Ένα φλιτζάνι τσάι είναι πολλές φορές αρκετό για να καταπραΰνουμε ένα αναστατωμένο στομάχι.
Η ναυτία είναι μια συνηθισμένη κατάσταση και χαρακτηρίζεται από αίσθημα δυσφορίας στο στομάχι και τάση για εμετό.
Υπάρχουν κάποια φυσικά ροφήματα που ανακουφίζουν από αυτά τα συμπτώματα ανεξάρτητα από την αιτία που τα προκαλεί.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ ή πιπερόριζα στα ελληνικά, θεωρείται το Νο1 ρόφημα κατά της ναυτίας.
Σαν μπαχαρικό χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική.
Το τζίντζερ αποτελεί επίσης συστατικό αρωματικών κεριών και σπρέι, αρωμάτων και καλλυντικών για το σώμα και τα μαλλιά, ακριβώς για τον λόγο ότι η μυρωδιά του χαρίζει μία αίσθηση ηρεμίας.
Οι ιδιότητές του το καθιστούν κατάλληλο για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας, του εμετού, των συμπτωμάτων των χημειοθεραπειών, ενώ συστήνεται σε διάφορες φαρμακευτικές αγωγές.
Σε συνδυασμό με μέλι, κανέλα και λεμόνι, ανάλογα το γευστικό αποτέλεσμα που θέλουμε, αποτελεί ένα απολαυστικό, καταπραϋντικό ρόφημα.
Καλό είναι να το πίνετε με άδειο στομάχι.
Προσοχή χρειάζεται στη δοσολογία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τσάι με μέλι και λεμόνι
Είναι ένας από τους πιο απολαυστικούς συνδυασμούς που προσφέρει και θεραπευτική δράση.
Η μυρωδιά του λεμονιού μπορεί να ανακουφίσει από την ανακάτωση.
Μάλιστα, μασώντας μία σκέτη φέτα λεμονιού μπορούμε να ανακουφιστούμε από τη ναυτία.
Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και η χρησιμότητά του σε αυτό το ρόφημα είναι η εξισορρόπηση της όξινης γεύσης του λεμονιού.
Είδη τσαγιού που αντιμετωπίζουν τη ναυτία – Χαμομήλι
Στην παραδοσιακή φαρμακευτική, το χαμομήλι το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της ναυτίας, των αερίων, της δυσπεψίας και του εμετού.
Το χαμομήλι έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μύες του πεπτικού συστήματος.
Όλοι μπορούν να καταναλώσουν χαμομήλι άφοβα, με εξαίρεση τις έγκυες που θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
Τσάι μέντας
Η μέντα ανακουφίζει από τη δυσπεψία, τα αέρια, τον στομαχόπονο και τη ναυτία.
Απομακρύνει τους πόνους στο πεπτικό σύστημα και χαλαρώνει τους μύες του.
Το ρόφημα μέντας το βρίσκουμε έτοιμο στο εμπόριο.
Εναλλακτικά, το φτιάχνουμε μόνοι μας προσθέτοντας σε νερό που έχει βράσει, 10-12 φύλλα μέντας, αφού τα έχουμε σπάσει στα δύο.
Το αφήνουμε για 15 λεπτά και το πίνουμε χλιαρό.
Μάραθος
Τέλος, ο μάραθος είναι ένα αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του στομαχόπονου, της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας.
Τσάι από μάραθο μπορούμε να βρούμε έτοιμο στο εμπόριο ή να το φτιάξουμε μόνοι μας, αφήνοντας ένα κουταλάκι αποξηραμένων σπόρων να στραγγίξουν σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό.