Στο προσκήνιο βρέθηκε αυτές τις ημέρες ξανά το ζήτημα απαγόρευσης χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αλλά και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κύριο Γιώργο Πατούλη, να αναφέρονται στο θέμα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πολυφαρμακίας και της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
Και οι δύο καταστάσεις αποτελούν ζήτημα αιχμής, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.
Γι’ αυτό και βρέθηκαν υψηλά στην ατζέντα, κατά τη συνάντηση του ΠΙΣ, στις 24-26 Οκτωβρίου 2019, την οποία εκπροσώπησαν:
– Ο Πρόεδρος, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος,
– Ο Γενικός Γραμματέας, Δρ Γεώργιος Ελευθερίου και
– Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς, κύριος Λάζαρος Παπαδόπουλος.
Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ σε σχετική ανακοίνωση:
«Η κατάσταση αυτή αναδεικνύεται σε μέγιστο ζήτημα δημόσιας υγείας για την Ελλάδα, όπου η πολυφαρμακία και η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι ευρύτατα διαδεδομένη, καθώς είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή».
Μάλιστα, διαχρονικό αίτημα του ΠΙΣ είναι η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού και δέσμευσή του η καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και ιδιαίτερα της κατάχρησης αντιβιοτικών.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας για τα πολυανθεκτικά μικρόβιο και ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και Περιφερειάρχης Αττικής, κύριος Γιώργος Πατούλης, σε εκδήλωση για τον εμβολιασμό των ενηλίκων.
Ο κύριος Γιώργος Πατούλης τόνισε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, καλώντας την Αριστοτέλους να αναλάβει δράση.
«Ένα μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμόσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι να ορίσει ποινή σε όποιον χορηγεί αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, συμβάλλοντας στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται τελικά στον θάνατο άνθρωποι που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε ο κύριος Γιώργος Πατούλης.
Το ιατρικό σώμα και κυρίως τα θεσμικά όργανα των γιατρών έχουν επανειλημμένως ζητήσει να δοθεί ένα τέλος στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.
Και μάλιστα το αίτημά τους έχει φτάσει μέχρι και στον Εισαγγελέα.
Ειδικά, όσον αφορά στα αντιβιοτικά, φαίνεται ότι θα αρχίσει σύντομα να δρομολογείται, καθώς το θέμα της αντιμετώπισης της αλόγιστης χρήσης τους στη χώρα, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριου Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.y-o.gr