Τα αντιβιοτικά έχουν χαρακτηριστεί το «υπερφάρμακο του 20ού αιώνα» και η αλήθεια είναι ότι όταν λαμβάνονται κατόπιν σύστασης του γιατρού αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικά.
Η κατάχρησή τους, όμως, έχει οδηγήσει στην απώλεια της δύναμής τους, αφού η αλόγιστη λήψη τους οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικότερων μικροβίων.
Ουσιαστικά, τα φαρμακευτικά αντιβιοτικά δεν διακρίνουν τα κακά από τα φιλικά για τον οργανισμό βακτήρια και επιτίθενται και στα δύο, διαταράσσοντας συχνά την ισορροπία του οργανισμού και καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις.
Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλες, πιο φυσικές λύσεις στις οποίες μπορούμε να στραφούμε.
Με τη βοήθεια των ειδικών σάς παρουσιάζουμε τα «φυσικά αντιβιοτικά».
Πρόπολη για τη γρίπη
Πρόκειται για το ρετσίνι που βγαίνει από τα μπουμπούκια και τον φλοιό ορισμένων δέντρων και συλλέγεται από τις μέλισσες-εργάτριες, που προσθέτουν τις σιελογόνους εκκρίσεις τους και το χρησιμοποιούν για να καλύψουν το εσωτερικό της κυψέλης.
Οι ιδιότητες της πρόπολης είναι πολλές: αντισηπτικές, αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητικές και αντιιικές.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι μεταξύ άλλων δρα αποτελεσματικά κατά του μύκητα Candida, καθώς επίσης σε λοιμώξεις του αναπνευστικού (π.χ. κρυολόγημα, γρίπη), αλλά και ενάντια σε συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων που έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά.
Σε αντίθεση με τα κοινά αντιβιοτικά, η μακροχρόνια χρήση της δεν οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ η παράλληλη χορήγησή της με τα αντιβιοτικά μειώνει τις βλάβες που μας προκαλούν τα τελευταία.
Η συμβουλή μας
Συνήθως, συστήνεται η κατανάλωση περίπου 1 γρ. ακατέργαστης πρόπολης την ημέρα.
Ο γιατρός, όμως, είναι αυτός που αποφασίζει τη συνιστώμενη δοσολογία. Στην αγορά βρίσκουμε την πρόπολη και σε φαρμακευτικά σκευάσματα (κυρίως σε δισκία και βάμμα).
Σκόρδο κατά των ανθεκτικών μικροβίων
Η αλισίνη του σκόρδου, στην οποία οφείλεται και η έντονη μυρωδιά του, θεωρείται ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την αντιβακτηριακή του δράση.
Έρευνα εντόπισε την αντιμικροβιακή δράση του σκόρδου κατά πολλών παθογόνων μικροοργανισμών, ακόμη και στελεχών μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Η συμβουλή μας
Το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική ωμό ή αποξηραμένο σε σκόνη.
Κυκλοφορεί επίσης ως βάμμα, και σε κάψουλες.
Η συνιστώμενη δοσολογία για το βάμμα είναι 2-4 ml διαλυμένα σε 1 ποτήρι νερό. Για τις κάψουλες (των 500 mg) συστήνεται η λήψη 1-2 την ημέρα.
Εχινάκεια για πρόληψη
Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά και είναι γνωστή για τη διέγερση των αμυντικών μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και αρκετοί τη λαμβάνουν προληπτικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Χάρη στις ισχυρές αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και στην άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματά του.
Παράλληλα, η δράση της είναι ενισχυτική σε χρόνιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, ενώ δρα αποτελεσματικά ενάντια σε λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο.
Η συμβουλή μας
Τη βρίσκουμε στα φαρμακεία σε πολλές μορφές (π.χ. ταμπλέτες, αναβράζοντα δισκία, σιρόπι, βάμμα, βότανο).
Για πρόληψη, παίρνουμε πριν από το φαγητό 20 σταγόνες βάμματος (πρωί-βράδυ) για 2 εβδομάδες, διακόπτουμε για 2 εβδομάδες και επαναλαμβάνουμε τον ίδιο κύκλο.
Εναλλακτικά, πίνουμε 1 φλιτζάνι αφέψημα 2-3 φορές την εβδομάδα.
Σε περίπτωση κρυολογήματος παίρνουμε 30 σταγόνες βάμματος πριν από το φαγητό, 3 φορές την ημέρα, για 1 εβδομάδα.
Εναλλακτικά, πίνουμε καθημερινά 2 φλιτζάνια αφέψημα για 4-5 ημέρες.
Προσοχή! Η συνεχής χρήση της για παρατεταμένα διαστήματα μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό.
Απαγορεύεται η χορήγησή της σε παιδιά κάτω των 8 ετών, ενώ αντενδείκνυται σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα.
Μαστίχα για το έντερο
Η ακριβής σύνθεση της μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή, γνωρίζουμε όμως ότι στη ρητίνη αυτή συνδυάζονται περισσότερα από 80 γνωστά συστατικά, γεγονός που δικαιολογεί τις πολλαπλές της χρήσεις στον τομέα των τροφίμων, της υγείας και της προσωπικής περιποίησης.
Μελέτες υποστηρίζουν την αντιμικροβιακή της δράση, καθώς φαίνεται ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ελικοβακτηρίου του πυλωρού.
Η συμβουλή μας
Τη μασάμε ή την προσθέτουμε στα γλυκά μας.
Στην αγορά, υπάρχει επίσης μαστιχέλαιο και μαστίχα σε σκόνη, ενώ στα φαρμακεία τη βρίσκουμε σε αναβράζοντα δισκία, κάψουλες και σκόνη.
Κουρκουμάς για ισχυρή άμυνα
Η κουρκουμίνη, στην οποία οφείλει ο κουρκουμάς το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του, θεωρείται ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωσή του ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως βοηθά στην πρόληψη καθώς και στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων.
Η συμβουλή μας
Η γεύση του ταιριάζει στα λαδερά, στις πατάτες φούρνου και στα ψητά λαχανικά, ενώ ένας εύκολος τρόπος να τον εντάξουμε στη διατροφή μας είναι να προσθέτουμε μια κουταλιά κουρκουμά στο νερό όπου βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι.
Όταν αισθανόμαστε τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ή όταν είμαστε ήδη κρυωμένοι, μπορούμε να ρίξουμε σε μια κούπα βραστό νερό 1/2 κουταλάκι κουρκουμά και 1/2 κουταλάκι μέλι.
Πίνουμε μέχρι 2 φλιτζάνια την ημέρα. Εναλλακτικά, παίρνουμε 1 κάψουλα (των 500 mg) 3 φορές την ημέρα ή
30 σταγόνες βάμμα κουρκουμά επίσης 3 φορές την ημέρα.
Ευκάλυπτος για το αναπνευστικό
Ο ευκάλυπτος θεωρείται ένα πολύ ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό.
Tο αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου χρησιμοποιείται για εντριβές στο στήθος, για να διευκολύνει την αναπνοή σε κρυολογήματα και ιγμορίτιδες, ενώ είναι γνωστό και για την αντιπυρετική του δράση.
Οι εισπνοές ατμών ευκαλύπτου ανακουφίζουν το αναπνευστικό και καταπραΰνουν τις βρογχίτιδες.
Επιπλέον, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και τους πονοκεφάλους, ενώ έχει την ιδιότητα να δρα και ως αντιπυρετικό.
Η συμβουλή μας
Σε 1 κουταλάκι κονιάκ διαλύουμε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και στη συνέχεια ρίχνουμε το διάλυμα σε 1/2 λίτρο κρύο νερό.
Βουτάμε ένα βαμβακερό πανί και κάνουμε κομπρέσες στο μέτωπό μας για να πέσει ο πυρετός.
Ελιά για τις λοιμώξεις
Η ελαιοευρωπεΐνη είναι μια χαρισματική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα της ελιάς και σε συνδυασμό με μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία εμποδίζει την ανάπτυξη ή και σκοτώνει τα στελέχη πολλών ειδών βακτηριδίων, ιών, μυκήτων και άλλων μολυσματικών παραγόντων του ανθρώπινου οργανισμού.
Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς θεωρείται ότι καταστρέφει μεγάλη ποικιλία βλαβερών βακτηριδίων χωρίς να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των ωφέλιμων, δίνει χρόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα να ανακάμψει και δεν αναστατώνει την εντερική χλωρίδα.
Αποτελεί το εναλλακτικό αντιβιοτικό για το άνω αναπνευστικό και η λήψη του ενδείκνυται σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος/γρίπης, φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας, ιγμορίτιδας, ωτίτιδας, επιχείλιου έρπητα, λοιμώξεων των αφτιών και των ματιών, ενώ μπορεί να ληφθεί προληπτικά, χωρίς παρενέργειες.
Η συμβουλή μας
Στα φαρμακεία υπάρχει διαθέσιμο σε κάψουλες και σε βάμμα.
Η δοσολογία είναι 1-3 κάψουλες την ημέρα ή 30 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα.
Να θυμάστε:
Οι εναλλακτικές θεραπείες απαιτούν συνήθως περισσότερο χρόνο για να δράσουν συγκριτικά με τις συμβατικές.
Στην περίπτωση που το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε είναι έντονο και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό.