Ο εμβολιασμός στη βρεφική και παιδική ηλικία προβλέπεται εδώ και πολλά χρόνια.
Τα προγράμματα εμβολίων που συνιστώνται από φορείς και οργανισμούς καλύπτουν περίπου 14 διαφορετικές ασθένειες.
Ας μάθουμε περισσότερα…
Οι εμβολιασμοί, όχι μόνο προστατεύουν το παιδί από θανατηφόρες ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος και η διφθερίτιδα, αλλά προστατεύουν και τα υπόλοιπα παιδιά, εξαλείφοντας ή μειώνοντας σημαντικά τις επικίνδυνες ασθένειες που μεταδίδονταν από παιδί σε παιδί.
Το εμβόλιο αποτελείται απο νεκρή ή εξασθενημένη εκδοχή ή τμήμα του παθογόνου στελέχους που προκαλεί την εν λόγω ασθένεια.
Όταν τα παιδιά εκτίθενται σε μία ασθένεια μέσω του εμβολίου, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε θέση να δημιουργήσει αντισώματα που τα προστατεύουν από τη νόσηση εάν και όταν εκτεθούν στην πραγματική ασθένεια.
Η επανάληψη του εμβολίου, ουσιαστικά, «υπενθυμίζει» στον οργανισμό την ύπαρξη της ασθένειας και βοηθά στη δημιουργία νέων αντισωμάτων.
Παρ’ όλο που τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν κάποια αντίδραση σε οποιοδήποτε εμβόλιο, το σημαντικότερο που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα οφέλη των εμβολιασμών υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών σπάνιων παρενεργειών.
Οι περισσότεροι από τους εμβολιασμούς πραγματοποιούνται μεταξύ της γέννησης και της ηλικίας των 6 ετών.
Πολλά εμβόλια χορηγούνται περισσότερες από μία φορές, σε διαφορετικές ηλικίες και σε συνδυασμούς.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται καταγραφή του ιστορικού εμβολιασμού του παιδιού.
Ζητήστε από τον γιατρό του παιδιού σας ένα έντυπο αρχείου εμβολιασμού.
Φυλάξτε το όπως θα κάνατε με ένα πιστοποιητικό γέννησης και κρατήστε το μαζί με άλλα απαραίτητα έγγραφα.
Μελέτες δείχνουν ότι περίπου στο ένα τέταρτο των παιδιών προσχολικής ηλικίας έχει παραληφθεί τουλάχιστον ένας εμβολιασμός.
Ο εμβολιασμός δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί από την αρχή για τα περισσότερα εμβόλια εάν το παιδί έχει χάσει κάποιο. Οι προηγούμενοι εμβολιασμοί είναι ακόμα εν ισχύ.
Ο παιδίατρος θα συνεχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού πραγματοποιόντας τις απαραίτητες δόσεις.
Εάν για οποιονδήποτε λόγο το παιδί λάβει πρόσθετες δόσεις εμβολίου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Πόσες Δόσεις Χρειάζονται;
Τα εμβόλια συνδυάζονται ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων που απαιτούνται.
Ακολουθεί μέρος ενός κοινού προγράμματος εμβολιασμού που συνιστάται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων.
- 2 δόσεις για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά (MMR)
- 4 δόσεις για τον Haemophilus influenza (Hib), μία κοινή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που μπορεί επίσης να προκαλέσει μηνιγγίτιδα
- 3 έως 4 δόσεις πολιομυελίτιδας (IPV)
- 4 δόσεις για διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη (DPaT)
- 3 ή 4 δόσεις για την ηπατίτιδα Β (HepB)
- 2 δόσεις για την ανεμοβλογιά που συνιστάται μετά την ηλικία των 12 μηνών για παιδιά που δεν έχουν νοσήσει. Η 2η δόση συστήνεται σε ηλικία 24–47 μηνών, μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 3 μήνες μετά την πρώτη.
- Μία δόση Μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας C συζευγμένο (MCC) όχι νωρίτερα από την ηλικία των 12 μηνών.
- Τρεις εμβολιασμοί για τον ροταϊό, έναν ιό που προκαλεί σοβαρή διάρροια. Διατίθενται δύο εμβόλια που χορηγούνται από το στόμα (πόσιμη μορφή).
- 3 δόσεις για την πνευμονιοκοκκική νόσο, μία κοινή αιτία λοιμώξεων του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού (PCV).
- Μία δόση για τη φυματίωση (BCG) στη γέννηση σε νεογνά αυξημένου κινδύνου. Στο σχολείο πλέον, έχει καθιερωθεί να γίνεται το εμβόλιο της φυματίωσης (BCG). Το εμβόλιο προφυλάσσει από την ασθένεια παιδιά με αρνητική αντίδραση στο τεστ Mαντού (Mantoux). Δεν είναι υποχρεωτικό εμβόλιο, ωστόσο οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να γίνεται για προληπτικούς λόγους.
Από την ηλικία των 4 έως 6 ετών, το παιδί σας θα χρειαστεί ενισχυτικά εμβόλια για DPT, IPV, MMR και ανεμοβλογιά.
Τα παιδιά θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να λαμβάνουν ετήσιο εμβόλιο γρίπης μετά την ηλικία των 6 μηνών.
Ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Α συνιστάται για όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών και αποτελείται από 2 δόσεις.
Τέλος, ο εμβολιασμός για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) συνίσταται μετά την ηλικία των 11 ετών και σε κορίτσια και αγόρια και αποτελείται από 3 δόσεις.
Τελικές Συμβουλές για τους Εμβολιασμούς
- Οι συχνές παρενέργειες είναι ήπιες και περιλαμβάνουν οίδημα στο σημείο της ένεσης, πόνο και πυρετό. Συζητήστε αυτές τις παρενέργειες με τον γιατρό σας και ρωτήστε ποια συμπτώματα απαιτούν επίσκεψη στο ιατρείο.
- Ρωτήστε τον παιδίατρό σας εάν διαθέτει σύστημα υπενθύμισης εμβολιασμού, ώστε να σας υπενθυμίζει πότε πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί και να σας προειδοποιεί εάν παραλείψετε κάποιο.
- Να έχετε πάντα μαζί σας το αρχείο των εμβολιασμών σε όλες τις επισκέψεις στο ιατρείο και βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός υπογράφει και χρονολογεί κάθε εμβολιασμό.
Θυμηθείτε!
Τα εμβόλια είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη λύση που διαθέτουμε, καθώς με τη βοήθειά τους έχουν εξαλειφθεί πολλές επικίνδυνες παιδικές ασθένειες.
Μην τα αμελείτε!
Χοσάδα Άννα-Μαρία, Φαρμακοποιός,MSc