«Ή μήπως φταίει η οστεοαρθρίτιδα;», θα πρόσθετα εγώ.
Δεν ξέρω πως σχετίζεται ο καιρός με τον πόνο στα κόκαλα και τις αρθρώσεις, ξέρω όμως τι μπορείτε να κάνετε εσείς με τη διατροφή σας, για να χτίσετε γερά οστά και δυνατές αρθρώσεις.
Κι αφού με την πρόβλεψη του καιρού δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, θα έλεγα να ξεκινήσετε με κάτι που θα έχει αποτελέσματα!
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το οστό χτίζεται κυρίως από ασβέστιο, αλλά και από άλλα μέταλλα, όπως ο φώσφορος ή το μαγνήσιο.
Φανταστείτε τα οστά σας σαν μια μεγάλη αποθήκη ασβεστίου, που είναι σημαντικό να φροντίζετε να παραμένει πάντα γεμάτη, λαμβάνοντας επαρκείς ποσότητες ασβεστίου από τη διατροφή σας, ώστε να μην αποδυναμωθούν τα κόκαλά σας.
Έτσι, θα καθυστερήσετε τον ρυθμό που τα οστά αποδομούνται, αποφεύγοντας τα κατάγματα.
Εκεί που τα οστά συναντιούνται, έχουμε τη λεγόμενη άρθρωση – η πιο γνωστή από αυτές που πονάει με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι τα γόνατα.
Ο πόνος αυτός συνήθως προέρχεται από την φθορά του χόνδρου και την έλλειψη του αρθρικού υγρού που λειτουργεί σαν μανδύας ο οποίος προστατεύει τις άκρες των οστών.
Αυτό συμβαίνει σταδιακά στην εκφυλιστική νόσο που λέγεται οστεοαρθρίτιδα!
Η χονδροϊτίνη και η γλυκοζαμίνη είναι συστατικά στοιχεία που υπάρχουν φυσιολογικά στην άρθρωση και συμμετέχουν στην υγιή δομή των χόνδρων, θρέφοντάς τα.
Στα συμπληρώματα διατροφής που βρίσκει κανείς στην αγορά, οι δύο αυτές ουσίες συνδυάζονται και με άλλους παράγοντες, καθένας από τους οποίους έχει τον δικό του ρόλο: Το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο που δίνουν το ερέθισμα στα κύτταρα του χόνδρου να συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, αλλά και το MSM που είναι μια θειούχος ένωση – φυσικό αντιφλεγμονώδες που καταπραΰνει από τον πόνο που προκαλεί η φλεγμονή των αρθρώσεων.
Επιπλέον, υποστηρικτικά συστατικά αποτελούν η βιταμίνη C και το μαγγάνιο, που συμμετέχουν στη διατήρηση του συνδετικού ιστού και του κολλαγόνου που περιβάλλει την άρθρωση.
Διατροφικές Πηγές
Οι ζωικές πηγές ασβεστίου, όπως το γάλα το γιαούρτι και τα τυροκομικά ή τα λιπαρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, είναι καλύτερες διατροφικές πηγές για το ασβέστιο.
Οι περισσότερες από αυτές περιέχουν και βιταμίνη D, που βοηθάει αποτελεσματικά την απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή.
Βέβαια, τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά για αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με προσοχή από όσους έχουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη τους – πράγμα σύνηθες σε ηλικιακές ομάδες όπου κάνει συχνά την εμφάνισή της η οστεοαρθρίτιδα.
Τα υπόλοιπα συστατικά που ανέλυσα για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας δύσκολα βρίσκονται σε αποτελεσματικές συγκεντρώσεις στα τρόφιμα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιλογή ενός κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής συνιστά μια καλή λύση.
Ειρήνα Κυρά, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., www.mednutrition.gr
www.y-o.gr