα οποία του προσδίδουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Λειτουργεί επίσης ως ισχυρό αντιοξειδωτικό λόγω των υψηλών ποσοτήτων κατεχινών που περιέχει.
Επιπλέον, περιέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας με διάφορους τρόπους.
Η παραγωγή του ξεκινά με τον χυμό των μήλων και στη συνέχεια την προσθήκη μαγιάς και βακτηρίων για τη ζύμωση του χυμού, μετατρέποντας τα φυσικά του σάκχαρα σε αλκοόλ.
Στη συνέχεια προστίθενται περισσότερα βακτήρια στον χυμό και ζυμώνεται ξανά, επιτρέποντας στην αλκοόλη να μετατραπεί σε οξικό οξύ.
Είναι ευεργετικό για την ακμή με βάση την ιδέα ότι το γαλακτικό οξύ λειτουργεί σαν χημικό peeling για να βελτιώσει επιφανειακά την υφή του δέρματος.
Το μηλόξυδο βοηθά στην απώλεια βάρους και στη ρύθμιση της χοληστερόλης.
Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 1,5 κουταλιάς της σούπας μηλόξυδο σε συνδυασμό με μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση του σωματικού βάρους, του ΔΜΣ, των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης σε σύγκριση με μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων χωρίς ξύδι.
Το μηλόξυδο φαίνεται να είναι χρήσιμο για τη διαχείριση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια αιτία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Λόγω των επιδράσεων του μηλόξυδου στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη, ορισμένες έρευνες έχουν διερευνήσει πιθανά οφέλη για γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Τέλος το μηλόξυδο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή και λαμπερά.
Οι λόγοι που μπορεί να είναι χρήσιμο είναι ότι η όξινη φύση του μπορεί να μειώσει το pH των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής και να ελέγξει τα βακτήρια.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει εάν υπάρχει ξηρότητα ή κνησμός λόγω είτε pH, είτε βακτηριακής ανισορροπίας.
Συμβουλές χρήσης
Προσπαθήστε να ενσωματώσετε το μηλόξυδο στο μαγείρεμα, όπως ως ντρέσινγκ σε σάλτσες ή μαρινάδες.
Εάν πίνετε μηλόξυδο ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό μετά την κατανάλωση.
Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας για τουλάχιστον 30 λεπτά για να περιορίσετε τη ζημιά στο σμάλτο των δοντιών.
Είτε το χρησιμοποιείτε εσωτερικά, είτε τοπικά, είναι απαραίτητο να το αραιώσετε.
Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα κι αυξήστε την με την πάροδο του χρόνου.
Μεγαλύτερες ποσότητες δεν θα αυξήσουν τα οφέλη αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη.