Μια παγκόσμια μελέτη για περισσότερες από 12.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού διαπίστωσε ότι καμία από αυτές δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει τον ιό που προκαλεί την εξάπλωση της Covid-19 πιο γρήγορα.
Οι ερευνητές στο University College London αξιολόγησαν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε περισσότερα από 46.000 δείγματα που ελήφθησαν από ανθρώπους σε 99 διαφορετικές χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεταλλάξεις φαίνονται να είναι ουδέτερες όσον αφορά την επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, εντόπισε συνολικά 12.706 μεταλλάξεις.
Από αυτές, 398 στελέχη του κορωνοϊού βρέθηκαν ότι έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα και ανεξάρτητα.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν 185 μεταλλάξεις που είχαν συμβεί τουλάχιστον τρεις φορές ανεξάρτητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Οι επαναλαμβανόμενες μεταλλάξεις που κυκλοφορούν σήμερα φαίνεται να είναι εξελικτικά ουδέτερες και να έχουν προκληθεί αρχικά από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μέσω επεξεργασίας του RNA», ανέφεραν οι ερευνητές της μελέτης.
«Σε αυτό το στάδιο δεν βρίσκουμε στοιχεία για σημαντικά πιο μεταδοτικές γενεές του ιού SARS-CoV-2 λόγω επαναλαμβανόμενων μεταλλάξεων», πρόσθεσαν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες και τα ερευνητικά κέντρα προσπαθούν να παραδώσουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πανδημίας.
Ο βρετανικός φαρμακευτικός γίγαντας AstraZeneca δήλωσε ότι μια ενδιάμεση ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού είχε μέση αποτελεσματικότητα 70%.
Τα νέα ακολούθησαν ισχυρά αποτελέσματα από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δικών τους υποψήφιων εμβολίων.
Οι ιοί μεταλλάσσονται φυσικά και οι επιστήμονες έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι έχουν παρατηρήσει μικρές μεταλλάξεις στον κορωνοϊό που δεν έχουν επηρεάσει την ικανότητά του να εξαπλώνεται ή να προκαλεί ασθένειες με σημαντικό τρόπο.
Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το έτος, μια πολύ-συζητημένη μετάλλαξη του κορωνοϊού γνωστή ως D614G πιστεύεται ότι ενισχύει τη μετάδοση του ιού.
«Μεταλλάξεις που είναι αρκετά κοινές φαίνονται ουδέτερες για τον ιό που τις μεταφέρει.
Αυτό περιλαμβάνει τη μετάλλαξη D614G, η οποία σύμφωνα με την ανάλυσή μας μοιάζει περισσότερο με μια τυχερή διαδρομή σε μια επιτυχημένη γενεά, παρά με έναν οδηγό μετάδοσης», δήλωσε ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του UCL.
Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 60,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, με 1,4 εκατομμύρια σχετικούς θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.