Οι χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα σοκάρουν τον οργανισμό μας, ο οποίος αναγκάζεται να αντιμετωπίσει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας και στον ρυθμό του μεταβολισμού του.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ενδεχόμενο να αλλάζουν και οι διατροφικές προτιμήσεις μας.
Ενστικτωδώς το σώμα μας ζητά να καταναλώσει τρόφιμα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν με φυσικό τρόπο την εσωτερική θερμοκρασία του.
Ορισμένα τρόφιμα λοιπόν, επηρεάζουν την εσωτερική μας θερμοκρασία και αν τα καταναλώσουμε τις πολύ κρύες μέρες, μας αναζωογονούν και μας δίνουν ενέργεια.
Ας δούμε ποια είναι αυτά.
Τροφές που μας ζεσταίνουν τον χειμώνα – Πιπεριές τσίλι
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία τους δίνει αυτήν την καυτερή και πολύ πικάντικη γεύση τους που πολλοί δεν αντέχουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι η καψαϊκίνη περιέχεται σε τοπικές κρέμες ανακούφισης από τον πόνο και μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος ή τσούξιμο όταν εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο δέρμα.
Οι φρέσκες ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι ή οι αποξηραμένες σε σκόνη ως καρύκευμα προσθέτουν αυτό το ίδιο χαρακτηριστικό στα μαγειρευτά πιάτα σας.
Κανέλα
Η κανέλα είναι ένα από τα πιο νόστιμα μπαχαρικά που μας ζεσταίνουν όταν έξω το κρύο είναι τσουχτερό.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη και βοηθά στην καταπολέμηση σχεδόν κάθε μορφής ασθένειας.
Θεωρείται ένα από τα καλύτερα θερμαντικά βότανα επειδή συσφίγγει τους ιστούς και απορροφά την υπερβολική υγρασία.
Τζίντζερ
Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ ενισχύει τη θερμογένεση, ενώ μειώνει και το αίσθημα της πείνας.
Μπορούμε να το προσθέσουμε σε ροφήματα και σε συνταγές με κρέας, σε σούπες και σε smoothies καθώς δίνει μια πολύ ευχάριστη γεύση.
Τροφές που μας ζεσταίνουν τον χειμώνα – Κύμινο
Δεν είναι τόσο καυτερό όσο οι πιπεριές τσίλι, αλλά το κύμινο παράγει σχετικά έντονη θερμότητα χωρίς να μας προκαλέσει δυσφορία.
Το κύμινο ταιριάζει υπέροχα σε πολλές χειμωνιάτικες πικάντικες συνταγές.
Επίσης, χρησιμοποιείται ως χωνευτικό γιατί διεγείρει την παραγωγή παγκρεατικών ενζύμων, ενώ μειώνει και τις φλεγμονές.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες έχουν βιταμίνες Α και C, συμπεριλαμβάνονται σε διάφορες συνταγές και γενικά αποτελούν μια υγιεινή πρόταση με θερμαντικές ιδιότητες για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες.
Ταιριάζουν με την κανέλα, το τζίντζερ και τις πιπεριές τσίλι.
Μέλι
Η αγαπημένη υπερτροφή χάρη στις θερμαντικές ιδιότητές της, αποτελεί ένα πολύτιμο φάρμακο για τα κρυολογήματα και τις ιώσεις.
Το μέλι μπορούμε να το απολαύσουμε μέσα σε ζεστά ροφήματα, ενώ συνδυάζεται τέλεια με την επίσης θερμαντική κανέλα.
Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα σε μικρές ποσότητες έχουν ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό.
Αποτελούν πλούσια πηγή σιδήρου και συμβάλλουν στη δημιουργία θερμότητας στον οργανισμό.
Συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση της αναιμίας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με έλλειψη βιταμινών.
Τροφές που μας ζεσταίνουν τον χειμώνα – Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως ενεργειακό συστατικό, βοηθώντας στην αύξηση της εφίδρωσης και στην αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούνται από το κρύο.
Άπαχο κρέας
Τα κρύα άκρα σχετίζονται συχνά με ανεπάρκεια σιδήρου στον οργανισμό ή με αναιμία.
Από την άλλη, μπορεί να λαμβάνουμε αρκετό σίδηρο από τη διατροφή μας, αλλά μπορεί να έχουμε πρόβλημα στην απορρόφησή του.
Η προσθήκη άπαχου κρέατος στην καθημερινή διατροφή μας μπορεί να μας βοηθήσει να ζεσταθούμε τον χειμώνα.
Μανιτάρια
Τέλος, τα μανιτάρια είναι από τις πιο βασικές χειμωνιάτικες τροφές λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων τους.
Μάλιστα τα άσπρα μανιτάρια αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.