Το καλοκαίρι πλησιάζει και όλο και πιο συχνά ονειρευόμαστε στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης στη θάλασσα, παιχνίδια στην άμμο, διακοπές και πολλές άλλες όμορφες εικόνες.
Εκτός όμως από ευχάριστες εκπλήξεις, το καλοκαίρι κρύβει και δυσάρεστες.
Μια συχνή “δυσάρεστη έκπληξη” που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε γυναίκα είναι η κολπίτιδα.
Συγκεκριμένα, η αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και οι καλοκαιρινές εξορμήσεις στην παραλία είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κολπίτιδας αλλά και ερεθισμών στον βλεννογόνο της ευαίσθητης περιοχής.
Ο όρος κολπίτιδα αναφέρεται σε μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή, που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων.
Συνήθως, η κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες, που είτε προέρχονται από το παχύ έντερο και μεταναστεύουν στον κόλπο διαμέσου του περινέου, είτε βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν εξαιτίας κάποιων διαταραχών.
Τα είδη της κολπίτιδας
Ανάλογα με τον υπεύθυνο οργανισμό, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες κολπίτιδας που εμφανίζονται συχνότερα κατά τους θερινούς μήνες:
Μυκητιασική (ή καντιντιασική) κολπίτιδα
Οφείλεται στον μύκητα Candida Albicans, έναν μικροοργανισμό του γενετικού και γαστρεντερικού συστήματος, ο οποίος ευθύνεται για το 85-90% των περιπτώσεων μυκητιασικής κολπίτιδας.
Η υπερανάπτυξη της Candida ευνοείται από την υψηλή θερμοκρασία και το υγρό περιβάλλον.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο, που το καλοκαίρι παρατηρούνται πολλά κρούσματα μυκητιασικής κολπίτιδας.
Τα κύρια συμπτώματα είναι ο έντονος κνησμός, λευκού χρώματος παχύρευστα κολπικά εκκρίματα χωρίς όμως να υπάρχει οσμή, ερυθρότητα, πόνος κατά την ούρηση ή δυσπαρευνία, καθώς και οίδημα στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων.
Βακτηριακή κολπίτιδα
Οφείλεται στη διαταραχή του pH του κόλπου που οδηγεί σε υπερανάπτυξη του βακτηρίου Gardnerella.
Τα κύρια συμπτώματα είναι η αυξημένη κολπική έκκριση με οσμή ιχθύος και γκρίζο χρώμα και σε κάποιες περιπτώσεις αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
Θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συχνά συνυπάρχει με τριχομοναδική ή μυκητιασική κολπίτιδα.
Λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος
Είναι γνωστή ως κυστίτιδα και οφείλεται κατά 80-85% στο βακτήριο Ε. Coli.
H έκθεση και μόνο στον ήλιο προκαλεί αφυδάτωση και αύξηση της πιθανότητας των ουρολοιμώξεων και των κυστίτιδων.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης είναι το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, η συχνουρία (όπου αρκετά συχνά η γυναίκα αποβάλλει πολύ μικρή ποσότητα ούρων) και η επιτακτική ούρηση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσία αίματος.
Βασικοί κανόνες υγιεινής και φροντίδας
• Η καλύτερη πρόληψη για τη διατήρηση της γυναικολογικής υγείας και της σωστής ατομικής υγιεινής σε όλες τις ηλικίες, είναι η σωστή υγιεινή και η καθημερινή φροντίδα.
Πολύ σημαντική είναι η επιλογή ήπιων προϊόντων καθαρισμού που δεν διαταράσσουν τις ισορροπίες της ευαίσθητης περιοχής και είναι φιλικά στο pH του κόλπου μας, που κυμαίνεται από 3,8-4,5. Έ
Συγκεκριμένα, ο κόλπος έχει μια φυσική προστατευτική χλωρίδα, που λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και των λοιμώξεων.
Οι γαλακτοβάκιλλοι, ανήκουν στην ομάδα των κύριων βακτηρίων που συμμετέχουν στη διατήρηση της υγείας της κολπικής χλωρίδας.
Παράγοντες όπως το γαλακτικό οξύ, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς όξινου περιβάλλοντος στον κόλπο.
Η φυσική αυτή οξύτητα είναι σημαντική, διότι τα βακτήρια που προκαλούν νοσήματα δεν αναπτύσσονται σωστά και δεν αναπαράγονται εύκολα σε όξινα περιβάλλοντα.
• Η λήψη κάποιων φαρμάκων, η περίοδος, η αυξημένη δραστηριότητα , οι ερωτικές επαφές, η αποτρίχωση και οι ενδυματολογικές συνήθειες (στενά εσώρουχα-παντελόνια), συμβάλλουν στη διαταραχή της κολπικής υγείας και πολλές φορές προκαλούν συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου, κνησμό, δυσάρεστες οσμές και ερυθρότητα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε προληπτικά να χρησιμοποιήσουμε είτε κολπικά gel ή υπόθετα για τη διατήρηση του pΗ του κόλπου που περιέχουν ως βασικά συστατικά γαλακτικό οξύ, γλυκογόνο και γλυκόζη, ακόμα και προβιοτικά, είτε κρέμες εξωτερικής χρήσης, για τα συμπτώματα κνησμού ή αίσθησης καύσου, που περιέχουν καταπραϋντικά και επουλωτικά συστατικά όπως εκχύλισμα χαμομηλιού, πανθενόλη και βιταμίνη Ε.
• Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, πέρα από την απαραίτητη υγιεινή που αναφέραμε παραπάνω, πρέπει να φροντίζουν για τη σωστή ενυδάτωση του κόλπου.
Η ξηρότητα που εμφανίζουν και η ατροφία στον βλεννογόνο, λόγω ορμονικών διαταραχών, τις καθιστά πιο ευάλωτες σε κολπικές λοιμώξεις.
•Τέλος, τα μαντηλάκια καθαρισμού ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή, είναι ιδανικά για να τα έχουμε στη τσάντα μας και να τα χρησιμοποιούμε ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, από το γραφείο μέχρι τη βόλτα στην παραλία.
Είναι κατάλληλα για χρήση σε περίοδο έμμηνου ρύσης, εγκυμοσύνης, θηλασμού ή απλώς μετά το κολύμπι.
Προσφέρουν απαλό καθαρισμό και προστασία από ερεθισμούς, κακοσμία, ξηρότητα, επιμολύνσεις και κολπίτιδες.
Έχουν ήπια αντισηπτική δράση και διατηρούν το φυσιολογικό όξινο pH της περιοχής.
Οι συμβουλές μας
1. Αλλάζουμε μαγιό όσο πιο συχνά μπορούμε, αποφεύγοντας να στεγνώσει πάνω μας.
Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα μαγιό, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.
Η υγρασία σε συνδυασμό με τη ζέστη, αποτελούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων.
2. Χρησιμοποιούμε πάντα πετσέτα για να ξαπλώσουμε στην παραλία και δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με την άμμο.
3. Επιλέγουμε με προσοχή την πισίνα που θα επισκεφτούμε, καθώς τα μικρόβια και οι μύκητες μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις, σε περίπτωση που η πισίνα δεν χλωριώνεται σωστά.
4. Αποφεύγουμε να φοράμε πολύ στενά και συνθετικά εσώρουχα, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία στην ευαίσθητη περιοχή και ευνοούν τις λοιμώξεις.
5. Τονώνουμε το ανοσοποιητικό μας, καθώς η έλλειψη ύπνου, το άγχος, η μη ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ, ρίχνουν τις άμυνες του οργανισμού, με αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.
6. Η τακτική και πλήρης κένωση της ουροδόχου κύστεως , η επαρκής λήψη υγρών και οι καλές συνθήκες υγιεινής, θα βοηθήσουν να αποφύγουμε λοίμωξη του ουροποιητικού.
Ειρήνη Πατεμτζή, Φαρμακοποιός