Υγεία & Ομορφιά
Υποθυρεοειδισμός και οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Διατροφή

Υποθυρεοειδισμός – Ποιες Τροφές να Αποφεύγετε;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα.

Ο ασθενής μπορεί να συναντήσει δυσκολίες στην αντιμετώπισή του επειδή η διατροφή που ακολουθεί μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με τη θεραπεία που ακολουθείται.

Βούτυρο και τροφές με γλουτένη απαγορεύονται σε όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμόΥπάρχουν θρεπτικά συστατικά που επιδρούν στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Κάποιες τροφές όμως, μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τις ορμόνες που λαμβάνονται μέσω της θεραπείας.

Διαβάστε παρακάτω ποια συστατικά, τρόφιμα ή ομάδες τροφών θα πρέπει να αποφεύγει κάποιος που έχει διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό ή θα μπορεί να τις καταναλώνει σε μικρές ποσότητες.

Τροφές για να αποφεύγετε στον υποθυρεοειδισμό – Ζάχαρη

Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τον μεταβολισμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει κανείς ευκολότερα βάρος.

Αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα αν καταναλώνει ζάχαρη.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι επεξεργασμένες τροφές και τα έτοιμα γεύματα περιέχουν πολύ νάτριο.

Έτσι όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό χρειάζεται να το αποφεύγουν γιατί αυξάνεται και ο κίνδυνος υπέρτασης.

Τροφές για να αποφεύγετε στον υποθυρεοειδισμό – Τροφές με σόγια

Οι μεγάλες ποσότητες στην κατανάλωση σόγιας, σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.

Αλλού αναφέρεται ότι όσοι εμφανίζουν υποθυρεοειδισμό σε συνδυασμό με έλλειψη ιωδίου είναι εκείνοι που χρειάζεται να προσέχουν.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να καταναλώσετε σόγια, είναι καλύτερα να το κάνετε αφού έχουν περάσει λίγες ώρες από τη λήψη των φαρμάκων για τον υποθυρεοειδισμό.

Τροφές που αποφεύγονται στον υποθυρεοειδισμόΤροφές που περιέχουν γλουτένη

Οι γιατροί συστήνουν σε όσους έχουν υποθυρεοειδισμό να περιορίζουν την κατανάλωση σιταριού, σίκαλης και άλλων δημητριακών με γλουτένη.

Η γλουτένη μπορεί να ερεθίσει το λεπτό έντερο, ιδιαίτερα αν συνυπάρχει και κοιλιοκάκη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζεται η απορρόφηση της θυρεοειδούς ορμόνης από τα φάρμακα.

Λιπαρές τροφές

Τα τηγανητά, το βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα του θυρεοειδούς αδένα να παράγει ορμόνες.

Επιδρούν όμως αρνητικά και στην απορρόφηση των φαρμάκων για τον υποθυρεοειδισμό.

Γι’ αυτό περιορίστε τα τηγανητά, το βούτυρο, τη μαγιονέζα, τις μαργαρίνες και τα λιπαρά κρέατα.

Τροφές για να αποφεύγετε στον υποθυρεοειδισμό – Μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών από όσπρια και λαχανικά

Παραπάνω ποσότητες από την ενδεδειγμένη ποσότητα των 20-35 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα επηρεάζουν αρνητικά το πεπτικό σύστημα και την απορρόφηση των ουσιών που περιέχονται στα φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, δηλαδή το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, είναι γεμάτα φυτικές ίνες.

Ίσως αλληλεπιδράσουν αρνητικά με την παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης, αν υπάρχει έλλειψη ιωδίου.

Καλύτερα λοιπόν να περιορίσετε την κατανάλωσή τους.

Εναλλακτικά, αν τα βράσετε πολύ καλά, η αρνητική επίδραση μπορεί να μειωθεί.

Τροφές για να αποφεύγετε στον υποθυρεοειδισμό – Καφές

Η καφεΐνη λέγεται ότι μπλοκάρει την απορρόφηση της ορμόνης που λαμβάνεται για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Έτσι όσοι λαμβάνουν την αγωγή τους μαζί με καφέ παρουσιάζουν ανεξέλεγκτα επίπεδα λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Τα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με νερό και η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής ή καφέ θα πρέπει να γίνεται μετά από 30 λεπτά.

Αλκοόλ

Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα και την ικανότητά του να τις παράγει.

Όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό, ιδανικά χρειάζεται να διακόψουν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπερβολική Κατανάλωση Πράσινου Τσαγιού – Ποιοι οι Κίνδυνοι για την Υγεία

a.alefragkis

Κανέλα – 3 Λόγοι για να την Προτιμήσετε

Evi Makavelou

Γεύματα Μετά την Άσκηση για Απώλεια Βάρους

Evi Makavelou

Υδατάνθρακες – Τι Συμβαίνει στον Οργανισμό αν τους Κόψουμε

a.alefragkis

Ψάρια – Τα Οφέλη τους στην Υγεία

Evi Makavelou

Ζάχαρη Καρύδας – Οι Διαφορές από τη Λευκή Ζάχαρη

a.alefragkis

Αυτές Είναι οι Τροφές που Βλάπτουν τις Αρθρώσεις μας

a.alefragkis

Οι Διαφορές Ανάμεσα στο Φυλλικό και το Φολικό Οξύ

a.alefragkis

Ισχυρά Αντιοξειδωτικά και Διατροφή

Evi Makavelou

Απλοί Τρόποι για να Αποκτήσετε Σμιλεμένους Κοιλιακούς

Evi Makavelou

Tips Διατροφής Πριν Βγείτε στην Παραλία

Επιβλαβείς Τροφές για τον Οργανισμό

Evi Makavelou