Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στοματικής υγείας που πιθανόν να επηρεάζει και τη γενική υγεία του ατόμου είναι οι παθήσεις των ούλων και των υπολοίπων ιστών που συγκρατούν το δόντι.
Πρόκειται για τις νόσους του περιοδοντίου.
Οι πιο συχνές παθήσεις είναι η Ουλίτιδα και η Περιοδοντίτιδα.
Πρωταρχική αιτία των νόσων αυτών είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα.
Τα μικρόβια της πλάκας και οι τοξίνες που παράγουν, προκαλούν αρχικά φλεγμονή στα ούλα και η περίπτωση αυτή ονομάζεται ουλίτιδα.
Τα κυριότερα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι τα κόκκινα και πρησμένα ούλα, η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα και η κακοσμία του στόματος.
Αν η φλεγμονή προχωρήσει βαθύτερα και στους υπόλοιπους στηρικτικούς ιστούς, τότε έχουμε περιοδοντίτιδα.
Η περιοδοντίτιδα χαρακτηρίζεται από τα συμπτώματα της ουλίτιδας, και επιπλέον από το σχηματισμό θυλάκων μεταξύ δοντιών και ούλων, αλλά και από παθολογική κινητικότητα των δοντιών, που μπορεί να οδηγήσει τελικά σε απώλεια δοντιών.
Με τη σωστή φροντίδα από τους ασθενείς και θεραπεία από τον οδοντίατρο, η ουλίτιδα μπορεί να θεραπευθεί, ενώ η περιοδοντίτιδα μπορεί να επιβραδυνθεί.
Γιατί οι νόσοι του περιοδοντίου είναι σημαντικές και για τη γενική υγεία;
Η διατήρηση της υγείας των δοντιών και του περιοδοντίου έχει πολύ μεγάλη σημασία, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι συσχετίζονται με τη γενική υγεία, και ιδιαίτερα με το σακχαρώδη διαβήτη, την καρδιαγγειακή νόσο και τη γέννηση προώρων και ελλιποβαρών νεογνών.
Για παράδειγμα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, έχουν περίπου 3 φορές αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα σε σχέση με τα υγιή, ενώ και η βαρύτητα της περιοδοντικής καταστροφής στους διαβητικούς ασθενείς είναι αυξημένη.
Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη με προχωρημένη περιοδοντίτιδα εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη (κυρίως καρδιαγγειακά νοσήματα και νεφρικές παθήσεις) σε σχέση με διαβητικούς ασθενείς με υγιές περιοδόντιο ή αρχόμενη περιοδοντική νόσο.
Οι Συμβουλές Μας
• Βούρτσισμα των δοντιών για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα.
• Απομάκρυνση της πλάκας από τα μεσοδόντια διαστήματα με οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια.
• Χρήση κατάλληλης οδοντόκρεμας και στοματικού διαλύματος, ιδιαίτερα προϊόντα που περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες, για τον καλύτερο έλεγχο της οδοντικής πλάκας.
Για παράδειγμα, το τρικλοζάν αποτελεί έναν αντιβακτηριακό παράγοντα που αποδεδειγμένα συμβάλει στην καταπολέμηση της μικροβιακής πλάκας και τη μείωση της φλεγμονής των ούλων.
Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του έχουν τεκμηριωθεί μέσα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες.
• Τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.
Να θυμάστε:
Χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα με αντιβακτηριακό παράγοντα καθημερινής χρήσης όπως το τρικλοζάν για καλύτερο έλεγχο της μικροβιακής πλάκας.