Η ηλιακή ακτινοβολία σε μικρές δόσεις είναι ωφέλιμη για τη ζωή.
Συμβάλλει στη σύνθεση της βιταμίνης D, βοηθάει στη θεραπεία δερματικών ασθενειών, ενώ μας χαρίζει αισιοδοξία και χαρούμενη διάθεση.
Ένα ελαφρύ ηλιακό έγκαυμα προκαλεί έντονη κοκκινίλα και εξαφανίζεται μετά από 24-36 ώρες.
Πιο σοβαρά εγκαύματα με έντονη κοκκινίλα, φυσαλίδες, ακόμη και πυρετό, θεραπεύονται συνήθως σε 4-8 ημέρες.
Αρχικά, υποχωρεί η φλεγμονή και ακολουθεί ξεφλούδισμα του δέρματος.
Δείκτης Προστασίας
Η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται πάντα με τη χρήση αντηλιακών προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας.
Ο Δείκτης Προστασίας (SPF) υποδηλώνει πόσες φορές περισσότερο μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο απ’ ό,τι χωρίς αντηλιακό, χωρίς να προκληθεί έγκαυμα.
Για παράδειγμα, ο δείκτης 30 ενισχύει 30 φορές την άμυνα της επιδερμίδας στον ήλιο και απομακρύνει το 97% των ακτίνων που τη βλάπτουν.
Αντηλιακά δέρματος
Τα αντηλιακά περιέχουν χημικά και φυσικά φίλτρα.
Τα χημικά φίλτρα απορροφούν την ακτινοβολία, αλλά διεισδύουν διαμέσου του δέρματος και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες κυρίως σε ευαίσθητα δέρματα, όπως είναι το δέρμα των βρεφών και των παιδιών.
Από την άλλη, τα φυσικά φίλτρα αντανακλούν την ακτινοβολία λειτουργώντας σαν καθρέφτης, χωρίς να προκαλούν αλλεργίες και φωτοτοξικότητα, αλλά είναι παχύρρευστα και αφήνουν αντιαισθητική λευκή χροιά στην επιδερμίδα.
Η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού γίνεται με βάση τον φωτότυπο (πόσο σκούρο είναι το δέρμα), την υγεία και τον τύπο του δέρματος (λιπαρό, ξηρό, μικτό), την ηλικία και τις καθημερινές μας συνήθειες.
Για παράδειγμα, αν εργαζόμαστε όλο τον χρόνο σε εσωτερικό χώρο, ένα αντηλιακό με SPF μέχρι 30 είναι αρκετό, ενώ αν η εργασία μας είναι σε εξωτερικό χώρο ή κάνουμε ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό με SPF 50+.
Οι ανάγκες της επιδερμίδας σε αντηλιακή προστασία είναι πολύ μεγαλύτερες στις αρχές του καλοκαιριού, όταν το δέρμα είναι ακόμα λευκό.
Καθώς αυτό μαυρίζει, μπορείτε να χρησιμοποιείτε σταδιακά μικρότερο δείκτη προστασίας.
Το μαυρισμένο δέρμα απορροφά το 90% των ακτίνων Β, αλλά δεν απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες Α.
Αντηλιακά μαλλιών
Τα μαλλιά είναι εξίσου ευαίσθητα με το υπόλοιπο σώμα και απαιτούν και αυτά περιποίηση και προστασία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο καυτός ήλιος και η ζέστη μπορούν να κάνουν τα μαλλιά ξηρά, θαμπά και εύθραυστα, να φθείρουν την τρίχα, να ξεθωριάσουν το χρώμα και να προκαλέσουν φριζάρισμα και ψαλίδα.
Ευτυχώς, οι βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες του ήλιου στα μαλλιά δεν είναι το ίδιο σοβαρές με αυτές που προκαλούν στο δέρμα, καθώς το ζωντανό τμήμα της τρίχας που βρίσκεται κάτω από το δέρμα είναι προστατευμένο, ενώ στο ορατό μέρος της τρίχας που αποτελείται από νεκρά κύτταρα δεν μπορεί να προκληθεί καρκινική βλάβη.
Συνεπώς, ακόμη και αν η τρίχα καταστραφεί, σύντομα θα αναγεννηθεί.
Προϊόντα που προστατεύουν τα μαλλιά και τα διατηρούν υγιή και λαμπερά, το ίδιο εύκολα όπως ακριβώς και την επιδερμίδα, είναι τα αντηλιακά μαλλιών, καθώς και ειδικά σχεδιασμένα σαμπουάν και conditioner χωρίς ξέβγαλμα, που φιλτράρουν την υπεριώδη ακτινοβολία και επανορθώνουν και προστατεύουν την τρίχα.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στα αντηλιακά σπρέι, καθώς ενδέχεται να περιέχουν οινόπνευμα που μπορεί να καταστρέψει την τρίχα
Οι συμβουλές μας
– Αποφεύγουμε την παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και άσκοπη έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις ώρες υψηλού κινδύνου από τις 10.00 έως τις 16.00.
Δεν ξεχνάμε ποτέ να φοράμε καπέλο και γυαλιά ηλίου.
– Εφαρμόζουμε το αντηλιακό τακτικά και σε επαρκείς ποσότητες και ειδικά σε δέρμα με ελιές, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στις περιοχές πίσω από τα αυτιά, στο πίσω μέρος του λαιμού και στον αστράγαλο.
– Εφαρμόζουμε το αντηλιακό στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, τουλάχιστον 20-30 λεπτά πριν από την έκθεση μας στον ήλιο.
– Ανανεώνουμε την εφαρμογή του αντηλιακού κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα ή έπειτα από έντονη εφίδρωση (π.χ. λόγω σπορ), ακόμα και αν φοράμε αδιάβροχο αντηλιακό, καθώς όταν μπαίνουμε στη θάλασσα, το αντηλιακό χάνει τουλάχιστον το 50% της ισχύος του.
– Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται και στη σκιά, καθώς οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν σε εμάς, μέσω αντανάκλασης, ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε ένα σκιερό μέρος.
– Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος έχουν διαφορετική σύσταση και προορίζονται για να καλύψουν διαφορετικές επιφάνειες.
Γι’ αυτό στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε κρέμες, ενώ στο σώμα γαλακτώματα.
– Τα αντηλιακά πρέπει να εφαρμόζονται με προσοχή σε βρέφη και παιδιά, καθώς υπάρχει ο πιθανός κίνδυνος ανεπάρκειας της βιταμίνης D από τη χρήση τους.
Στα βρέφη και στα παιδιά πρέπει να εφαρμόζονται αντηλιακά με SPF 25 έως 30 που περιέχουν μόνο φυσικά φίλτρα.
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην τακτική εφαρμογή τους, καθώς τα εγκαύματα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή τους.
Μην παραλείπετε, λοιπόν, να βάζετε αντηλιακό στο παιδί κάθε φορά που αυτό εκτίθεται στον ήλιο.
– Το αντηλιακό μαλλιών πρέπει να εφαρμόζεται πάντα στη χωρίστρα και στα σημεία του κεφαλιού όπου τα μαλλιά είναι πιο αραιά.
– Ενυδατώστε τα μαλλιά σας για να τα προστατεύσετε από την αφυδάτωση και την ξηρότητα.
Πριν από την εξόρμησή σας στην παραλία ή την πισίνα, βρέξτε αρχικά τα μαλλιά σας με καθαρό νερό για να τα προστατεύσετε από το αλάτι και το χλώριο που κάνουν το χρώμα να ξεθωριάζει.
Έπειτα πιάστε τα σε κοτσίδα για να μην δημιουργηθεί ψαλίδα και ψεκάστε τα με αντηλιακό.
Μετά από κάθε βουτιά, ξεπλένετε τα μαλλιά σας με καθαρό νερό και βάλτε ξανά αντηλιακό.
Αλέξανδρος Αγγέλου, Φαρμακοποιός με Μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Φαρμακευτική
www.y-o.gr