Τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος είναι μία από τις συχνότερες αιτίες που μπορεί να σας οδηγήσουν στο γιατρό.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με το άγχος, την πίεση και την κακή διατροφή έχουν άμεσο αντίκτυπο στο πεπτικό μας σύστημα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι 2 στους 3 ανθρώπους αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα με την πέψη τους, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν και σε σοβαρότερες παθήσεις
Τα πεπτικά προβλήματα συχνά αρχίζουν στο στομάχι, όπου, με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται η παραγωγή γαστρικού οξέος, που σημαίνει ότι δεν χωνεύονται και απορροφώνται φυσιολογικά οι πρωτεΐνες.
Τα γαστρεντερικά προβλήματα που απαντώνται συχνότερα είναι τα ακόλουθα:
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Αφορά περίπου το 20% του πληθυσμού και περιλαμβάνει μια ποικιλία διαταραχών του εντέρου.
Τυπικά συμπτώματα είναι ο πόνος και η δυσφορία στην κοιλιά, καθώς και το αίσθημα του φουσκώματος.
Χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι η εναλλαγή δυσκοιλιότητας με διάρροια.
Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες ενώ τα συμπτώματα επιδεινώνονται από ψυχολογικούς παράγοντες όπως το στρες.
Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;
Απομακρύνετε από τη διατροφή σας κάθε ουσία στην οποία έχετε δυσανεξία, μέχρις ότου η εντερική λειτουργία σας επανέλθει στο φυσιολογικό.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής, ώστε να συνδέσετε συγκεκριμένα συμπτώματα με τις τροφές που τα προκαλούν για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.
Πεπτικό έλκος
Στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από ένα βακτήριο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Η λοίμωξη αυτή συμβαίνει συχνά στην παιδική ηλικία και είναι χρόνια.
Τα συμπτώματα είναι περιοδική δυσφορία στο επιγάστριο με τη μορφή της καούρας και ξινίλας.
Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;
Η λοίμωξη μπορεί να ανιχνευθεί με εξέταση αίματος, κοπράνων ή αναπνοής. Η θεραπεία γίνεται με ειδικά αντιβιοτικά.
Δυσανεξία σε τρόφιμα
Περίπου ένας στους 5 ανθρώπους αισθάνεται ότι κάποιο τρόφιμο του προκαλεί δυσφορία με τη μορφή δυσκοιλιότητας, διάρροιας, ναυτίας, πόνου στο στομάχι και καούρας.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η ημικρανία, οι μυϊκοί πόνοι και η δυσκολία στη συγκέντρωση.
Οι πιο κοινές μορφές τροφικής δυσανεξίας είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και η δυσανεξία στη λακτόζη.
Η γλουτένη Βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, αλλά κάποιοι άνθρωποι έχουν προβλήματα και με άλλα είδη σιτηρών, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και σε πολύ μικρότερο βαθμό η βρώμη.
Από την άλλη, υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού αναπτύσσει στην ενήλικη ζωή δυσανεξία στη λακτόζη, σακχάρου που βρίσκεται στο γάλα και στα παράγωγά του.
Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;
Η διάγνωση της τροφικής δυσανεξίας απαιτεί γιατρό με ειδικές γνώσεις στο θέμα, καθώς και ειδικές διατροφικές οδηγίες.
Η δυσανεξία στη λακτόζη, για παράδειγμα, μπορεί να ανιχνευθεί με εξετάσεις αίματος.
Αν υποπτεύεστε ότι έχετε δυσανεξία σε ένα τρόφιμο, μπορείτε να το αποκλείσετε από το διαιτολόγιό σας για μερικές εβδομάδες και να αξιολογήσετε την κατάσταση του πεπτικού σας μετέπειτα.