Υγεία & Ομορφιά
Συμβουλές σε Απλά Γυναικολογικά Προβλήματα
Φροντίδα για τη Γυναίκα

Συμβουλές σε Απλά Γυναικολογικά Προβλήματα

Στον κόλπο κάθε γυναίκας φυσιολογικά υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, τόσο αυτά που θεωρούνται «καλά» και προστατεύουν το περιβάλλον του κόλπου, όσο και τα παθολογικά που όταν διαταράσσεται η ισορροπία και το pH του κόλπου επικρατούν και δημιουργούν συμπτώματα στη γυναίκα.

Οι πιο συχνές λοιμώξεις του κόλπου είναι η μυκητιασική και βακτηριακή κολπίτιδα, ενώ μετά την εμμηνόπαυση η ατροφική κολπίτιδα ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες.

Μυκητιασική Κολπίτιδα

Οι Mυκητιασικές Kολπίτιδες αποτελούν τις πιο συχνές κολπίτιδες που κυρίως οφείλονται στον μύκητα Candida albicans, ο οποίος υπάρχει φυσιολογικά στον κόλπο κάθε γυναίκας.

Όμως, όταν διαταράσσεται ο πληθυσμός των γαλακτοβάκιλων, που κανονικά προστατεύουν την χλωρίδα του κόλπου, τότε δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για την υπερανάπτυξη μυκήτων.

Τα συμπτώματα είναι κυρίως λευκωπές κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες δεν είναι δύσοσμες και συνήθως προκαλούν κνησμό ή ακόμα και καύσο-ερεθισμό στην περιοχή του κόλπου και του αιδοίου.

Συμβουλές σε Απλά Γυναικολογικά Προβλήματα

Βακτηριακή Κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία από τις πλέον συχνές κολπικές λοιμώξεις και κυρίως σχετίζεται με διαταραχή-αύξηση του pH του κόλπου.

Η βακτηριακή κολπίτιδα έχει χαρακτηριστικές εκκρίσεις που είναι υδαρείς, γκριζωπές-λευκωπές ή και πρασινωπές και έχουν μία χαρακτηριστική έντονη οσμή (οσμή ψαριού). Ατροφική Κολπίτιδα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή και δεν οφείλεται σε κακή προσωπική υγιεινή.

Μπορεί ωστόσο να επιδεινωθεί από υπερβολική χρήση μη κατάλληλων για την περιοχή του κόλπου σκευάσματα, όπως τα αφρόλουτρα, τα κοινά σαπούνια ή τις υπερβολικές και συχνές κολπικές πλύσεις, πιθανόν διότι αλλοιώνεται το περιβάλλον του κόλπου.

Είναι σημαντικό λοιπόν να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα σκευάσματα καθαρισμού και υγιεινής του κόλπου και να ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής σωστά, αλλά και χωρίς υπερβολές.

Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά με τα κατάλληλα μέσα καθαρισμού και τρόπους υγιεινής ή ακόμα και θεραπείας.

Εφόσον τα συμπτώματά σας είναι έντονα και επιμένουν θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας και φυσικά σε περίπτωση κύησης θα πρέπει άμεσα να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας.

Ατροφική Κολπίτιδα

Η Aτροφική Kολπίτιδα, οφείλεται σε έναν συνδυασμό ατροφίας και φλεγμονής του κόλπου, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση ή μετά από διάφορες ιατρικές παρεμβάσεις, λόγω διαταραχής της χλωρίδας του κόλπου και της έλλειψης οιστρογόνων.

Τα συμπτώματα είναι κυρίως: ξηρότητα κόλπου, κνησμός ή αίσθηση καύσου, δυσπαρεύνια, δηλαδή επώδυνη σεξουαλική επαφή, καθώς και προβλήματα από το ουροποιητικό, όπως ουρολοιμώξεις-συχνουρία ή και ακράτεια.

Η χρήση τοπικών λιπαντικών ή ενυδατικών κολπικών σκευασμάτων μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων και αποτελούν μία πρώτης γραμμής επιλογή κυρίως για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να λάβουν ορμονική θεραπεία.

Τα συγκεκριμένα κολπικά σκευάσματα δεν περιέχουν οιστρογόνα και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη λίπανση-ενυδάτωση των ιστών και την πρόληψη της επώδυνης σεξουαλικής επαφής.

ΠΑΝΟΣ ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής κλινικής Παν/μιου Αθηνών Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγές στον Γυναικείο Κόλπο με τα Χρόνια

Evi Makavelou

Ασυμμετρία Μαστών – Φυσιολογική Κατάσταση

a.alefragkis

Χρήσιμες Πληροφορίες για την Υγιεινή της Ευαίσθητης Περιοχής

yoadmin

Πόνος στο Στήθος – Τα Ανησυχητικά Σημάδια

Αιτίες που μια Περίοδος δεν Είναι Σταθερή

Evi Makavelou

6 Λόγοι για την Απώλεια της Περιόδου

Evi Makavelou

Οι Αλλαγές στον Γυναικείο Κόλπο

Evi Makavelou

Συμβουλές για να Μειώσετε τη Ροή της Περιόδου με Φυσικό Τρόπο

a.alefragkis

Λιγούρες Περιόδου – Πώς θα τις Μειώσεις;

Evi Makavelou

Φαγούρα στα Γυναικεία Γεννητικά Όργανα

Evi Makavelou

Όμορφο Πρόσωπο μετά τα 45

yoadmin

Αίμα Περιόδου – Τι Σημαίνει το Χρώμα του;

Evi Makavelou