Συνδεδεμένα απευθείας με την καρδιά, το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, τα πόδια μπορούν να αποκαλύψουν προβλήματα υγείας, τα οποία μερικές φορές μπορεί να είναι άγνωστα στον ιδιοκτήτη τους.
Σας προτείνουμε να τα εξετάζετε κατά καιρούς και να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό εάν παρατηρήσετε κάποιο παράξενο σημάδι.
Τρέχουν, τρέχουν τα ποδαράκια μας, περπατούν, κολυμπούν και μας κρατούν σε ισορροπία.
Επιπλέον, μπορούν να αποκαλύψουν πολλές πληροφορίες για την υγεία μας.
Το ένα τέταρτο των οστών μας βρίσκονται στα πόδια μας, και το κάθε ένα έχει 33 αρθρώσεις, 100 τένοντες, μυς, συνδέσμους και αναρίθμητα νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.
Με 72.000 απολήξεις νεύρων (το κάθε πόδι) λοιπόν, είναι φυσιολογικό να μεταδίδουν μηνύματα.
Έτσι, εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο στο δέρμα ή στα νύχια των ποδιών σας ή ακόμη και μια παράξενη οσμή, μην πανικοβληθείτε, αλλά συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ποδολόγο ή τον γιατρό σας.
Και αυτός ή θα σας καθησυχάσει ή θα προτείνει μια θεραπεία για ένα πρόβλημα που ενδεχομένως δεν υποψιαζόσασταν καθόλου.
Σας πονάνε τα πόδια σας;
Εύλογα, θα σας πονάνε αν έχετε περπατήσει 10 χιλιόμετρα με ψηλοτάκουνα ή μετά από μια μεγάλη πεζοπορία σε ανώμαλο έδαφος ή σε ανηφόρες.
Αυτό που δεν είναι καθόλου φυσιολογικό, είναι να σας πονάνε ενώ περπατάτε με αθλητικά ή casual παπούτσια, διανύοντας φυσιολογικές αποστάσεις περίπου 10.000 βημάτων ημερησίως.
Το πιο πιθανό είναι, αυτοί οι πόνοι, να είναι αποτέλεσμα μικρο-καταγμάτων, σημάδια φθοράς του οστού, που εμφανίζονται κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.
Αυτές οι «φθορές» περνάνε απαρατήρητες και φαίνονται μόνο σε ακτινογραφία, όταν είναι πλέον αργά και έχει ήδη σχηματιστεί οστεώδης τύλος.
Ο κίνδυνος είναι ότι ο πόνος, σας εμποδίζει να περπατάτε αρκετά και έτσι αυξάνετε το βάρος σας, επειδή όσο λιγότερο περπατάτε, τόση περισσότερη εξαφανίζεται η μυϊκή μάζα.
Τι να κάνετε και τι να προσέξετε
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας παραπέμψει για μία ακτινογραφία ή μια αξονική/μαγνητική για να διευκρινιστεί αυτό το πρόβλημα του πόνου.
Να παρατηρείτε την κατάσταση των παπουτσιών σας, γιατί ακόμα και η καλύτερη ποιότητα… δεν είναι αθάνατη.
Ένα παπούτσι που «περπάτησε πάρα πολύ», επιδεινώνει τη σωστή στάση του σώματος, λειτουργεί αναποτελεσματικά στην υποστήριξη του ποδιού σας, προκαλεί πόνο στη φτέρνα και φουσκάλες στα δάκτυλα των ποδιών.
Τα ύπουλα σημάδια στα δάχτυλα
Συχνά, στα δάχτυλα των ανδρών, πολύ λιγότερο σε αυτά των γυναικών, οι τρίχες κυριαρχούν στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.
Η εξαφάνισή τους (εάν είχατε… και πλέον έχουν εξαφανιστεί) είναι ένα σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος.
Η απώλεια τριχών εδώ, μπορεί ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι του διαβήτη.
Παραμορφωμένα νύχια
Μερικές φορές τα άκρα των ποδιών είναι τόσο πρησμένα που τα νύχια παραμορφώνονται.
Οι φάλαγγες μορφοποιούνται και τα νύχια γίνονται πιο ογκώδη, πιο πλατιά και μπαίνουν στο δέρμα.
Πράγματι, τα νύχια και η όψη τους μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας, όπως μια καρδιοπνευμονική νόσος.
Άλλες φορές, η κακή όψη των νυχιών οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους και όχι απαραίτητα σε κάποιο σημάδι σοβαρής παθολογίας.
Κιτρινιασμένα και δύσοσμα νύχια
Όταν αρχίζουν σιγά σιγά να κιτρινίζουν, να πονάνε και να αναδύουν μια δυσοσμία, πρόκειται για ονυχομυκητίαση, λοίμωξη που προκαλείται από μύκητες, συνήθως δερματόφυτα ή ζυμομύκητες του γένους Candida.
Το σύνηθες θύμα: το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.
Αυτή η παθολογία είναι συχνά ένα σημάδι διαβήτη ή κακής κυκλοφορίας του αίματος.
Προσοχή, ενώ ο διαβήτης δεν είναι μεταδοτικός, ο μύκητας είναι και μπορεί να μεταδοθεί με απλή επαφή ή με απλό άγγιγμα.
Κόκκινο και πρησμένο δάχτυλο
Λόγω αύξησης του ουρικού οξέος στο αίμα, η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας, μια φλεγμονή των αρθρώσεων.
Συχνά το πρώτο που επηρεάζεται είναι το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, στο οποίο συσσωρεύονται κρύσταλλοι ουρικού οξέως και προκαλούν πόνους, κοκκίνισμα και πρήξιμο.
Το κοκκίνισμα και το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται επίσης και σε δυσλειτουργία των νεφρών, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση ή λήψη ορισμένων φαρμάκων.
Πληγές που δεν «κλείνουν»
Συχνά, κόβοντας τα νύχια σας, κόβετε και λίγο δέρμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πληγή.
Πολλές φορές συμβαίνει και με ένα καινούργιο παπούτσι που μας «κόβει» ή μας «χτυπάει» και μας δημιουργεί μια μικρή και επώδυνη πληγή.
Εάν παρατηρείτε ότι η πληγή δεν «κλείνει», για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτείνεται να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, καθώς μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια διαβήτη (που δεν έχει ακόμη διαγνωστεί).
Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα προκαλεί απόφραξη των αρτηριών στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα.
Αυτό το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την επούλωση.
Ο διαβήτης προκαλεί επίσης μείωση της ευαισθησίας των νεύρων επαφής και ως εκ τούτου, η πληγή ενδέχεται να παραμείνει απαρατήρητη για κάποιο χρονικό διάστημα και να μολυνθεί.
Η πρόληψη είναι το πάν, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε να μάτια σας ανοιχτά και να παρατηρείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα νύχια σας, καθώς αντανακλούν την υγεία σας.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.y-o.gr