Η τροφή δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία αλλά παίζει και ισχυρό ρόλο στη διάθεση και την ευεξία. Ερευνητές υποδεικνύουν οτι ένα καρύκευμα που χρησιμοποιούμε για την ενίσχυση της γεύσης θα μπορούσε να επηρεάζει την ψυχική υγεία αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Nanjing Medical University στο Journal of Immunology προκαλούν ενδιαφέρον καθώς αφορούν το αλάτι.
Παλαιότερες έρευνες υπέδειξαν σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης αλατιού και της κατάθλιψης αλλά δεν ήταν σαφής ο μηχανισμός.
Στη νέα μελέτη, ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικών για να εξετάσουν περαιτέρω το θέμα και διαπίστωσαν ότι διατροφή υψηλή σε αλάτι προκαλεί την παραγωγή πρωτεΐνης IL-17A, που είναι γνωστό πως έχει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης.
Στη δοκιμή, δόθηκε σε ποντικούς είτε φυσιολογική διατροφή είτε με πολύ αλάτι, για 5 εβδομάδες. Αυτά που ακολούθησαν τη διατροφή με το πολύ αλάτι είχαν περισσότερη αδράνεια και λιγότερο ενδιαφέρον για εξερεύνηση- ένδειξη συμπτωμάτων παρόμοιων με κατάθλιψη.
Καθώς η IL-17A συνδέεται με την κατάθλιψη, ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο της και ανακάλυψαν ότι αυτά με το υψηλό αλάτι είχαν αυξημένα επίπεδα IL-17A στον σπλήνα, το αίμα και τον εγκέφαλο συσχετιζόμενα με συμπεριφορές που έμοιαζαν με άγχος και κατάθλιψη.
Ποντικοί που δεν παρήγαγαν IL-17A δεν εμφάνισαν αυτά τα συμπτώματα.
Η μελέτη δείχνει προς τη μείωση του αλατιού ως απλού και αποτελεσματικού τρόπου υποστήριξης της ευεξίας. Υποδεικνύει ότι η στόχευση της IL-17A θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μεθόδους αγωγής για την κατάθλιψη.
Πηγή: iatronet.gr, Εύη Ψωμιάδου