Υγεία & Ομορφιά
Τι να προσέχετε όταν επιλέγετε δημητριακά
Διατροφή

Πώς να Επιλέξετε Σωστά τα Δημητριακά σας;

Τα δημητριακά πρωινού μπορεί να είναι ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά μπορεί να έχουν και άλλες ιδιότητες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Όλες αυτές οι πληροφορίες συχνά μπερδεύουν τους καταναλωτές.

Η πρόσθετη ζάχαρη προστίθεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των δημητριακών για να τους δώσει γλυκιά γεύση. Αν θέλετε τα δημητριακά στη διατροφή σας, διαβάστε εδώ τι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για εσάς, όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε ποια θα πάρετε.

Για να αποφασίσετε σωστά, δεν αρκεί να διαβάσετε τις πληροφορίες που αναγράφονται τονισμένες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Θα πρέπει να διαβάσετε και τη διατροφική ανάλυση που βρίσκεται είτε στο πλάι είτε στο πίσω μέρος του κουτιού.

Οι περιεκτικότητες αναφέρονται είτε στα 100 γραμμάρια του προϊόντος, είτε στα 30-55 γραμμάρια που αποτελούν και μια μερίδα σερβιρίσματος, ανάλογα με την πυκνότητα του προϊόντος.

Στην πράξη μία μερίδα αντιστοιχεί σε ¾ ενός φλιτζανιού δημητριακών χωρίς γάλα.

Αν μετά από τα παραπάνω, διαπιστώσετε πως τα δημητριακά σας δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, προτιμήστε να μην τα καταναλώνετε τόσο συχνά, εντάσσοντας στο πρωινό σας μια περισσότερο ισορροπημένη επιλογή δημητριακών.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης

Στη λίστα των συστατικών, αυτά αναγράφονται σε σειρά βάσει περιεκτικότητας.

Επομένως, οι λέξεις σιτάρι, βρώμη, ολικής άλεσης, θα πρέπει να είναι από τις πρώτες στη λίστα με τα συστατικά.

Στα δημητριακά τα οποία δεν είναι ολικής άλεσης, έχει αφαιρεθεί το περίβλημα μαζί με πολύτιμες βιταμίνες και φυτικές ίνες, αφήνοντας το άμυλο και τα λιγότερο θρεπτικά συστατικά.

Δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά ολικής άλεσης έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη.

Φυτικές ίνες

Τα δημητριακά βασίζονται σε πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες είναι μακριές αλυσίδες υδατανθράκων που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σακχάρου, της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της πίεσης.

Πως να επιλέξετε σωστά τα δημητριακά σας – Πρόσθετη ζάχαρη

Η ζάχαρη προστίθεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των δημητριακών για να τους δώσει γλυκιά γεύση.

Διαφοροποιείται από τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται έτσι κι αλλιώς στα σιτηρά.

Η ζάχαρη δίνει περιττές θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά, ενώ επιβαρύνει την υγεία του μεταβολισμού και της καρδιάς.

Επιλέγετε δημητριακά με λιγότερο από έξι γραμμάρια σακχάρων ανά μερίδα.

Επειδή τις περισσότερες φορές στις συσκευασίες αναγράφονται τα «ολικά σάκχαρα» χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ «φυσικών» και «πρόσθετων», κάποια δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα μπορεί να υπερβαίνουν το όριο των έξι γραμμαρίων.

Λιπαρά

Ως τρόφιμο φυτικής προέλευσης τα δημητριακά δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά.

Η προσθήκη των λιπαρών γίνεται κατά την επεξεργασία για λόγους νοστιμιάς.

Επιλέγετε δημητριακά με λιγότερα από επτά γραμμάρια λιπαρών ανά μερίδα.

Πως να επιλέξετε σωστά τα δημητριακά σας – Αλάτι

Το αλάτι ρυθμίζει τη γεύση ενώ αποτελεί και συντηρητικό.

Δε γίνεται αντιληπτό στη γεύση, μιας και επισκιάζεται από τη γλυκιά γεύση των δημητριακών.

Συνήθως δημητριακά, τα οποία είναι χαμηλά σε σάκχαρα ή χαμηλά σε λιπαρά, περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού για να αναπληρώσουν τη χαμένη γεύση.

Θερμίδες

Τέλος, αν τα δημητριακά σας πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, πιθανότατα δεν περιέχουν πολλές θερμίδες και αποτελούν μια ισορροπημένη επιλογή.

Να προτιμάτε δημητριακά με 120-150 θερμίδες ανά μερίδα και όχι περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Υδατάνθρακες που Πρέπει να Καταναλώνετε

Evi Makavelou

Διατροφή και Άσκηση για Καλή Υγεία

Ζήστε Περισσότερο Χάρη στα Ωμέγα-3

Eleni Giannopoulou

Πώς θα Καταλάβετε ότι δεν Τρώτε Ισορροπημένα;

Evi Makavelou

Το Πεπόνι και τα Πολλαπλά Οφέλη του

Φρούτα και Λαχανικά που Ωφελούν την Καρδιά

Evi Makavelou

Οι Tροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε πριν τον Ύπνο

Evi Makavelou

Τροφές Πλούσιες σε Ιώδιο

Evi Makavelou

Food Trends – Οι Τάσεις στη Διατροφή

Evi Makavelou

Σοβαρές Παρενέργειες του Σκόρδου

Evi Makavelou

Καφές – Πώς Ωφελεί την Υγεία;

Evi Makavelou

Ψάρια – Τα Οφέλη τους στην Υγεία

Evi Makavelou