Γύρω μας υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν και αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Το να μείνει μία γυναίκα έγκυος είναι μεν μία υπέροχη διαδικασία, μπορεί ωστόσο να προκαλέσει μεγάλο άγχος στην μέλλουσα μητέρα, σαμποτάροντας την επιτυχία της διαδικασίας.
Εάν προσπαθείτε εδώ και καιρό να μείνετε έγκυος, χωρίς επιτυχία, πριν πανικοβληθείτε δείτε μήπως κάνετε κάποιο από τα παρακάτω λάθη:
Λανθασμένος υπολογισμός της ωορρηξίας
Το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος είναι το να μην γνωρίζουμε πότε έχουμε ωορρηξία.
Αν έχετε σχετικά σταθερό κύκλο, μετρήστε την πρώτη μέρα της περιόδου σας ως την πρώτη μέρα του κύκλου.
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδό τους.
Επομένως αν ο κύκλος κρατά 24-30 ημέρες, θα έχετε ωορρηξία μεταξύ της 10ης και 16ης ημέρας.
Αν δεν έχετε σταθερό κύκλο, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα τεστ ωορρηξίας.
Λάθος ρυθμοί στις σεξουαλικές επαφές
Πολλά ζευγάρια που επιχειρούν να κάνουν παιδί θεωρούν ότι δεν πρέπει να κάνουν έρωτα αρκετά συχνά, ή αντίθετα το παρακάνουν στο σεξ πιστεύοντας ότι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες τους.
Ωστόσο, καμιά από αυτές τις πρακτικές δεν λειτουργεί γιατί επιβαρύνει την ποιότητα του σπέρματος, κάνοντας το είτε πολύ πυκνό για να λειτουργήσει, είτε πολύ αδύναμο.
Ο σωστός ρυθμός για την καλύτερη ποιότητα και απόδοση του σπέρματος είναι μία φορά κάθε δύο μέρες, τουλάχιστον για την εβδομάδα στο μέσο της οποίας υπολογίζεται η ωορρηξία.
Λάθος τρόπος ζωής
Όπως σε όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του οργανισμού, ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθάει και τη σύλληψη.
Αυτό σημαίνει ότι και οι δυο υποψήφιοι γονείς πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφέ και τσιγάρου, ενώ πρέπει να διατηρούν ένα σωστό σωματικό βάρος για τον σωματότυπο τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση όλων των οργάνων που συμμετέχουν στην αναπαραγωγή.
Επίσης οι υπερβολές όπως σκληρές δίαιτες και έντονη γυμναστική, λειτουργούν αρνητικά, αφού στρεσάρουν τον οργανισμό και μπορεί να του στερήσουν πολύτιμες ουσίες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του.
Ελλιπείς ιατρικές εξετάσεις
Καμιά φορά οι γιατροί μπορεί να εξετάσουν σε βάθος και εξαντλητική λεπτομέρεια τη λειτουργία των συστημάτων αναπαραγωγής του ζευγαριού, αλλά να αμελήσουν να ελέγξουν κάποιους παράγοντες που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί για τη γονιμότητα του.
Οι δύο πιο σημαντικοί απ’ αυτούς είναι η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς της γυναίκας και η ύπαρξης μόλυνσης από χλαμύδια και στους δύο συζύγους, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνει συμπτώματα, αλλά λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια σύλληψης.
Έτσι, αν δεν έχετε υποβληθεί και στις δύο αυτές εξετάσεις, ώστε να αποκλείσετε και αυτό το ενδεχόμενο από τη λίστα με τους παθολογικούς παράγοντες που μπορεί να εμποδίζουν την εγκυμοσύνη, καλό θα ήταν να το κάνετε άμεσα. 8.
Υπερβολικό ή εξαιρετικά χαμηλό βάρος
Και οι δύο αυτές καταστάσεις μειώνουν την γονιμότητα της γυναίκας.
Οι διαταραχές στην έκκριση υποφυσιακών ορμονών που επηρεάζουν τη λειτουργία του γυναικείου γεννητικού συστήματος, είναι συχνές στις παχύσαρκες γυναίκες και στις γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος.
Καλό είναι ο δείκτης μάζας σώματος να μην είναι άνω του 25 και κάτω του 17, στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια.
Άγχος
Για ένα υγιές ζευγάρι, η πιθανότητα εγκυμοσύνης σε κάθε μήνα ελεύθερων ερωτικών επαφών είναι μία στις τέσσερις, ή αλλιώς 25%.
Αυτό είναι πολύ μεγάλο ποσοστό όταν δεν θέλουμε να συλλάβουμε αλλά ενδεχομένως μικρό όταν επιθυμούμε πολύ ένα παιδί.
Ναι μεν λοιπόν το στρες είναι λογικό, από την άλλη είναι και πολύ ανατρεπτικό.
Οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν μικρότερα ποσοστά γονιμότητας –αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Μία συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να υιοθετεί κανείς χαλαρωτικές συνήθειες, τις οποίες να απολαμβάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα (π.χ. μασάζ, ήπια άσκηση).