Υγεία & Ομορφιά
Τα 10 Μυστικά της Αυτοεκτίμησης
Τα 10 Μυστικά της Αυτοεκτίμησης
Ψυχολογία

Τα 10 Μυστικά της Αυτοεκτίμησης

Η ευτυχία είναι ένα από τα κύρια συστατικά της μακροζωίας. Αλλά η ευτυχία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μια καλή δόση αυτοεκτίμησης. Τα καλά νέα είναι πως η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σας είναι κάτι που μπορείτε να εφαρμόσετε!

Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας και γίνετε ευτυχισμένοι

Η αυτοεκτίμηση σας επιτρέπει να είστε θετικοί, να ενεργείτε σύμφωνα με τις προσδοκίες σας και να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες της ζωής. Είναι επομένως απαραίτητο να αναπτύξετε την αυτοεκτίμησή σας. Για να γίνει αυτό όμως απαιτείται δουλειά. Σε οποιαδήποτε ηλικία, οποιαδήποτε στιγμή και σε όλες τις καταστάσεις, μπορείτε να εργαστείτε και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Τα 10 Μυστικά της Αυτοεκτίμησης.Πώς να προχωρήσετε;

Ακολουθούν 10 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας…

  1. Επιβεβαιώστε τον εαυτό σας!

Μάθετε να λέτε τι πιστεύετε, τι θέλετε και επίσης πώς αισθάνεστε. Να είστε προσεκτικοί όμως, αυτό δεν σημαίνει να γίνετε επιθετικοί. Πρέπει να μάθετε να διατυπώνετε τις σκέψεις σας χωρίς επιθετικότητα. Είναι σημαντικό επίσης να μάθετε να διατυπώνετε τις επιθυμίες και τα συναισθήματά σας και να εκφράζεστε καθαρά και πάντα πολύ συγκεκριμένα.

  1. Καθορίστε τις προτεραιότητές σας

Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε αντικειμενικά τα σχέδια της ζωής σας: Ποιο είναι το πιο σημαντικό για εσάς; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Μπορείτε να αναιρέσετε τις αμφιβολίες σας και να εστιάσετε στις προτεραιότητές σας. Η προσπάθεια επίτευξης καθορισμένων προτεραιοτήτων βελτιώνει σημαντικά την αυτοεκτίμηση.

  1. Καταγράψτε τις βασικές σας αξίες

Καταγράψτε τις θεμελιώδεις αξίες σας (ελευθερία σκέψης, σεβασμός για τους άλλους, αγάπη, …) και μην αφήσετε τον εαυτό σας να μολυνθεί από περιστατικά, γεγονότα και άλλες επιφανειακές ιδέες. Το να ζεις με ισχυρές αξίες συμβάλλει στο να κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

  1. Αναγνωρίστε τα προτερήματά σας

Όλοι έχουμε ελαττώματα και χαρακτηριστικά που μπορούν ακόμη και να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Το σημαντικό είναι να μην εστιάζετε στα ελαττώματά σας, αλλά στα προτερήματά σας. Καταγράψτε τα γραπτώς, διαβάστε τα τακτικά και αναπτύξτε αυτόν τον κατάλογο. Εάν είναι απαραίτητο, ρωτήστε τους φίλους σας τι τους αρέσει σε εσάς, πιθανότατα θα εκπλαγείτε!

  1. Να είστε θετικοί και να ψάχνετε πάντα τη λύση

Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, συνήθως τείνουμε να βλέπουμε μόνο τις κακές πλευρές των πραγμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα θετικές πλευρές και λύσεις. Όταν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, γράψτε σε μια στήλη τα προβλήματα και τα αρνητικά σημεία και σε μια άλλη, τα θετικά σημεία και τις λύσεις.

  1. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με τρυφερότητα και καλοσύνη

Να κάνετε το καλύτερο δυνατό και να προσπαθείτε να βελτιώνεστε καθημερινά. Μην ξεχνάτε όμως πως αξίζετε λίγη τρυφερότητα και καλοσύνη. Μιλήστε στον εαυτό σας και διασκεδάστε, το αξίζετε! Και μόλις συναντήσετε τα μάτια σας σε ένα παράθυρο ή έναν καθρέφτη, χαμογελάστε στον εαυτό σας.

  1. Γιορτάστε όλες τις μικρές σας νίκες

Δεν είναι μόνο οι προαγωγές ή η επιτυχία σε εξετάσεις που μετράνε μεταξύ των κερδών σας. Η καθημερινή ζωή χαρακτηρίζεται από μικρές και μεγάλες επιτυχίες, τις οποίες πρέπει να απολάυσετε (το φαγητό που μαγειρέψατε ήταν πολύ νόστιμο, ολοκληρώσατε το αρχείο σας σε χρόνο ρεκόρ, επισκευάσατε το σπασμένο παιχνίδι του παιδιού σας, διοργανώσατε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο κ.λπ.). Διεκδικήστε τις νίκες σας και απολαύστε αυτές τις μικρές μαγικές στιγμές που φέρνουν την ευτυχία.

  1. Μην ακούτε συνεχώς τον εσωτερικό κριτή σας

Όλοι έχουμε μια μικρή εσωτερική φωνή που μας λέει: «μην χαίρεσαι πολύ γρήγορα», «δεν πρόκειται να διαρκέσει», «δεν το αξίζω»…

Αυτές οι κριτικές δεν έχουν καμία δικαιολογία για να χαλάσουν τις ευτυχισμένες στιγμές σας. Μην επικρίνετε τον εαυτό σας και απλώς απολαύστε τη στιγμή.

  1. Εξαλείψτε τις «τοξικές σκέψεις» σας

«Είμαι ηλίθιος», «είμαι αδέξιος», «είμαι πολύ μικρός», «δεν θα το πετύχω»… αυτές οι φόρμουλες και άλλες μικρές αρνητικές σκέψεις σας εμποδίζουν και επηρεάζουν τις σκέψεις και τις πράξεις σας. Πρέπει να τις εξαλείψετε για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας.

  1. Μετατρέψτε τα ελαττώματά σας σε προτερήματα

Αποδεχτείτε τα ελαττώματά σας ή απαλλαγείτε από αυτά. Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας τα αντικειμενικά. Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας που βλέπετε ως αδυναμίες μπορούν να μετατραπούν σε δυνατά σημεία.

Ορισμένες φυσικές πτυχές μπορούν επίσης να γίνουν διακριτικά σημάδια. Άλλωστε, η ομορφιά προέρχεται από μέσα. Τέλος, τίποτα δεν είναι αμετάβλητο, όλα μπορούν να μεταμορφωθούν.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Συγκρούσεις στα Ζευγάρια

Μυστικά για Περισσότερη Αυτοπεποίθηση

Evi Makavelou

Τοξικοί Σύντροφοι – Αναγνωρίστε τα Χαρακτηριστικά

Αυτοί Είναι οι Λόγοι που Νιώθετε Διαρκώς Κουρασμένοι

Editor7 pharma

Ζήλια – Βήματα για να την Αντιμετωπίσετε

Evi Makavelou

Οι πιο Συχνές Αιτίες της Αϋπνίας και η Αντιμετώπισή της

yoadmin

Γιατί Μερικοί Άνθρωποι Μισούν την Αγκαλιά;

Evi Makavelou

Κόμπλεξ για το Σώμα και Χαμηλή Αυτοεκτίμηση

Τα Σημάδια που Υποδηλώνουν ότι ίσως Έχετε Κατάθλιψη

Editor7 pharma

Πότε η Σχέση με το Φαγητό Θεωρείται Διαταραγμένη;

Evi Makavelou

Ας Γνωρίσουμε τις Φοβίες

yoadmin

Διπολική Διαταραχή – Η Ασθένεια που Πολλοί δε Γνωρίζουν

Editor7 pharma