Τον χειμώνα τα μικρά παιδιά και ειδικά όσα πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό υποφέρουν από βουλωμένη μύτη και έντονη καταρροή, που συχνά συνοδεύονται από βήχα ή/και πυρετό.
Το πιο πιθανόν είναι ότι πρόκειται για ρινοφαρυγγίτιδα, μια ιογενή λοίμωξη, κυρίως διαδεδομένη σε βρέφη και μικρά παιδιά.
Ας δούμε πώς θα την αντιμετωπίσετε και πότε χρειάζεται να επισκεφθείτε τον παιδίατρο.
Η ρινοφαρυγγίτιδα εκδηλώνεται με ρινική καταρροή και απόφραξη.
Συχνά συνοδεύεται από πυρετό (μέχρι 38,5 ° C, για 4 ημέρες το πολύ), πονόλαιμο, βήχα, δυσκαταποσία, δυσφαγία (ειδικά στα βρέφη), αλλαγές στη συμπεριφορά και διαταραχές του ύπνου.
Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν σε 7 έως 10 ημέρες περίπου και δεν χρειάζεται να απευθυνθείτε στον παιδίατρο ή να χορηγηθεί στο παιδί αντιβίωση.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο παιδίατρος επιβάλλεται.
Πότε Πρέπει να Πάτε στον Παιδίατρο;
Η ρινοφαρυγγίτιδα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 μηνών χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική παρακολούθηση, ειδικά εάν το παιδί παρουσιάσει πυρετό.
Σε μεγαλύτερα παιδάκια η επίσκεψη στον παιδίατρο επιβάλλεται αν έχει υψηλό πυρετό (από 38,5 ° C), που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες, πόνο στον φάρυγγα με δυσφαγία, αν πονάνε τα αυτιά του ή το κεφάλι του, αν έχει πρήξιμο στα βλέφαρα, ή αν παρουσιάσει δύσπνοια ή διάρροια.
Θεραπεία Πρώτης Γραμμής
Η αποσυμφόρηση του ρινοφάρυγγα είναι το ουσιαστικό βήμα της θεραπείας.
Η απομάκρυνση της ξηρής βλέννης από τη μύτη του μωρού διευκολύνει την αναπνοή του και προλαμβάνει την επιδείνωση της υγείας του από λοιμώξεις, όπως ωτίτιδα ή κάποια παραρρινοκολπίτιδα.
Παρόλο που τα βρέφη δεν είναι συνεργάσιμα και δυσανασχετούν με την όλη διαδικασία καθαρισμού της μύτης, οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή διάλυμα θαλασσινού νερού είναι απαραίτητες, τουλάχιστον πριν από κάθε γεύμα, ώστε να διευκολύνετε το μωρό σας στη λήψη της τροφής του.
Συμπληρωματικά μπορείτε να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον παιδίατρο και να δώσετε στο παιδάκι αντισηπτικές ρινικές σταγόνες για να αποφευχθεί η βακτηριακή λοίμωξη ή κάποιο ρινικό σπρέι πρόπολης.
Σε περίπτωση πυρετού ή κεφαλαλγίας πάλι κατόπιν ιατρικής συμβουλής δώστε στο παιδάκι κάποιο αντιπυρετικό ή αναλγητικό παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης, δίνοντας μεγάλη προσοχή στη δοσολογία, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού.
Ο ερεθισμός γύρω από τη μύτη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση κρέμας που καταπραΰνει και επουλώνει το ταλαιπωρημένο από τις ρινικές εκκρίσεις δέρμα.
Η διάχυση στο χώρο αιθέριων ελαιών αντισηπτικών και τονωτικών του ανοσοποιητικού με τη χρήση σπρέι ή μιας συσκευής διάχυσης, δρα συμπληρωματικά, αλλά πρέπει να αποφεύγεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών.
Συμβουλές «Kλειδιά»
• Σε περίπτωση πυρετού, ελαφρύνετε το παιδί από ρούχα και σκεπάσματα και φροντίστε να λαμβάνει αρκετά υγρά.
• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, η οποία πρέπει να είναι απαλλαγμένη από σκόνη.
Και φυσικά, αν είστε καπνιστές θα πρέπει να αποφεύγετε να καπνίζετε στο εσωτερικό του σπιτιού.
• Αερίστε καλά το χώρο καθημερινά, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση μικροβίων μέσω του αέρα, από τα παιδιά στους γονείς και σε άλλα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος.
• Ελέγξτε τη θερμοκρασία (18 ° C το μέγιστο) και την υγρασία (80-90%) του χώρου χρησιμοποιώντας υγραντήρες ή απλά ένα βρεγμένο πανί πάνω σε ένα σώμα καλοριφέρ.