Υγεία & Ομορφιά
ΟικογένειαΦροντίδα

Χρήσιμες Συμβουλές για να Είναι Ήρεμο το Μωρό σας

Μια εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται από φόβους και αμφιβολίες, αλλά και πολλές εκπλήξεις και χαρές.

Ένα σύνολο διαφορετικών συναισθημάτων που αντιλαμβάνεται όχι μόνο η μητέρα αλλά και το έμβρυο. Ας δούμε παρακάτω ορισμένες συμβουλές για να έχετε μία ήρεμη εγκυμοσύνη, που θα στοχεύει στην ηρεμία του μελλοντικού μωρού σας.

Χρήσιμες Συμβουλές για να Είναι Ήρεμο το Μωρό σας.

Βελτίωση της εικόνας σας

Η εγκυμοσύνη είναι μια ψυχολογική και φυσική ανακατάταξη στη ζωή της γυναίκας.

Η γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίσει όλες τις αλλαγές πάνω στο σώμα της όπως τα επιπλέον κιλά, τον πόνο, τις ραγάδες που ίσως εμφανιστούν κ.ά.

Όλοι της μιλούν για την εγκυμοσύνη με κίνδυνο να ξεχάσουν ότι πάνω απ’ όλα είναι γυναίκα! Η πρόκληση είναι να αποδεχτεί τη σιλουέτα της, καθώς και τα βλέμματα των γύρω της.

Η αποδοχή των συνεχών μεταβολών στο σώμα της, έχει ως αποτέλεσμα την ηρεμία στο μυαλό της, η οποία αμέσως μεταφέρεται στο έμβρυο.

Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας

Ο ρόλος του πλακούντα είναι πολύ σημαντικός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς επιτρέπει να απομακρύνονται οι χημικές αντιδράσεις που προκύπτουν από τα συναισθήματα της μητέρας.

Εάν η γυναίκα είναι απαισιόδοξη ή ανήσυχη, μεταδίδει αντιφατικά συναισθήματα στο έμβρυο.

Έτσι, λοιπόν, το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει μείωση της προγεστερόνης. Αντίθετα, μια ευτυχισμένη και χαρούμενη γυναίκα απελευθερώνει σεροτονίνη, μια ορμόνη κοινώς γνωστή ως «ορμόνη ευτυχίας», η οποία περνά μέσα από τον πλακούντα και δίνει στο παιδί μια κατάσταση ευεξίας.

Χαλαρώστε

Για να ελέγχετε και να διατηρείτε τα συναισθήματά σας, πριν πάτε για ύπνο, μπορείτε να αφιερώνετε στον εαυτό σας 20 λεπτά χαλάρωσης.

Η διαδικασία που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι η εξής: ξεκινήστε να αναπνέετε από την κοιλιά για τρία λεπτά.

Στη συνέχεια, ξαπλώστε, κλείστε τα μάτια σας, με μισάνοιχτο το στόμα χαλαρώνοντας τους ώμους, την κοιλιά της και την πλάτη. Ένα CD με μουσική χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσει. Αρχίστε να σκέφτεστε όμορφα τοπία, να χαλαρώνετε και να ηρεμείτε. Η ηρεμία αυτή θα περάσει και στο έμβρυο.

Μιλήστε του

Η ομιλία του ενήλικα ηρεμεί το βρέφος, ακόμη και όταν βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του. Εκτός από τα λόγια, οι χειρονομίες, οι αγκαλιές, το ύφος, τα συναισθήματα μεταφέρονται όταν κάποιος μιλάει, και γίνονται αντιληπτά από το έμβρυο.

Την 35η εβδομάδα, το ακουστικό σύστημα του εμβρύου είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό του ενήλικα. Η φωνή της μητέρας, που μεταδίδεται από τον αέρα και από το δικό της σώμα, είναι πιο εύκολα αντιληπτή σε σύγκριση με τι φωνές των υπολοίπων.

Ομοίως, τα νεογέννητα αναγνωρίζουν και προτιμούν τη φωνή της μητέρας τους από τις φωνές άλλων γυναικών. Η γλώσσα είναι ένας από τους παράγοντες που θα λειτουργήσουν για να δώσουν συναισθηματική ασφάλεια στο μωρό σας.

Για την κατάλληλη σχέση

Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε στο έμβρυο, αλλά χωρίς να υπερβάλλετε.

Αν συνηθίσει να ακούει τους γονείς του να του μιλάνε, θα αισθανθεί λιγότερο περίεργα κατά τη γέννησή του, γιατί θα έχει ήδη την αίσθηση ότι γνωρίζει το περιβάλλον, τους γονείς του.

Εκτός από την ομιλία, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το έμβρυο αγγίζοντας και χαϊδεύοντας την κοιλιά, παίξτε μαζί του μαντεύοντας π.χ. που βρίσκεται το πόδι του ή κάνοντας μασάζ στην κοιλιά σας.

Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας

Ορισμένες γυναίκες επιθυμούν για πολύ καιρό να γίνουν μητέρες αλλά δεν «συμμετέχουν» στην εγκυμοσύνη τους. Έχουν πρόβλημα να αγγίζουν την κοιλιά τους ή να βλέπουν το έμβρυο στον υπέρηχο.

Πρόκειται για άρνηση της εγκυμοσύνης και όχι για άρνηση του παιδιού. Πολλές γυναίκες επενδύουν χρόνο και διαβάζουν πολύ, για να μάθουν όσα περισσότερα γίνεται και να απαλλαγούν όσο γίνεται από το άγχος.

Για να προετοιμαστείτε για όλο αυτό, βασιστείτε στη διαίσθησή σας και να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Η γλώσσα είναι ένας από τους παράγοντες που θα λειτουργήσουν για να δώσουν συναισθηματική ασφάλεια στο μωρό σας.

Ενισχύστε τη σχέση σας

Η εγκυμοσύνη είναι επίσης ένα τεστ σεξουαλικότητας που διαρκεί εννέα μήνες, και κάνει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, πιο ιδιότροπη και λιγότερο προβλέψιμη.

Ο άντρας αρχίζει να βλέπει τη σύζυγό του, όπως υποστήριξε ο Φρόιντ, περισσότερο ως μελλοντική μητέρα και λιγότερο ως ερωμένη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο άνδρας συνήθως νιώθει ότι η γυναίκα τον έχει παραμελημένο.

Εύλογα υπάρχουν πολλά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν για να είναι πιο δυνατή η σχέση στο ζευγάρι. Σε δεύτερο στάδιο όμως, μετά την επίτευξη της ενδυνάμωσης της σχέσης, το μωρό θα αισθάνεται πιο ασφαλές.

Αποδοχή αλλαγής

Ο άνδρας, έκπληκτος από την αλλαγή της λίμπιντο της γυναίκας, ή ο φόβος μην κάνει κακό στο μωρό, μπορεί να εμπιστευτεί τον γιατρό για παράδειγμα για θέματα σεξ.

Η παραδοχή ότι υπάρχει ένα πρόβλημα είναι ένα πρώτο βήμα που βοηθά στο να το ξεπεράσετε. Ο άνδρας δεν πρέπει να απέχει συναισθηματικά από την εγκυμοσύνη της συζύγου του, ακόμα κι αν δεν αισθάνεται έτοιμος ακόμα σαν πατέρας. Εναπόκειται πάντοτε στο ζευγάρι όλη αυτή η αποδοχή των αλλαγών.

Οι λέξεις κλειδιά είναι: επικοινωνία, αγάπη, κατανόηση, υποχώρηση και σεβασμός. Σίγουρα ο κάθε ένας σε ένα ζευγάρι βιώνει διαφορετικά την εγκυμοσύνη και είναι λογικό να επικρατεί μερικές φορές και φόβος ή αγωνία. Σημασία όμως έχει να τα αντιμετωπίσετε όλα σαν ζευγάρι και να προχωράτε μαζί σε κάθε σας βήμα ώστε να αντιμετωπίζετε μαζί τις αλλαγές.

Το σεξ δημιουργεί ευεξία

Το 50% των γυναικών πιστεύει ότι η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια τα εγκυμοσύνης είναι «πιο ευχάριστη από πριν».

Κατά τη διάρκεια της συνουσίας, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες και οξυτοκίνη, οι οποίες προκαλούν χαλάρωση και ηρεμία.

Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη εκκρίνονται και παρέχουν την αίσθηση της χαράς. Όλες αυτές οι ορμόνες συμβάλλουν στην ευημερία της εγκύου γυναίκας και κατά συνέπεια σε αυτήν του εμβρύου.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Καθαρίσετε Σωστά τη Μύτη του Μωρού σας;

Evi Makavelou

Συμβουλές για Ευφυή Παιδιά

Evi Makavelou

Η Οστρακιά στα Παιδιά και η Θεραπεία της

Παιδικά Ατυχήματα και Πρώτες Βοήθειες

Μωρό που Μπουσουλάει – Τι να Προσέξετε;

Συμβουλές στους Νέους Γονείς για το Παιδί τους

yoadmin

Τα Μυστικά για Ξεκούραστες Οικογενειακές Διακοπές

Evi Makavelou

Συγκρούσεις Γονέων – Πώς Μπορούν να Επηρεάσουν τα Παιδιά

Παιδί Εθισμένο στο Διαδίκτυο – Αναγνωρίστε τα Προειδοποιητικά Σημάδια

Πώς Επιδρά ο Θόρυβος στην Υγεία του Παιδιού

Φθινοπωρινή Αναδιοργάνωση – Φροντίδα και Ενδυνάμωση Μετά τις Διακοπές

Συμπληρώματα Διατροφής στα Παιδιά – Πότε Είναι Απαραίτητα

a.alefragkis