Καλώς το, το καλοκαιράκι μας!
Θάλασσα, βουτιές, ηλιοθεραπεία, απογεύματα στην παραλία με την παρέα μας, πίνοντας κοκτέιλ μπροστά στο κύμα με τα μαγιό και ατέλειωτες κουβέντες…
Τόσο ατέλειωτες που ξεχνάμε να αλλάξουμε μαγιό και τότε κάνουν την εμφάνισή τους οι ενοχλητικές κολπίτιδες!
Για πολλές γυναίκες, η υψηλή θερμοκρασία που χαρακτηρίζει αυτήν την εποχή, τα στενά ρούχα και τα υγρά μαγιό συνδέονται με την οδυνηρή σκέψη μιας πιθανής κολπίτιδας, ειδικά αν έχουν κάποια ευαισθησία και σχετικό ιστορικό.
Τι είναι η κολπίτιδα;
Ως κολπίτιδα χαρακτηρίζουμε το σύνολο των κολπικών ενοχλήσεων που μπορεί να οφείλονται σε μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή, που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων.
Συνήθως, η κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες, που είτε προέρχονται από το παχύ έντερο και μεταναστεύουν στον κόλπο διαμέσου του περινέου, είτε βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν εξαιτίας ορισμένων διαταραχών.
Η κολπίτιδα εκδηλώνεται με την ύπαρξη κνησμού και αυξημένων υγρών από τον κόλπο, τα οποία ορισμένες φορές είναι δύσοσμα.
Ο κόλπος υπό κανονικές συνθήκες αποικίζεται από ένα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως γαλακτοβάκιλλοι και αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα.
Πρόκειται δηλαδή για μικροοργανισμούς, οι οποίοι υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο.
Η παρουσία αυτών των μικροοργανισμών είναι επιθυμητή, γιατί χάρη σε ουσίες που παράγουν, διατηρούν το pH του κόλπου σε επιθυμητές τιμές και εμποδίζουν την ανάπτυξη κάποιων άλλων μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι παθογόνοι και δεν πρέπει να βρίσκονται στον κόλπο.
Στην περίπτωση της κολπίτιδας λοιπόν, αναπτύσσονται κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του pH και αυτό κλινικά εκδηλώνεται με τη μορφή κνησμού και υγρών στο κόλπο.
Τέτοιοι μικροοργανισμοί μπορεί να είναι μύκητες και τριχομονάδες (που είναι οι πιο συνηθισμένοι), χλαμύδια, μυκόπλασμα, μικρόβια (αερόβια και αναερόβια) καθώς και ιοί σαν αυτούς που προκαλούν τον έρπητα των γεννητικών οργάνων (ιός HSV) και τα κονδυλώματα (ιός HPV).
Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ορισμένοι τύποι του ιού HPV ενοχοποιούνται για δυσπλασίες (προκαρκινικές αλλοιώσεις) και καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και το αιδοίο.
Μυκητιασική κολπίτιδα
Συνήθως, υπεύθυνη είναι η Candida albicans, ένας από τους μύκητες που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα και ελέγχεται από το ανοσοποιητικό.
Σε υπεραύξησή της προκαλείται κολπίτιδα, με κύριο σύμπτωμα τον έντονο κνησμό.
Το έκκριμα είναι λευκού χρώματος, θυμίζει μαλακό τυρί ή κομμένο γιαούρτι, χωρίς όμως να υπάρχει οσμή.
Βακτηριακή κολπίτιδα
Ο τύπος αυτός κολπίτιδας οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς, με συχνότερο την Gardnerella vaginalis, ένα βακτήριο που ενοχοποιείται για το 95% των περιπτώσεων.
Στην πραγματικότητα, η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ένας μαζικός αποικισμός του κόλπου από διάφορα μικρόβια.
Αρκετές γυναίκες είναι ασυμπτωματικές.
Σε άλλες περιπτώσεις το κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό και γκριζόλευκο με δυσάρεστη οσμή ψαριού.
Θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συχνά συνυπάρχει με τριχομοναδική ή μυκητιασική κολπίτιδα.
Τριχομοναδική κολπίτιδα
Είναι συνήθης στην αναπαραγωγική ηλικία και οφείλεται στην τριχομονάδα, ένα αναερόβιο πρωτόζωο.
Η τριχομονάδα βρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς να δίνει συμπτώματα κολπίτιδας.
Όταν εμφανιστεί τριχομοναδική κολπίτιδα, παρατηρείται λεπτόρρευστη δύσοσμη έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης που συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό.
Τα μικρά χείλη και η είσοδος του κόλπου είναι ερυθρά, ενώ ο βλεννογόνος του κόλπου είναι γεμάτος από αιμορραγικές κηλίδες.
Κολπίτιδα από χλαμύδια
Πρόκειται για μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μορφή κολπίτιδας.
Τα χλαμύδια είναι μια ομάδα βακτηρίων και ονομάζονται Chlamydia Trachomatis.
Οι περισσότερες γυναίκες είναι ασυμπτωματικές και εάν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας, μειώνοντας τις πιθανότητες της να μείνει έγκυος στο μέλλον.
Οι συμβουλές μας
1. Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, οπότε, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και άνετα ρούχα.
2. Μην αφήνετε το μαγιό να στεγνώσει πάνω σας.
3. Μην έρχεστε σε άμεση επαφή με την άμμο ή τις ξαπλώστρες χωρίς πετσέτα.
4. Τα σάκχαρα αποτελούν την τροφή των μυκήτων, επομένως η αλόγιστη κατανάλωση τροφών που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, δηλαδή τη γνωστή κρυσταλλική ζάχαρη, αυξάνει τον πληθυσμό τους και τους κάνει παθογόνους δημιουργώντας μυκητίαση.
5. Aποφύγετε τη χρήση κοινόχρηστων τουαλετών καθώς και την ούρηση μέσα στη θάλασσα.
6. Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή, κυρίως όταν πρόκειται για νέο σύντροφο.
7. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας, με τις απαραίτητες ώρες ύπνου και ξεκούρασης, μειώστε το άγχος και την κατανάλωση αλκοόλ και ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή!
8. Μην χρησιμοποιείτε συνεχώς αρωματισμένες σερβιέτες ή αποσμητικά σπρέι στην περιοχή.
9. Μην κάνετε διαρκώς κολπικές πλύσεις με πολύ ισχυρά αντισηπτικά που διαταράσσουν το φυσιολογικό ph.
10. Μην ακολουθείτε παρατεταμένη χορήγηση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος, κάτι που αποτελεί την κυριότερη αιτία ανάπτυξης μυκήτων.
Θεραπεία
Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα κολπίτιδας, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά το πρόβλημά σας.
Η διαδικασία της διάγνωσης, εκτός από τη λήψη αναλυτικού ιστορικού και την κλινική εξέταση, γίνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού για να εντοπιστεί το μικρόβιο.
Στη συνέχεια, γίνεται αντιβιόγραμμα, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη κάποιου αντιβιοτικού, ανάλογα με το μικρόβιο, σε συνδυασμό με κολπικά υπόθετα ή κρέμες.
Καλές διακοπές!
Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm