«Κάνει μια γκριμάτσα και το φτύνει»…
«Τρέχει μακριά μόλις με βλέπει με το φάρμακο»….
Είναι πολλά τα παράπονα των γονιών και ακόμα περισσότερα αυτά των μικρών ασθενών μας όταν παίρνουν φάρμακα! Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, ώστε να γίνει ομαλά και σωστά η χορήγηση του φαρμάκου στα παιδιά.
Συμμόρφωση
Για τη σωστή χορήγηση φαρμάκων σε ένα παιδί, οι γονείς πρέπει πρώτα να ενημερώνονται σωστά. Στη συνέχεια πρέπει να μιλούν με το παιδί και να το προειδοποιήσουν καθαρά και ήρεμα ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάρει το φάρμακο για να γίνει καλά.
Επίσης, είναι καλύτερο να αποφύγουμε τα αρνητικά σχόλια, για παράδειγμα σχετικά με τη γεύση του σιροπιού ή να παρουσιαστεί το φάρμακο ως τιμωρία!
Εάν, παρά τα σαφή και καθησυχαστικά επιχειρήματα, το παιδί αρνείται να το πάρει, ακολουθούν μερικές συμβουλές προς τους γονείς.
Είναι η γεύση το πρόβλημα;
Για ένα φάρμακο σε υγρή πόσιμη μορφή, η χορήγηση χρησιμοποιώντας μια σύριγγα, βοηθάει στο να μην νιώσει το παιδί την περίεργη γεύση.
Το ίδιο συμβαίνει αν το χορηγήσουμε αφού καταναλώσει ένα κρύο χυμό ή νερό ή βουρτσίσει τα δόντια του.
Αυτές οι κινήσεις μειώνουν την αντίληψη της γεύσης. Επίσης, προτείνεται η ανάμιξη του φαρμάκου με ένα γλυκό σιρόπι, ένα χυμό φρούτων και η εναλλαγή της δόσης με ένα κουτάλι κομπόστα.
Φοβάται το παιδί τον θάλαμο εισπνοής;
Σε αυτήν την περίπτωση, πριν εφαρμόσει ο γονιός τη μάσκα στο πρόσωπό του, μπορεί να την τοποθετήσει στο δικό του πρόσωπο ή να αφήσει το παιδί να εξασκηθεί με το αγαπημένο του κουκλάκι.
Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα από τον τρόπο χορήγησης, η συμμετοχή του παιδιού στη διαδικασία, μπορεί να δώσει μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασης και να αμβλύνει τυχόν φόβο ή άρνηση που μπορεί να δημιουργήσουν τα εξαρτήματα, η γεύση και η αίσθηση που προκαλεί το φαρμακευτικό σκεύασμα.
Επιλέγοντας το δοχείο, τοποθετώντας αυτοκόλλητα της αρεσκείας του παιδιού, κλείνοντας τη μύτη του και κρατώντας τον θάλαμο εισπνοής μαζί με το παιδί, μπορεί να το «ξεγελάσουμε» και να μειώσουμε την άμυνα του, διευκολύνοντας τη χορήγηση των εισπνεόμενων φαρμάκων.
Συμβουλές για το βρέφος
Φυσώντας το απαλά στο πρόσωπο κατά τη χορήγηση της από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής, προκαλεί το αντανακλαστικό της κατάποσης. Όσον αφορά την πρωκτική χορήγηση, το κράτημα των γλουτών σφιχτά λίγα λεπτά μετά την εισαγωγή, αποτρέπει την αποβολή των υπόθετων.
Τέλος, σε περίπτωση σοβαρής κρίσης άρνησης, είναι καλύτερο να δοθεί λίγος χρόνος στο παιδί χωρίς πίεση και να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία.
Τέλος, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν την επιβράβευση με ένα μεγάλο μπράβο ή ένα γλειφιτζούρι αφού λάβει το φάρμακο.
Πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες προσοχής
Όταν βρίσκονται στο φαρμακείο, οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τη χορήγηση φαρμάκου στο παιδί τους. Πρέπει η θεραπεία να είναι κατανοητή (δοσολογίες, χρόνος λήψης φαρμάκου κ.λπ.).
Πρέπει επίσης να γνωρίζουν, για τις πόσιμες μορφές, ότι η πιπέτα ενός φαρμάκου είναι συγκεκριμένη για αυτό το φάρμακο και ότι η χρήση της για άλλο προϊόν είναι επικίνδυνη, καθώς οι όγκοι που λαμβάνονται δεν είναι απαραίτητα πανομοιότυποι.
Όσον αφορά τη χορήγηση φαρμάκων δια στόματος στη βρεφική ηλικία, πρέπει να γίνεται προς την εσωτερική πλευρά του μάγουλού του για να αποφύγουμε τον πνιγμό. Για όσους θέλουν να αναμείξουν το φάρμακο με τροφή (εφόσον ενδείκνυται), μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια μικρή ποσότητα για να βεβαιωθούμε ότι έχει ληφθεί όλη η δόση και η ανάμειξη πρέπει να γίνει άμεσα πριν τη χορήγηση.
Προσοχή απαιτείται με το σπάσιμο των δισκίων ή το άνοιγμα των καψουλών.
Είναι σημαντικό να τονιστεί στους γονείς ότι δεν μπορεί να γίνει σε όλα τα φάρμακα αυτής της μορφής για να διευκολυνθεί η κατάποση, καθώς μπορεί να επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα τους.
Οι μορφές των φαρμάκων για παιδιά
Η κατάλληλη επιλογή της μορφής του φαρμάκου είναι απαραίτητη ιδιαίτερα για τα παιδιά, δεδομένου ότι καθορίζει την επιτυχία της χορήγησης μιας αποτελεσματικής και ασφαλούς δόσης και κατ’ επέκταση θεραπείας.
Λόγω του κινδύνου αναρρόφησης, τα περισσότερα SPC (Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος) για στερεές από του στόματος μορφές, δεν επιτρέπουν τη χρήση τους κάτω από την ηλικία των 6 ετών.
Οι υγρές από του στόματος μορφές (σιρόπια, διαλύματα και πόσιμες σταγόνες) είναι επομένως ιδιαίτερα κατάλληλες για τις νεότερες ηλικίες.
Η μορφή του φακελίσκου απλοποιεί τη διαχείριση της χορήγησης. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το αραιωμένο παρασκεύασμα λαμβάνεται εξ ’ολοκλήρου, έτσι ώστε το παιδί να καταναλώσει το σύνολο της δόσης.
Αυτή η μορφή δυστυχώς δεν είναι πάντα διαθέσιμη για τα μικρά παιδιά. Επίσης, τα υπόθετα εξασφαλίζουν την απλότητα της χορήγησης αν και η χορήγησή τους στην πράξη δεν είναι πάντα εύκολη.
Τέλος, για τα μεγαλύτερα παιδιά, οι στερεές από του στόματος μορφές (δισκία, κάψουλες) είναι εύχρηστες και αποφεύγουν το πρόβλημα της κακής γεύσης.
Πώς να αποδεχτούν την ένεση;
Πρώτο μήνυμα που πρέπει να περάσει, είναι ότι εάν οι ίδιοι οι γονείς είναι ανήσυχοι, το μικρό θα είναι επίσης. Όταν πρόκειται για ένα βρέφος, θα πρέπει να το καθησυχάσουν μιλώντας του ήρεμα και γλυκά χωρίς να δείχνουν φόβο.
Καλό είναι ο γονιός να το έχει στην αγκαλιά του, γεγονός που θα το χαλαρώσει και θα το ηρεμήσει. Διαφορετικά, μπορούν επίσης να του δώσουν την πιπίλα του, πιθανότατα εμποτισμένη σε ζαχαρόνερο. Μπορούμε, επίσης, να προτείνουμε στους γονείς να του αποσπάσουν την προσοχή χρησιμοποιώντας ένα παιχνιδάκι ή ένα τραγουδάκι.
Για ένα μεγαλύτερο παιδί, είναι προτιμότερο να το ενημερώσουν λίγο πριν από την ένεση, με ήρεμο και φυσικό τρόπο. Η εφαρμογή ενός αναισθητικού patch στο σημείο της ένεσης μπορεί επίσης να λειτουργήσει καθησυχαστικά, περιορίζοντας τη δυσάρεστη εμπειρία. Τέλος, είναι σημαντικό να συγχαρούμε και να επιβραβεύσουμε το παιδί για το θάρρος που επέδειξε μόλις γίνει η ένεση!