Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι επιρρεπή σε ωτίτιδες και κρυολογήματα και σε πολλές περιπτώσεις το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται σε ελλιπή καθαρισμό.
Ας δούμε λοιπόν, πώς πρέπει να καθαρίζουμε τη μύτη και τα αυτιά τους.
Καθαρισμός των Αυτιών και Αφαίρεση Κυψελίδας
Να προτιμάτε τα ειδικά διαλύματα αλλά να μην τα χρησιμοποιείτε σε υπερβολικό βαθμό, γιατί μπορεί να υπάρξει αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.
Η διαδικασία είναι η εξής: Θα πρέπει καταρχάς να μαλακώσει η κυψελίδα ρίχνοντας μερικές σταγόνες από το προϊόν που θα σας προτείνει ο παιδίατρος ή ο φαρμακοποιός σας.
Στη συνέχεια με ζεστό νερό ή με φυσιολογικό ορό θα περιοριστεί η κυψελίδα.
Αν όμως το βύσμα κυψελίδας είναι πολύ σκληρό, ίσως είναι απαραίτητο να γίνει η παραπάνω διαδικασία δύο με τρεις φορές την ημέρα για τρεις ημέρες περίπου και να αφαιρεθεί κατόπιν από έναν γιατρό.
Γενικά, η συστηματική χρήση ενός ωτικού εκνεφώματος θα αποτρέψει τη συσσώρευση της κυψελίδας.
Η κυψελίδα όμως έχει προστατευτικό ρόλο, γι αυτό οι σταγόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο.
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα παιδάκια που πηγαίνουν στο κολυμβητήριο: η πίεση του νερού μπορεί να ωθήσει την κυψελίδα στο βάθος του εξωτερικού ακουστικού πόρου δημιουργώντας βύσμα κυψελίδας.
Να σκουπίζετε καλά τα αυτιά του παιδιού σας για να μην μένει υγρασία, όποτε έρχονται σε επαφή με το νερό της θάλασσας ή της πισίνας και βέβαια και μετά το καθημερινό μπάνιο.
Τέλος, να μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες, γιατί αντί να απομακρύνουν την κυψελίδα από τα αυτιά, συνήθως την σπρώχνουν προς το βάθος, ευνοώντας έτσι την σκλήρυνση της, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να τραυματίσουν το τύμπανο.
Οι Ρινικές Πλύσεις σε Περίπτωση Κρυολογήματος
Όπως ακριβώς πλένουμε μια πληγή για να μην μολυνθεί, έτσι ακριβώς θα πρέπει να πλύνουμε και τη μύτη σε περίπτωση κρυολογήματος, για να περιορίσουμε τις ακαθαρσίες και να προληφθούν οι επιπλοκές από τη συσσώρευση παθογόνων μικροοργανισμών, δύο με τρεις φορές την ημέρα, όσο κρατάει το κρυολόγημα.
Αν η μύτη του παιδιού είναι μπουκωμένη, μπορείτε να πάρετε ένα υπερτονικό διάλυμα θαλασσινού νερού που θα ελευθερώσει τη μύτη άμεσα.
Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των αποσυμφορητικών για τη μύτη, θα πρέπει να κάνετε πλύσεις στη μύτη του παιδιού και με φυσιολογικό ορό.
Μάλιστα, ενώ τα περισσότερα σιρόπια για τον βήχα, αντενδείκνυνται για παιδιά κάτω των 2 ετών, ειδικά για τα μικρά παιδάκια επιβάλλονται καθημερινά οι πλύσεις της μύτης, γιατί το μικρό παιδί δεν ξέρει να αναπνέει από το στόμα, συνεπώς όταν η μύτη του είναι βουλωμένη κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αναπνεύσει και δυσκολεύεται να φάει και να κοιμηθεί.
Είναι προτιμητέο ο καθαρισμός της μύτης να γίνει πριν το γεύμα, γιατί θα διευκολύνει το τάϊσμα και ποτέ μετά το φαγητό γιατί το μωρό μπορεί να κάνει εμετό.
Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνει σε κάθε ρουθούνι και βοηθητικά μπορείτε να κάνετε χρήση μιας συσκευής που θα «ρουφήξει» τις εκκρίσεις της μύτης, γιατί τα μωρά δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους σε χαρτομάντηλο μέχρι να γίνουν 2 ετών περίπου.