Για αρκετές εβδομάδες τώρα, γιατροί και πολιτικοί προτείνουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης για ολόκληρο τον πληθυσμό και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.
Καθώς τα νοσοκομεία φοβούνται για ένα δεύτερο κύμα της COVID-19, μια μεγάλη επιδημία γρίπης θα προκαλούσε συμφόρηση στις υπηρεσίες εντατικής θεραπείας και αύξηση της θνησιμότητας, κυρίως σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Έτσι, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης κρίνεται απαραίτητος για όλους τους φροντιστές και τους κοινωνικούς λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με ευάλωτα άτομα, καθώς φυσικά και για τους γιατρούς και τους υπαλλήλους των δομών υγείας.
Συνεπώς, η στρατηγική εμβολιασμού κατά της γρίπης βασίζεται στην προστασία ατόμων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή γρίπης.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο για μια σοβαρή μορφή της COVID-19.
Σε αυτούς τους πληθυσμούς – στόχους, θα πρέπει να προστεθούν και οι φροντιστές που κινδυνεύουν να μολυνθούν και να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν την αποστολή τους.
Επομένως, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ούτε εκείνοι που κινδυνεύουν, ούτε οι εργαζόμενοι στο σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης θα είναι ευάλωτοι στη γρίπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο της μόλυνσης από κορωνοϊό.
Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος επέκτασης του εμβολιασμού σε όλον τον πληθυσμό.
Εξάλλου, ο αριθμός των εμβολίων που θα δοθούν στην Ελλάδα δεν μπορεί να τον καλύψει.
Ένα στοιχείο που πολλοί γιατροί και πολιτικοί δεν λαμβάνουν υπόψη, είναι ότι οι εταιρείες – προμηθευτές προετοιμάζουν μια ποσότητα δόσεων προσαρμοσμένη στον εν λόγω πληθυσμό, γνωρίζοντας ότι είναι απαραίτητοι 6 μήνες έως ένα έτος για την παρασκευή ενός εμβολίου.
Συνεπώς, δεν μπορεί να αλλάξει η στρατηγική εμβολιασμού, αφού υπάρχουν διαθέσιμες ορισμένες δόσεις προσαρμοσμένες στους πληθυσμούς – στόχους.
Προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες
Λόγω πιθανών εντάσεων στον εφοδιασμό, συνιστάται να δοθεί προτεραιότητα στις δόσεις εμβολίων και να κρατηθούν για πληθυσμούς – στόχους και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τουλάχιστον έως τις 30 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φαρμακοποιοί δεν πρέπει να ενθαρρύνουν όλους τους ενήλικες να εμβολιάζονται, καθώς υπάρχει καθορισμένος αριθμός δόσεων και πρέπει να χρησιμοποιούνται σε άτομα που τις χρειάζονται πραγματικά.
Για τον λόγο αυτό, ο εμβολιασμός θα μπορεί να γίνει μόνο σε άτομα που φέρουν συνταγή γιατρού και συνιστάται να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Μια στρατηγική εμβολιασμού μπορεί να τροποποιηθεί
Η στρατηγική εμβολιασμού πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να συμπεριλαμβάνει τις εγκύους και τα παχύσαρκα άτομα, καθώς αποτελούν ευπαθείς ομάδες.
Επιπλέον, υπάρχει ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της γρίπης, αφού, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης στους ηλικιωμένους τους και στους πιο ευάλωτους.
Μια επιδημία λιγότερο σημαντική απ’ ό,τι περιμέναμε;
Σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουν παρακολουθήσει προσεκτικά την εποχή της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο, η οποία ξεκινά γύρω στον Μάρτιο και τελειώνει τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, η δραστηριότητα ήταν σχεδόν μηδενική, ιδίως λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για την πρόληψη από τον κορωνοϊό.
Έτσι, θεωρούν πιθανό πως δεν θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια μεγάλη επιδημία γρίπης ούτε στο βόρειο ημισφαίριο.