Υγεία & Ομορφιά
Συμβουλές για Καλή Στοματική Υγιεινή
Στοματική Υγιεινή

Συμβουλές για Καλή Στοματική Υγιεινή

Η στοματική υγιεινή είναι ένα από τα «ελαφρώς βαρετά» αλλά απολύτως απαραίτητα πράγματα που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα για να εξασφαλίσουμε ένα φυσικό, υγιές και λαμπερό χαμόγελο…

Με τον όρο στοματική υγιεινή εννοούμε το σύνολο των ενεργειών για τη φροντίδα του στόματος, για την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας.

Ακολουθούν μερικοί κανόνες που πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας…

Χρησιμοποιήστε τα δόντια σας μόνο για να μασάτε

Η απερίσκεπτη αυτή συνήθεια του να χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να ανοίξετε π.χ. καρύδια, μπουκάλια ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να οδηγήσει σε σκισίματα ή ακόμη και σπάσιμο των δοντιών σας.

Συμβουλές για Καλή Στοματική Υγιεινή.Ελαττώστε τη ζάχαρη και τα όξινα τρόφιμα

Το οξύ τείνει να διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών σας. Αυτή η διάβρωση οδηγεί σε οδοντικές αλλοιώσεις, τις οποίες πολλοί αμελούν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζάχαρη που μετατρέπεται σε οξύ στο στόμα σας. Άρα, λιγότερη ζάχαρη ισούται με λιγότερα οξέα και καλύτερα δόντια.

Σωστό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα

Ο χρυσός κανόνας της στοματικής υγιεινής είναι το 3Χ3Χ3!

Βουρτσίστε για 3 λεπτά, 3 φορές την ημέρα και αλλαγή οδοντόβουρτσας κάθε 3 μήνες.

Ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή δεν σημαίνει μόνο βούρτσισμα των δοντιών, αλλά και καθαρισμό των ούλων, της γλώσσας και των εσωτερικών των μάγουλων, αφού τα μικρόβια παραμονεύουν παντού.

Γι’ αυτό σύμμαχος της οδοντόβουρτσας και τις οδοντόκρεμας στη μάχη με τα μικρόβια και τα υπολείμματα τροφών είναι το στοματικό διάλυμα και το οδοντικό νήμα, καθώς φτάνουν και στις πιο δύσκολες περιοχές.

Στον καλύτερο καθαρισμό της γλώσσας θα βοηθήσει μια ξύστρα γλώσσας που είτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά, είτε να είναι ενσωματωμένη στο πίσω μέρος της οδοντόβουρτσας.

Tips: Μην βρέχεις την οδοντόβουρτσα πριν βουρτσίσεις τα δόντια σου!

Στόχος είναι η οδοντόκρεμα να κολλήσει πάνω στα δόντια και αυτά να δεσμεύσουν τα συστατικά της.
Η παρουσία νερού δυσκολεύει τη διαδικασία.

Βραδινό βούρτσισμα

Κατά τον ύπνο μειώνεται η έκκριση σάλιου, που είναι ο μηχανισμός που διαθέτει ο οργανισμός για να προστατεύει τα δόντια από τα μικρόβια.

Έτσι, το στόμα γίνεται πιο ευάλωτο στις επιθέσεις οξέων από τα υπολείμματα τροφών. Γι’ αυτό και το βραδινό βούρτσισμα κρίνεται ως το πιο σημαντικό της ημέρας!

Πίνετε περισσότερο νερό

Είναι απαραίτητο να πίνετε νερό μετά από κάθε γεύμα για να ξεπλένετε τα όξινα ή για να απομακρύνετε τα κολλώδη τρόφιμα από τη στοματική σας κοιλότητα, προσφέροντάς της και ένα τόνο φρεσκάδας.

Αποφύγετε τα τσιμπολογήματα!

Όταν τρώτε, το περιβάλλον του στόματος γίνεται πιο όξινο, βλάπτοντας την αδαμαντίνη των δοντιών.

Έτσι, όταν τα γεύματα γίνονται πολύ τακτικά, το περιβάλλον αυτό δεν προλαβαίνει να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση και αφήνεται στην τύχη των οξέων.

Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο

Κατά μέσο όρο θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας δυο φορές τον χρόνο, αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από την κατάσταση της στοματικής κοιλότητας.

Αυτό σημαίνει ότι ένα στόμα που αντιμετωπίζει συχνά «μπελάδες» ή πόνους, μπορεί να χρειάζεται οδοντιατρικό έλεγχο κάθε 3 μήνες, ενώ για ένα υγιές στόμα μόνο μία επίσκεψη τον χρόνο αρκεί.

Μειώστε τον καφέ, τα αναψυκτικά και το κάπνισμα

Τα λευκά δόντια και το λαμπερό χαμόγελο είναι τα must have κάθε εποχής.

Οι διατροφικές σας επιλογές παίζουν σίγουρα καθοριστικό ρόλο στο χρώμα των δοντιών.

Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, το κόκκινο κρασί, τα κόκκινα φρούτα και το κάπνισμα, είναι εχθροί των λευκών δοντιών, οπότε η ελεγχόμενη κατανάλωσή τους και η αποφυγή τους είναι αναγκαία.

Παράλληλα μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία οδοντόκρεμα με λευκαντική δράση ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα!

Δοκιμάστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Η συνήθεια της τσίχλας μπορεί να φανεί χρήσιμη για ένα υγιές χαμόγελο.

Το μάσημα της τσίχλας αυξάνει τη ροή του σάλιου και έτσι ξεπλένει τα σωματίδια των τροφίμων αλλά και το οξύ από το στόμα!

Δυσάρεστη αναπνοή

Μερικές αιτίες της δυσάρεστης αναπνοής μπορεί να είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η ελλιπής στοματική υγιεινή, η ξηροστομία ή και το άγχος.

Εκτός σπιτιού, μπορείτε να έχετε μαζί σας παστίλιες ή spray κατά της κακοσμίας που θα σας χαρίσουν δροσερή αναπνοή τη στιγμή που τη χρειάζεστε.

Ο καλύτερος συνδυασμός είναι το αιθέριο έλαιο μαϊντανού και το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού που απορροφούν και εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές.

Μαριλένα Αδικημενάκη, Φαρμακοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές Είναι οι Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια

Editor6 pharma

Υπερευαίσθητα Δόντια: Υπάρχουν Λύσεις

yoadmin

Στοματική Υγιεινή και Φροντίδα

Ας Προστατέψουμε τα Δόντια μας από την Τερηδόνα

yoadmin

Τροφές και Ροφήματα που Λεκιάζουν τα Δόντια

Evi Makavelou

Φθορίωση – Τα Υπέρ και τα Κατά που Μπορεί να Έχει για την Υγεία μας

a.alefragkis

Φροντίστε τα Δόντια σας μετά τον Οδοντίατρο

yoadmin

Δόντια

Ποιες Τροφές Πρέπει να Αποφεύγετε για να Έχετε Υγιή Δόντια

Άφθες: Αιτίες και Αντιμετώπιση

yoadmin

Τα Οφέλη της Αλόης για την Υγεία της Στοματικής Κοιλότητας

a.alefragkis

Πώς να Φροντίσετε με τον Ιδανικότερο Τρόπο τα Δόντια σας

yoadmin