Το σεξ στη μέση ηλικία αρχίζει να αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να είναι όπως παλιά.
Γύρω στα 50 οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν και αποδέχονται σιγά σιγά ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο που αποδίδουν σεξουαλικά.
Από κει και στο εξής το σεξ θα είναι γι’ αυτούς μια κατάσταση με περισσότερες στιγμές αμηχανίας παρά φυσικής δύναμης και αντοχής, ενώ ορισμένες φορές θα προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα φαινομενικά κατά κανόνα επιλύει.
Μπορεί να μείνει κανείς έκπληκτος από τις αλλαγές που συμβαίνουν στη σεξουαλική ζωή κατά τη μέση ηλικία.
Οι δύο βασικότερες ορμόνες που επηρεάζουν περισσότερο τη σεξουαλική φυσιολογία, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη τείνουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και στα δύο φύλα αντίστοιχα.
Ως αποτέλεσμα αυτής της πτώσης των ορμονών, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που βιώνει κανείς είναι η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, δηλαδή η χαμηλή λίμπιντο και οι αλλαγές στη σεξουαλική ανταπόκριση.
Η σεξουαλικότητα είναι περίπλοκη ειδικά σε αυτό το στάδιο της ζωής και εύκολα μετατοπίζεται στο ψυχικό και το συναισθηματικό επίπεδο.
Οι ρόλοι και οι σχέσεις των συντρόφων αλλάζουν.
Ενώ είναι κοινό για τους ανθρώπους να βιώνουν αλλαγές στη σεξουαλικότητα κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, μπορεί αυτό να μην συμβεί και στους δύο συντρόφους ταυτόχρονα περιπλέκοντας παραπάνω το ζήτημα.
Τρία είναι τα βασικά στοιχεία της σεξουαλικότητας που μπορεί να αμφισβητηθούν κατά τη μέση ηλικία και να δημιουργήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις πέρα από το σεξ.
Η συνειδητοποίηση της φυσικής φθοράς
Στη μέση ηλικία είναι συνηθισμένο να βιώνει κανείς αλλαγές στο βάρος, τη φυσική του κατάσταση, την εμφάνιση και τη διάθεση που τον κάνει να νιώθει λιγότερο επιθυμητός, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
Η πρόκληση είναι να κάνει ό,τι είναι λογικό για να βελτιώσει την υγεία και την εμφάνισή του και στη συνέχεια να αποδεχτεί τον εαυτό του καθώς μπαίνει σε αυτήν τη νέα φάση ζωής.
Η αλλαγή των προτεραιοτήτων
Πολλές φορές οι μεσήλικες σύντροφοι δε συγχρονίζονται μεταξύ τους.
Οι γυναίκες βιώνουν αλλαγές στην ψυχική τους κατάσταση και συχνά έχουν μια μετατόπιση των προτεραιοτήτων τους.
Συνήθως αρχίζουν να επικεντρώνονται στις δικές τους ανάγκες και εστιάζουν στο να δημιουργήσουν κάτι, ενώ οι άντρες προσπαθούν να εξισορροπήσουν τη ζωή τους με περισσότερη ψυχαγωγία.
Αυτό επηρεάζει και τις σεξουαλικές συμπεριφορές και μπορεί να αποτελέσει σημείο τριβής.
Η πτώση της σεξουαλικότητας
Η απώλεια της λίμπιντο είναι συχνή στις γυναίκες καθώς προχωρούν προς την εμμηνόπαυση.
Συνήθως σε αυτό το στάδιο της ζωής τους δε σκέφτονται το σεξ, δεν παίρνουν πρωτοβουλίες και δεν ενδιαφέρονται.
Και εκείνες όμως που έχουν διάθεση μπορεί να παραπονιούνται για αργή διέγερση και δυσκολία να έρθουν σε οργασμό.
Οι άντρες μπορεί επίσης να έχουν μειωμένη λίμπιντο, καθώς η τεστοστερόνη τους πέφτει σταδιακά, αλλά και να αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία, ενώ μπορεί να αναφέρουν και προβλήματα διάρκειας στο σεξ, έντασης και δύναμης.
Ακόμη όμως και αυτοί που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για να αποδώσουν καλύτερα στο σεξ, σταδιακά μπορεί να εκδηλώσουν μια αποστροφή, καθώς γνωρίζουν ότι η σεξουαλική τους δύναμη οφείλεται σε κάποιο φάρμακο και όχι στους ίδιους.