Η τενοντίτιδα είναι ουσιαστικά ένας πόνος στον τένοντα, που οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό και συνοδεύεται και από μια φλεγμονή. Μπορεί όμως να υπάρξει τραυματισμός και χωρίς φλεγμονή και τότε μιλάμε για τεντονοπάθεια.
Η τενοντίτιδα πλήττει περισσότερο όσους γυμνάζονται συστηματικά και η ελλιπής θεραπεία μπορεί να εντείνει το πρόβλημα και να σας ταλαιπωρεί για μήνες.
Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά τον τραυματισμό…
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της τενοντίτιδας;
Ο πόνος είναι το πρώτο και κύριο σύμπτωμα της τενοντίτιδας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και από κάποιο οίδημα.
Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη πόνου:
1. Οι πόνοι προκύπτουν έπειτα από κάποια καθημερινή ενασχόληση και εξαφανίζονται με ξεκούραση.
2. Οι πόνοι εμφανίζονται στην αρχή κάποιας προσπάθειας, εξαφανίζονται όταν «ζεσταθεί» ο τένοντας και επανεμφανίζονται όταν «κρυώσει».
3. Οι πόνοι επιμένουν κατά τη διάρκεια κάποιας ενασχόλησης και επιβάλλουν τη διακοπή της.
Μπορεί να γίνονται και πιο έντονοι με τις υπόλοιπες καθημερινές ενασχολήσεις.
4. Ρήξη κάποιου τένοντα που καθιστά τις κινήσεις αδύνατες.
Πού οφείλονται οι τραυματισμοί;
Όσοι αθλείστε συστηματικά, είστε περισσότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και η τενοντίτιδα είναι ένας από αυτούς. Μια τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ύστερα από παρατεταμένη ακινησία- αποχή από άθληση.
Συνήθως όμως οφείλεται στην εκ νέου ενασχόληση με κάποιο άθλημα πολύ εντατικά, στην επανάληψη ασκήσεων χωρίς ενδιάμεσα διαλείμματα, στη χρήση νέων αξεσουάρ, π.χ. καινούρια παπούτσια, νέο περιβάλλον (σκληρό έδαφος), αλλά και σε παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία σας, τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήματα μορφολογικά αλλά και κακή στάση σώματος.
Οι τραυματισμοί πλήττουν κυρίως τον ώμο, αν παίζετε τένις, γκολφ ή κολυμπάτε, τον αγκώνα σας, αν χρησιμοποιείτε ρακέτα, τον καρπό σας (σε αθλούμενους και μη) και τέλος τον αχίλλειο τένοντα, κυρίως αν καταπονείτε τα πόδια σας κατά τη διάρκεια της άθλησης.
Και τώρα τι κάνουμε;
Το σίγουρο είναι ότι η τενοντίτιδα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ώστε να μην μετατραπεί σε χρόνια φλεγμονή, αλλά και για να προληφθεί κάποια ρήξη του τένοντα.
Επιβάλλεται λοιπόν, από τα πρώτα σημάδια τενοντίτιδας να ξεκουράζουμε το σημείο και να εξασκούμαστε σε κάποιο άλλο άθλημα. Εκτός των παραπάνω χρειάζεται η λήψη κάποιων φαρμάκων αντιφλεγμονωδών από το στόμα και τοπικά η κρυοθεραπεία.
Η κρυοθεραπεία ενδείκνυται για 20 λεπτά 2-3 φορές την ημέρα και βοηθά στη μείωση του πόνου. Ο νάρθηκας ίσως και να ανακουφίσει από τον πόνο που προκαλούν οι καθημερινές ασχολίες.
Θα μπορούσε κανείς να επισκεφτεί και έναν φυσιοθεραπευτή για ακόμη συντομότερη και πλήρη ανάρρωση. Θα πρέπει επίσης να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υγρών, ώστε να αποφευχθεί κάποια κατακράτηση, που πιθανότατα να επιβαρύνει τον τένοντα και για να απομακρυνθεί το ουρικό οξύ που έχει συσσωρευτεί.
Τέλος, όσον αφορά τη διατροφή σας θα πρέπει να προτιμάτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα λευκά κρέατα και τα γαλακτοκομικά.
Με υπομονή και πιστή τήρηση της προτεινόμενης θεραπείας, σύντομα θα επανέλθετε ακόμα πιο δυναμικά.
Για να σας γίνει όμως το πάθημα μάθημα και να αποφύγετε τον υποτροπιασμό έπειτα από πλήρη ανάρρωση, θα πρέπει να θερμαίνετε την περιοχή πριν το άθλημα, να κάνετε καλές διατάσεις πάντα, πριν και μετά την άσκηση, να έχετε σωστή στάση σώματος, να αθλείστε με μέτρο και επιλέγοντας το κατάλληλο άθλημα, ανάλογα με την ηλικία και τον σωματότυπό σας, και να συνεχίσετε να προσέχετε τη διατροφή σας.