Κι αν γνωρίζατε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτές τις πολύ συνηθισμένες ασθένειες των παιδιών με την Ομοιοπαθητική;
Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η ωτίτιδα, η φαρυγγίτιδα, και το συνάχι, που ταλαιπωρούν πολύ συχνά τα μικρά παιδιά.
Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας, η οποία θεραπεύει μόνιμα, ήπια και χωρίς παρενέργειες.
Στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού, κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας την διαταραγμένη του υγεία.
Η πρακτική της Ομοιοπαθητικής έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και μπορεί να λειτουργήσει είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά.
Ιδιαίτερα στα παιδιά, τα διορθωτικά μέτρα που προτείνει η ομοιοπαθητική μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μακροπρόθεσμα ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των επαναλαμβανόμενων φαρυγγίτιδων, είτε ως θεραπεία τη στιγμή της κρίσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Απελευθερώνοντας τη Μύτη
Όταν γινόμαστε γονείς ή όταν αρχίζουμε να βρισκόμαστε με μικρά παιδιά συγγενών και φίλων, καταλαβαίνουμε ακριβώς τι σημαίνει η λέξη «μυξιάρικο», η λέξη αποκτάει επιτέλους νόημα.
Οι ηλικίες 0-6 ταλαιπωρούνται πολύ συχνά από κρυολογήματα, ρινοφαρυγγίτιδες και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού και μάλιστα χειμώνα-καλοκαίρι.
Οι ασθένειες αυτές είναι και οι πρώτες αιτίες πυρετού στα μωρά και στα μικρά παιδιά.
Αν και ένα συνάχι δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, συχνά βοηθά τα παιδιά να «χτίσουν» το ανοσοποιητικό τους σύστημα, εντούτοις χρειάζεται προσοχή γιατί πολύ εύκολα ένα ανώδυνο συνάχι μετατρέπεται σε βρογχίτιδα και βρογχιολίτιδα και το παιδάκι ταλαιπωρείται.
Φροντίστε να καθαρίζετε καθημερινά τη μύτη το μικρού σας με φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό, αν το επιτρέπει η ηλικία του.
Ο ορός θα καθαρίσει τη μύτη του παιδιού, θα μειώσει την αίσθηση της «βουλωμένης μύτης» και τις ενοχλητικές μύξες.
Ο φυσιολογικός ορός μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικός σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας και άσθματος οι οποίες προκαλούν συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις και ταλαιπωρούν το παιδί λόγω της αίσθησης του πνιγμού που προκαλούν.
Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης και το αρωματικό βότανο Sambucus Nigra (σαμπούκος ή αφροξυλιά).
Οι ανθοφόρες κορυφές του τονώνουν τους εσωτερικούς βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού και αυξάνουν την αντίστασή τους στις μολύνσεις.
Οι Ωτίτιδες
Οι ωτίτιδες είναι πολύ επώδυνες λοιμώξεις το αυτιού που ταλαιπωρούν πολλά παιδιά μεταξύ 3 και 7 ετών.
Γενικότερα, η μόλυνση του αυτιού προκαλείται από μικρόβια που προέρχονται από τη μύτη ή το λαιμό και κατορθώνουν να φθάσουν στο αυτί μέσω του εσωτερικού πόρου που συνδέει το τύμπανο του αφτιού με το λαιμό.
Τα μωρά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις ωτίτιδες, κυρίως λόγω της ανατομίας του αυτιού τους.
Οι ωτίτιδες προκαλούν έναν απότομο πόνο μέσα στο αυτί, στο τύμπανο, αλλά και μείωση της ακοής στους μικρούς ασθενείς.
Πολλές διαφορετικές ομοιοπαθητικές θεραπείες προτείνονται ανάλογα με την αιτία της ασθένειας.
Σε περιπτώσεις μέσης ωτίτιδας, που είναι και πιο σοβαρή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ομοιοπαθητικό Magnamum Metallicum 7CH που προέρχεται από το μαγγάνιο και θα ανακουφίσει πραγματικά το παιδί.
Λιγότερο σοβαρή από τη μέση ωτίτιδα –αλλά εξίσου επίπονη– είναι και η εξωτερική ωτίτιδα.
Πρόκειται ουσιαστικά για ερεθισμό του δέρματος του εξωτερικού ακουστικού αγωγού.
Συνήθως το παιδί βάζει το χέρι του και ξύνει το αυτί του, επειδή το δέρμα «τραβάει» εξαιτίας του πρηξίματος στον ακουστικό αγωγό.
Μπορεί να προκύψει από το νερό της πισίνας, αλλά και το μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι.
Μια ομοιοπαθητική προληπτική μέθοδος είναι να βάζετε κάθε πρωί μία, και μόνο μία, σταγόνα ελαιόλαδο στο αυτί του παιδιού.
Το νερό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Η ωτίτιδα δεν τα πάει καθόλου καλά με το νερό.
Σε περίπτωση μόλυνσης, η επαφή του αυτιού με το νερό πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά διότι θα χειροτερέψει την κατάσταση.
Μπορείτε να κάνετε μπάνιο του παιδιού χωρίς να βρέξετε το κεφάλι ή να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες ειδικές για το νερό.
Φαρυγγίτιδα, Λαρυγγίτιδα
Οι λαρυγγίτιδες και οι φαρυγγίτιδες “αγαπούν” πολύ τα μικρά παιδιά.
Μπορούν να αντιμετωπιστούν με ομοιοπαθητική θεραπεία όταν πρόκειται για ιογενή ασθένεια, δηλαδή στο 80-90% των περιπτώσεων.
Η φαρυγγίτιδα προκαλεί πυρετό και έντονο πόνο στο λαιμό, το παιδί δυσκολεύεται ή δεν μπορεί καθόλου να καταπιεί.
Ποια είναι η απάντηση της ομοιοπαθητικής στο πρόβλημα;
Ανάλογα με την περίπτωση το παιδί μπορεί να ανακουφιστεί με τους κόκκους Apis mellifica 7CH, Belladonna 7 CH ή Aconite 15 CH.
Να θυμάστε επίσης ότι σύμφωνα με τις μελέτες η δράση της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στα νεογνά και βρέφη, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πρώτων λοιμώξεων.
Η αντιμετώπιση των πρώτων λοιμώξεων επηρεάζει καταλυτικά και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που θα ακολουθήσουν.
Σε ένα παιδί που του έχει χορηγηθεί αντιβίωση στην πρώτη ιογενή ωτίτιδα, αυξάνονται γεωμετρικά οι πιθανότητες να ξανακάνει ωτίδιδα λόγω της διαταραχής της χλωρίδας.
Παράλληλα οι επόμενες ωτίτιδες είναι πιο πιθανό να είναι βακτηριδιακής αιτιολογίας, λόγω αυτής της διαταραχής και να απαιτούν ακόμα περισσότερο τη χρήση αντιβιοτικών.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρώτης ωτίτιδας, λαρυγγίτιδας ή άλλης λοίμωξης στην βρεφική ηλικία με την ομοιοπαθητική θεραπεία, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα επανεμφάνισής της.
Να τονίσουμε επίσης ότι οποιαδήποτε λήψη των παραπάνω ομοιοπαθητικών φαρμάκων πρέπει πάντοτε να γίνεται σε συνεννόηση με τον κατάλληλο ομοιοπαθητικό γιατρό που είναι και ο μόνος αρμόδιος να σας συμβουλεύσει για τη θεραπεία του παιδιού σας.