Μετά τη γέννηση, το δέρμα του μωρού έχει την ίδια δομή με το δέρμα των ενηλίκων, αλλά η φυσιολογία του διαφοροποιείται επειδή είναι ακόμα ανώριμο και εύθραυστο.
Το προστατευτικό υδρολιπιδικό φιλμ στο πάνω μέρος της επιδερμίδας είναι σχεδόν ανύπαρκτο και καθόλου ανθεκτικό, δεν λειτουργεί ακόμα σαν φραγμός, με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο ευάλωτο στην τριβή, στις μολύνσεις και στους τραυματισμούς.
Οι σμηγματογόνοι αδένες μετά τη γέννηση βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.
Μια φυσιολογική σμηγματόρροια επιμένει κάποιους μήνες μετά τη γέννα (ακμή του νεογέννητου), μέχρι περίπου τους τρεις μήνες και μέχρι την εφηβεία το δέρμα δεν παράγει ξανά σμήγμα.
Το δέρμα του μωρού είναι λοιπόν, πιο επιρρεπές στην αφυδάτωση και την ξηρότητα, αφού οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν λειτουργούν κανονικά και το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στις αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Σαν αποτέλεσμα, ήπιες δερματικές παθήσεις μπορεί να εμφανιστούν, ακόμα και όταν ακολουθούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.
Ας δούμε τις πιο συχνές παθήσεις και την αντιμετώπισή τους
Ερεθισμός από τις πάνες (παράτριμμα): Εκδηλώνεται με κοκκινίλες, συχνά επώδυνες, που οφείλονται σε έναν τοπικό ερεθισμό (υγρασία, όξινο pH από τα ούρα, υψηλή θερμοκρασία).
Θα πρέπει λοιπόν να καθαρίζετε καλά την περιοχή αυτή με ένα ενυδατικό γαλάκτωμα καθαρισμού ή με απαλό αφρίζον προϊόν υγιεινής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή και στις πτυχές του δέρματος.
Τα μωρομάντηλα μπορεί να είναι πρακτικά, αλλά η χρήση τους πρέπει να είναι περιορισμένη.
Όταν το δέρμα θα είναι απολύτως στεγνό, μια κρέμα κατά των ερεθισμών, που απορροφάται εύκολα, θα προστατέψει την περιοχή.
Έκζεμα: Πρόκειται για κόκκινες και ξηρές φολίδες (λέπια), τοπικά γύρω από το στόμα και στα μάγουλα που οφείλονται στο κρύο, τον αέρα και τα σάλια του μωρού.
Σε αυτήν την περίπτωση προτείνεται η χρήση μιας ενυδατικής ή καταπραϋντικής και αντισηπτικής κρέμας κατά τη διάρκεια του χειμώνα με ψευδάργυρο ή μιας κρέμας μαλακτικής προστατευτικής από το κρύο.
Νινίδα ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Εμφανίζεται τους πρώτους μήνες ζωής.
Οφείλεται στην υπερβολική έκκριση σμήγματος που καλύπτει το δέρμα με ένα λεπτό φιλμ, στο πρόσωπο, το κεφάλι και τα φρύδια και δημιουργεί άσπρες, παχιές φολίδες πάνω στο δέρμα.
Σαν νέες μητέρες, προτείνεται να κάνετε απαλό μασάζ με αμυγδαλέλαιο στο κεφάλι του μωρού για να μαλακώσουν οι φολίδες και το πρωί να λούζετε το μωρό με ένα ήπιο σαμπουάν.
Ιδρωτσίλες: Προκαλούνται από την υπερβολική εφίδρωση.
Αναπτύσσονται στο πάνω μέρος του θώρακα, ψηλά στον θώρακα, στις πτυχώσεις του λαιμού και τις μασχάλες.
Νεογνική ακμή: Εμφανίζεται κατά τη γέννηση με τη μορφή μικρών λευκών κυστών με σμήγμα, στη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο, ως απόρροια κατακράτησης σμήγματος και εξαφανίζεται από μόνη της μετά από έναν μήνα περίπου.
Η ατοπική δερματίτιδα: Ξεκινάει συνήθως περίπου στην ηλικία των τριών μηνών στα μάγουλα. Τα συμπτώματα είναι ξηρό δέρμα με απολέπιση, κοκκινίλες και κνησμό που οφείλεται σε δευτερογενή επιμόλυνση από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.
Στην περίπτωση αυτή των ήπιων μορφών ατοπικής δερματίτιδας, προτείνεται η πολύ καλή ενυδάτωση του βρεφικού δέρματος.
Σε περίπτωση βέβαια, που διαπιστώσετε ότι η μόλυνση είναι μεγάλη και το μωρό φαίνεται να υποφέρει ή έχει ακόμα και πυρετό, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν παιδίατρο.
Γενικά, αν το δέρμα του μωρού δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα δερματικά προβλήματα, ενδείκνυται η καθημερινή τοπική εφαρμογή προϊόντων που προστατεύουν, ενυδατώνουν και καταπραΰνουν, με ουδέτερο pH (γύρω στο 7), με υψηλή ανεκτικότητα που θα βρείτε αποκλειστικά στα φαρμακεία.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.y-o.gr